Double Bass Array - Interessant konsept!

afoelges

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
28.04.2005
Innlegg
316
Antall liker
1
Dette kan jeg ikke helt se for meg at jeg kan få implementert ila de neste par årene, men konseptet ser svært interessant ut:

http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=837744

Nå har jeg bare lest kjapt gjennom, men essensen er vel omtrent som følger:

  • Front OG bakvegg (Derav Double Bass Array eller DBA) i et rektangulært rom dekkes med et jevnt antall grunne eller innfelte subber. Ved bruk av 4 enheter på hver endevegg vegg (8 totalt) plasseres disse 1/4 inn fra hhv. sidevegg og gulv/tak - dvs. at avstand mellom enhetene er 2 x avstand fra enhet til vegg, gulv eller tak.

  • Signal til sub-systemet kjøres i mono, og signalet til bak-arrayet fasevendes og forsinkes med tiden det tar lyden å nå fra front-array til bak-array. SPL bak reduseres også noe for å tilsvare SPL fra front når det når bakre del av rommet. Poenget er at bølgen fra front-arrayet skal kanselleres av en motbølge fra bak-arrayet slik at lytter kun hører den opprinnelige bølgen og ikke refleksjoner fra rommet.

Effektene av dette er at for frekvenser med en bølgelengde lengre enn avstand mellom enhetene i arrayet kanselleres stående bølger i rommet. Mao oppnås dramatisk bedre oppførsel i tids-domenet, og flat respons blir muilg å få til i betydelig større deler av rommet. Ettersom øvre grense-frekvens er avhengig av avstand mellom enhetene vil en økning av antall enheter (til eks 8 i hver ende av rommet) gi et større virkeområde, mens større front/bak-vegg vil øke avstanden mellom enhetene og dermed gi et mindre virkeområde. Ettersom vi snakker om et mono-signal vil det vel neppe være en ide å dele mot front-høyttalere alt for høyt uansett...

Drawbacks: Halvert effektivitet ift. et 'normalt' oppsett med samme antall drivere pga. at bakre array kansellerer effekten av room-gain. Metoden funker kun i rom som er relativt rektangulære ettersom sidevegger/gulv/tak må oppføre seg rimeig likt ovenfor front og bak-array.

Og det kan implementeres rimelig diskret:
http://www.visaton.de/vb/showthread.php?s=&threadid=7500

Hva trengs? En billig løsning vil være en Behringer DCX2496 + en rimelig solid to-kanals forsterker (1 kanal til fremre og 1 til bak) og 8 stk. 10/12/15/18 tommere. Monter elementene i en Billy bokhylle (litt forsterket...) og sørg for at de står på rett plass. Juster og server.

Noen med et skikkelig problemrom som føler for å prøve? ;D

(Edit: typo + litt tilleggsinfo)
 

afoelges

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
28.04.2005
Innlegg
316
Antall liker
1
...et par andre interessante/spesielle egenskaper med denne konfigurasjonen:

  • Midt i rommet blir den bassmessig beste plassen, i motsetning til med andre oppsett hvor midten ofte blir ekstremt bassfattig
  • DBA fungerer som aktiv støydemping innenfor sitt virkeområde. Det vil si at lydlekkasje til andre rom, naboer etc. blir dramatisk mye mindre enn ved andre sub-konfigurasjoner. 8 subber kan derfor faktisk være mye mer nabovennlig enn 1!
 

Bx

Bransjeaktør
Ble medlem
04.08.2005
Innlegg
8.875
Antall liker
4.314
Spennende løsning. Aktiv bassabsorbent.

Skikkelig bass låter alltid mye bedre i store rom. Hvis man akustisk kan fjerne en vegg eller to....
 

DIsElMiNk

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
03.10.2002
Innlegg
142
Antall liker
0
Absolutt et spennende konsept, dette må det forskes litt på. Om bare døgnet hadde nok timer ;D
 
Topp Bunn