Mr. Ambicious sitt første prosjekt!!

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Aalstad

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    16.05.2007
    Innlegg
    83
    Antall liker
    0
    Da drar jeg teppet av prosjektet mitt, så verden får se for første gang:) Har vandret rundt i Norges land med en høyttlerbygger i magen i lang tid nå, og han fikk nylig overtaket! Etter masse timer planlegging, fundering, lesing av HFS tråder og høyttalerbøker, har jeg endelig fått hjulene til å rulle. Elementvalget har falt på en XXLS 10" 8ohm i bunn, Seas CA18RNX på midten, og Seas 27TDC i toppen. Delefilteret blir beregnet av Eltek. Har lagt ved et bilde laget i det tidsriktige bildebehandlingsprogrammet MS Paint! Det dere ser på er et lukket kabinett med skrå topplate, doble sandfylte vegger, med krummede sidevegger. Doningen er tenkt å bli unifær 80 centimeter høy i front, og ikke en centimeter bredere enn hva som er nødvendig for å få på plass bassen. Inni kassa er det tre stk utfresede avstiverplater, og en stk skråstilt plate for å spre lydbølgene samt stive av. Hvor jeg skal gjøre av delefilteret aner jeg ikke enda, men det er ikke urimelig å anta at det skal endel ut og inn av kassa, så en løsning må vel finnes på det (jeg tenker kanskje et eget forseglet rom til filteret, med et slags "lokk" fra baksiden og inn i rommet). De krumme sideveggene skal enten lages av bøybar mdf eller flere tynne mdf plater bøyd, og limt sammen.
    Det er selvfølgelig åpent for samtlige å komme med forslag til forbedring/endring av både store og små ting!!!
    Dette er som sagt mitt aller aller første seriøse høyttalerprosjekt, og jeg vil nødig pælme penger og arbeidstimer ut vinduet!

    Men det må jo spørres litt:
    Hvordan beregner jeg hvor mye volum elementene forbruker i kassa? Ett alternativ er jo å kjøpe doble sett elementer, og senke dem "magnet først" ned i vann, og se hvor mye vannet stiger før det renner oppi membranen. Denne ideen ble forkastet av økonomiske årsaker.

    Jeg kommer sikkert på flere spørsmål etterhvert!

    Mvh Andreas
     

    Vedlegg

    T

    theStig

    Gjest
    Et godt utgangspunkt dette.

    1. Du kommer garantert å tukle masse med filteret. Forsyn høyttaleren med 3 sett terminaler, og ha filteret eksternt! Da er det også enkelt å konvertere til aktiv deling senere.

    2. Jeg ville vurdert å sideforskyve diskant og mellomtone litt. Det gir noe mindre problemer med diffraksjon, og en penere frekvensrespons.

    3. Jeg ville vurdert 2 basser. En XXLS 10" har veldig lavfølsomhet, neppe over 83 dB i praksis.

    Jeg ville ikke bekymret meg for elementenes displacement i kassa, det er uansett minimalt i forhold til kabinettvolumet. Når vi også vet at T/S parametrene ofte har en toleranse på +/- 20% og en temperaturøkning på 5 grader gjør alt annerledes, så.....
     

    Aalstad

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    16.05.2007
    Innlegg
    83
    Antall liker
    0
    Jeg ville opprinnelig sideforsyve dem, men Frode Steen på Eltek mente det ville gi et; quote: "bedre/ryddigere stereoperspektiv" hvis de var på en vertikal linje. Personlig er jeg fan av sideforsyvning pga utseendet, men det er jo til syvende og sist ørene som skal ha gleden. Men hva i alle dager er diffraksjon?

    Slett ingen dum ide med eksternt delefilter. Tror jaggu jeg kjøper den!
    To basser har jeg vært inne på, men jeg droppet det hovedsaklig av budsjettmessige hensyn. Delvis også av størrelsesmessige hensyn. Jeg må jo ha 2,5 ganger så stor kasse for å klare to elementer. Men 3 dB (eller blir det mer enn dobling av lyddtrykket?) mer lyd hadde unektelig vært bra. Jeg får ta en prat med lommeboka om det:)

    Jeg bruker CAAD 4.1.2 til å beregne kassestørrelse, og den sier at det passer med 9,0 liter på CA18RNX og 70,7 liter på XXLS'en. Høres det ut som at jeg har puttet inn rett tall på rett sted?

    Og så undrer jeg på om diskanten er forseglet, og kan stå "ubeskyttet" i samme rom som mellomtonen?

    Mvh Andreas
     
    T

    theStig

    Gjest
    Nåja, jeg tror neppe 2 cm til siden vil gjøre så mye skade.

    Diffraksjon ja... kort sagt: lyden reflekteres når den avbøyes på enden av frontplata. Siden avstandene blir like til hver side får du to like refleksjoner. Disse refleksjonene blander seg med direktelyden, og skaper en ujevn frekvensrespons. Du utligner problemene noe ved å ha forskjellig avstand til alle kanter. Spesielt viktig er det for diskanten.

    Du får 6 dB mer output med to elementer, men også halve impedansen.

    Et bedre alternativ er kanskje en bass med mye høyere effektivitet, men da får du mindre dypbass ... valgets kval.
     

    Aalstad

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    16.05.2007
    Innlegg
    83
    Antall liker
    0
    Sant, valgets kval! Jeg var inne på tanken om å kjøpe Seas CA26RFX, som har høyere følsomhet, men jeg vil heller ha et bredere frekvensspekter ved lavere volum enn å kunne spille høyt og miste dypbassen.
    XLS var også oppe til diskusjon, men XXLS ble valgt fordi den har mye flatere frekvensrespons over 600 Hz.

    Hva om jeg plasserer diskant og mellomtone som på bildet under? Baffelen er ca 30 cm, og senter for diskanten ligger forskjøvet ca 4-5 cm til venstre, og MT forskjøvet til høyre en smule mer. Vil det ha betydning for stereobildet?
     

    Vedlegg

    T

    theStig

    Gjest
    Jeg ville nok satt diskant og mellomtone rett over hverandre, altså sideveis forskjøvet like mye. Et par cm holder. Du må ogås huske å lage høyre og venstre speilvendt.
     

    Aalstad

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    16.05.2007
    Innlegg
    83
    Antall liker
    0
    Dette er hvordan den indre kassa skal se ut (uten en sidevegg selvfølgelig). På utsiden kommer de krumme veggene, topplata, samt front- og bakvegg, og sand skal skille den indre kassa fra den ytre. Jeg må bare tenke nøye gjennom hva jeg skal sette sammen i hvilken rekkefølge ;D
    Noen som vet om passende sand? Har lest at noen bruker sandblåse-sand. Og eventuelt om det går an å få tak i dette i Bodø..

    Jeg gjør som du foreslår, theStig - og flytter litt på MT + disk. Vet ikke om det kom så godt fram på modellen.

    Det tar nok et par-tre uker før selve byggingen starter pga. en liten ferie til hjembyen Tønsberg, samt venting på at delene skal komme. Det er verre enn å telle ned til jul dette her :D
     

    Vedlegg

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    8.852
    Antall liker
    4.281
    Spennende prosjekt. Kabinetene ser fine og godt gjennomtenkt ut.

    Utover det som er kommet fram ville jeg satt mellomtonen og diskanten så tett sammen som praktisk mulig. Dette gir en jevnere spredning vertikalt. diskanten må være flushmontert. Helst også mellomtonen.

    Du kan med fordel også se på den vertikale plassering av bassen. Avstanden til mellomtonen er uten betydning, men avstanden til gulvet kan ha betydning. Jo nærmere gulvet elementet står, jo høyere opp i frekvens vil gulvforsterkningen spille i fase med direktelyden. Dette er som regel en bra ting, men det kan være lurt å vente med den endelige beslutningen her til du har fått sett noen delefiltersimuleringer.

    Jeg ser du opererer med dobbel baffel. Der anbefaler jeg deg å bruke akrylmasse eller noe tilsvarende i mellom platene. Da får du en rimelig død baffel.

    Jeg tror også det er lurt å tenke litt overkill avstivning der elementene skal festes. Basselementet vil få bra avstivingshjelp fra sideveggene, siden det nesten vil være skrudd rett inn i sideveggene, men mellomtonen står og koser seg på en stor flate. Det skal mye til for å få baffelen helt død, men jo tyngre, stivere og dødere den er jo bedre blir lyden.
     

    Rocky

    Medlem
    Ble medlem
    15.02.2007
    Innlegg
    10
    Antall liker
    0
    Hei flott prosjekt!!!

    bare lurer på om det er en spesiell grunn til at du vil bruke ca18rnx som mellomtone, ville ikke MCA15RCY eller MP14RCY/P som er rene mellomtoner passe bedre til oppgaven? de koster jo mindre også ;)
     

    Aalstad

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    16.05.2007
    Innlegg
    83
    Antall liker
    0
    Jeg sendte en mail til Eltek, og spurte etter forslag til sammensetning av elementer, og fikk nettopp den foreslått. Jeg kikket litt på specs og fant ikke noe jeg ikke likte ved elementet, og uka etter kom den på tilbud til 400 riksdaler pr stk, så da klinte jeg til ;) Det er helt sikkert tonnevis med andre gode sammensetninger, men jeg skal innrømme at det var tungtveiende at samme karen som står bak den nye serien til dynabel foreslo den..
    Jeg innbiller meg også at XXLS'en trenger en mellomtone som kan deles litt lavere siden det er et sub-element.
    Det er faktisk det eneste elementet som allerede er innkjøpt allerede, så der er jeg låst :)
     
    T

    theStig

    Gjest
    CA18RNX er en glimrende mellomtone, klasser over MP14RCY. Godt valg! :)
     

    Psyklisten

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    04.12.2004
    Innlegg
    993
    Antall liker
    0
    Torget vurderinger
    1
    CA18RNX kan deles hur lavt som helst mot en 10". Den går høyt nok også. Jeg bruker den nå i et system med en 12" BEYMA Nd1000. no problem. Det eneste ankepunktet mitt er at jeg ikke liker lyden i den, synes den blir tynn i lyden ned mot bassen, ratter opp mye eq, men får ikke kompensert nok.

    Her er en målinge uten eq, som dere ser trenger det baffelstep komp.




    Her er det satt inn eq med en ALTO Maxidrive 3.4 . -11 dB/okt fra 200 + et par eq i nedre område.

     
    K

    kbwh

    Gjest
    (CA 18RCYD/KP-SF er også et godt element, men helt off topic her.)
     
    T

    theStig

    Gjest
    Valentino skrev:
    (CA 18RCYD/KP-SF er også et godt element, men helt off topic her.)
    Spesielt siden det ikke er tilgjengelig for andre enn en viss produsent av ferdige høyttalere......
     

    Aalstad

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    16.05.2007
    Innlegg
    83
    Antall liker
    0
    Psyklisten:

    Ser ut som at du har fått et godt resultat med eq. Har ikke kjennskap til ALTO maxdrive - men kan med temmelig høy sikkerhet si at jeg ikke har det. Det er vel det som bekymrer meg mest med prosjektet mitt - at jeg mangler både måleutstyr og aktivt filter. Men som nevnt tidligere, kjører jeg eksternt delefilter så kan jeg lettere oppgradere dette.

    Bx:
    Samtlige elementer blir flushmontert. Mellom frontplatene var tanken å montere mdf-ringer som skal ligge mellom platene, rundt monteringshullene. De skal tette der det ellers ville rent sand rett inn på elementet. Jeg trodde akrylmasse hadde en mer spretten konsistens enn sand - litt som fugesilikon. Jeg er redd du snakket over hodet på meg når du nevnte at det kunne være verdt å vente med vertikalplassering av bassen til jeg får sett noen delefiltersimuleringer. Jeg ser ikke sammenhengen der.

    Takk for masse svar og forslag! Keep'em coming 8)
     
    T

    theStig

    Gjest
    Det med vertikalplasseringe av bassen har litt avhengig av hvor delefrekvensen blir, og om evt. filteret overlapper bass og mellomtone. En skarp deling (f.eks 4. orden) ved 200 Hz gjør plasseringen av bassen mindre kritisk, men en bløt overlapp i området 100 - 1kHz gjør det mye mer kritisk.
     

    Aalstad

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    16.05.2007
    Innlegg
    83
    Antall liker
    0
    Er det mer kritisk med "bløt overlapp" fordi basselementet da blir forsterket, mens mellomtonen ikke blir det, slik at det blir en ubalanse mellom de to? Men hvis bassen kuttes bratt ved to hundre, gjelder bare gulvforsterkningen for basselementet?
     
    T

    theStig

    Gjest
    Aalstad skrev:
    Er det mer kritisk med "bløt overlapp" fordi basselementet da blir forsterket, mens mellomtonen ikke blir det, slik at det blir en ubalanse mellom de to? Men hvis bassen kuttes bratt ved to hundre, gjelder bare gulvforsterkningen for basselementet?
    Hvis bassen kuttes bratt ved 200 kan du sette elementet helt nederst, og således få nesten full effekt av gulvets forsterkning.

    Bløt overlapp vil si at både mellomtone og bass spiller store deler av mellomtoneområdet. Da bør elementene sitte tett sammen for at det skal summere godt sammen. Samme grunn som at diskant og mellomtone må sitte kliss inntil hverandre.

    Avstanden mellom elementene blir mindre kritisk jo lavere delefrekvensen blir.
     

    Aalstad

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    16.05.2007
    Innlegg
    83
    Antall liker
    0
    Så da er det egentlig kun avstanden mellom elementene som har noe å si, og i bunn og grunn ikke høyden fra gulvet.. Så lenge elementene sitter klint sammen, selv om delefilteret er veldig slakt, så kan jo likevel bassen være nederst - siden det fortsatt er godt summert mellomtoneregister. Man får da en veldig lav høyttaler, hvor man nesten må ligge på gulvet for å høre det rette lydbildet, og så hadde den sett ganske dust ut ;D

    Men jeg tror jeg skjønner hva du mener. Jeg vil jo ha mellomtone og diskant i en viss høyde, for å få lyden i samme høyde som ørene pga høye frekvensers beskjedne spredning. Problemet dukker opp hvis jeg setter bassen langt nede, og har et delefilter som har stor overlapp mellom bass/mellomtone. Da får jeg gulveffekt på bassen, men stor avstand mellom tonene som strømmer ut av begge elementene.
     

    Handsoer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    14.03.2007
    Innlegg
    3.875
    Antall liker
    1.897
    Sted
    Sortland
    Jeg har sand på Fauske av rett kvalitet - helt uten organiske partikler og lett å vaske. Kan leveres i løpet av neste uke hvis jeg får titte litt på prosjektet ditt. ;)

    ups, ser ut til at du er sørpå (Tønsberg) når jeg er sørpå (Fauske),
    kan sette en sekk på trammen (om du har...),
    da jeg helt sikkert skal til Bodø en tur med madammen. ;D.
    Så får jeg heller følge prosjektet på nettet og ha en lyttekveld til gode... ;).
     

    Aalstad

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    16.05.2007
    Innlegg
    83
    Antall liker
    0
    Hei Hansern!
    Selvfølgelig er du velkommen til å komme å kikke på prosjektet mitt. Og lytte når den tid kommer. Men det er nok ikke stort å se på før jeg starter, midt i juli. Prosjektet består foreløpig av to stk CA18RNX, teoribøker, litt småting som høyttalerstoff + internkabler osv. samt idèbilder på pc'en. Jeg drar til Tønsberg fredag 6. og blir borte en uke, så hvis det er neste uke du kan komme innom, passer det ypperlig 8).
    Hvor mye skal du ha for sanda? Jeg må bare sette med ned og regne ut hvor mye jeg trenger.

    Jeg kommer til å legge ut all progresjon med en haug av bilder, og beskrivende tekst her på forumet, så det er bare å henge på!

    Mvh Andreas
     

    Aalstad

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    16.05.2007
    Innlegg
    83
    Antall liker
    0
    Da er jeg i gang! Jeg har flyttet, og fått innredet den nye arbeidsrommet i kjelleren - og har i dag begynt å sage plater. Det er en tidkrevende prosess, men det er tilfredstillende å se at resultatet blir bra. Nøye-nøye-nøye :)
    I går kom elementene, delefilter og litt annet småsnacks, så nå har jeg dagene fylt opp!

    Etter lang venting:


    Jeg har ganske god plass på arbeidsrommet. Men det er ingen vinduer, og for å skåne resten av bygget for støvet må jeg holde døra lukket, så å sage der inne er en affære som krever maske. Slik ser det ut:


    For å få få helt rette kutt, dro jeg bort til en blikkenslager, og fikk han til å bøye to plater, slik at jeg kunne montere dem på en plate, og lage skinne til sirkelsaga. Det kostet hundre spenn, og tok han ca fem minutter. Nå blir alle kuttene så rette som det er mulig å få det:


    Jeg leser litt om demping av diskant i tråden til keltern. Er det andre som har samme erfaring? Kan det være en ide å skille diskanten fra mellomtonen med mdf?

    Kommer flere bilder så fort jeg begynner å sette kassa sammen.
    Først den indre kassa med avstivninger og mellomtonekammer, så bunn, så ytre kassa, så sand, så topp.
     

    Vedlegg

    Keltern

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    02.04.2007
    Innlegg
    79
    Antall liker
    2
    Er vel ikke dumt å stenge av bak diskanten, altså ha et lite kammer. Men litt demping er ikke å forakte uansett, er det vel? ;)
     

    Aalstad

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    16.05.2007
    Innlegg
    83
    Antall liker
    0
    Jeg får prøve meg litt fram.. Det beste er vel å la ørene dømme.

    Er det noen her som har brukt fres på plast? Jeg vurderer å frese av en liten bue av frontplata på diskanten, for å få den nærmere mellomtonen. Men jeg er redd for at plasten skal oppføre seg trassig, og bli stygg i kanten når jeg freser... Kan ikke tenke meg at det er herdeplast (varmebestandig), så hvis det blir for varmt, kan muligens plasten bli myk, og deformeres i kanten.

    Erfaringer anyone?

    Mvh Andreas
     

    audiy

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    11.11.2005
    Innlegg
    500
    Antall liker
    5
    Prøv i tilfelle på lavaste hast. for å unngå smelting, evt bruk smøring.

    Sigurd
     
    T

    theStig

    Gjest
    Jeg har brukt elektrisk høvel på plast-frontplater, det gikk helt fint. Skulle tro at det burde går greit med en fres også.
     

    Animal

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    15.03.2005
    Innlegg
    239
    Antall liker
    0
    Veldig kult elementvalg og kabinetttegninger!

    Men!

    Jeg tror du hadde spilt fletta av den XXLSen med et ekstra basselement.

    Jeg har to stk. CA18RNX parra med en 27tdfc i waveguide per høyttaler, og det spiller så inni granskauen høyt at jeg sliter med å tro at en XXLS 10" ville fulgt med.

    Har jobba litt med en XXLS 12" men tror jeg måtte hatt fire for å holde tritt med disse elementene.

    Jeg har de i 20liter Fb 33hz.

    Andreas
     

    Animal

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    15.03.2005
    Innlegg
    239
    Antall liker
    0
    Aalstad skrev:
    Jeg får prøve meg litt fram.. Det beste er vel å la ørene dømme.

    Er det noen her som har brukt fres på plast? Jeg vurderer å frese av en liten bue av frontplata på diskanten, for å få den nærmere mellomtonen. Men jeg er redd for at plasten skal oppføre seg trassig, og bli stygg i kanten når jeg freser... Kan ikke tenke meg at det er herdeplast (varmebestandig), så hvis det blir for varmt, kan muligens plasten bli myk, og deformeres i kanten.

    Erfaringer anyone?

    Mvh Andreas
    Stikker ikke domen så langt ut at denne operasjonen blir umulig?
     

    Aalstad

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    16.05.2007
    Innlegg
    83
    Antall liker
    0
    Hei, navnebror :D

    Takk for forslag! Jeg har vært innom tanken med to basser. Men nå har jo du to stk CA18RNX, og det gir vel 6 dB mer enn hva min ene produserer av lyd. Så jeg håper det holder med en bass. Mulig bassen gir seg litt før mellomtonen når jeg drar på, men som nevnt tidligere vil jeg heller ha bredere frekvensspekterved litt lavere volum.

    theStig nevnte også at det kunne være en ide med to basser - er jeg virkelig helt på jorde her!?!? :eek:



    Frontplata på diskanten stikker tilstrekkelig ut til at jeg får frest av nok. Det er ikke noe problem. Det som kan bli en utfordring er å kapsle inn diskanten for å skille den fra mellomtonen hvis dette blir aktuelt. I og med at de sitter tett som fy!


    Mvh Andreas
     

    Animal

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    15.03.2005
    Innlegg
    239
    Antall liker
    0
    Kan nok være lurt med to basser. Ellers så kan du jo dempe mellomtonen litt..

    Den diskanten har eget bakkammer, så den kan uten problem stå i samme kabinett som mellomtonen eller bassen.

    Jeg hadde iallefall ikke klart å frese noe av 27tdfc med min overfres...

    Andreas
     

    Aalstad

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    16.05.2007
    Innlegg
    83
    Antall liker
    0
    Hvorfor ikke?. Eltek hadde ikke 27 tdc, så de sendte meg 27tdfc istedet, så vi har samme diskant. Frontplata stikker ut 1,5 cm i forhold til bakkammeret, så i teorien kan jeg frese den til slik at jeg får den 1,5 cm nærmere mellomtonen - slik at de samspiller bedre.

    Nå har jeg nylig begynt å sage til plater og sette dem sammen, så jeg satser på en bass. Og så har jeg strengt tatt sprengt budsjettet mitt allerede ;D

    Om noen dager begynner vel ting å se litt ut som tegningene, så da kommer det masse bilder!


    For å se hvordan høyttaleren vil se ut, laget jeg en modell i papp:
     

    Vedlegg

    Keltern

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    02.04.2007
    Innlegg
    79
    Antall liker
    2
    Det der så jo bare dritrått ut! ;D

    Merkelig, men jeg drømte at jeg hadde høyttalere som så nesten nøyaktig slik ut her om dagen! :eek: :p

    Unnskyld at jeg spør, men hvilke fordeler får du ved å dra elementene til ene siden slik du har gjort med papphøyttaleren, enn om du midtstiller dem?
     

    Animal

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    15.03.2005
    Innlegg
    239
    Antall liker
    0
    Dette blir bra ja!

    Grunne til at jeg er skeptisk til å frese i diskanten er at selve domen stikker mer ut en frontplata, derfor hadde det iallefall ikke gått med min overfres.

    Andreas.
     

    Keltern

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    02.04.2007
    Innlegg
    79
    Antall liker
    2
    Kunne ikke vært en idé med luftdrevet roterende fil da? Om du er forsiktig og stø på labben, så burde det da gå relativt greit? Ellers så kanskje man kunne brukt en benkslipemaskin med passende skive (skive som er like stor som elementet som skal passe i "slot'en" på diskanten).

    Eller er det for risky?
     

    Aalstad

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    16.05.2007
    Innlegg
    83
    Antall liker
    0
    Ikke rart du drømte om den - det er jo en drømmehøyttaler!! ;D Hyggelig å høre at dere synes den ser bra ut!!

    Det går an å frese diskanten selv om domen stikker opp. Det er bare å legge over en 6 mm MDF plate med hull til domen. På den måten freser jeg av en halvbue av plata, og dermed også diskanten under.

    Grunnen til at mellomtone og diskant er sideforskjøvet, er fordi lydbølger som reflekteres når lyden møter baffelens kant, ikke skal være i fase når de treffer elementet på vei tilbake Da blir det to forskjellige "lydkilder" som hver for seg forstyrrer elementene mindre hørbart enn summen av de to (Hvis jeg skjønte theStig rett)


    Men hvorfor litt av lyden reflekteres når det skal runde en kant, er et annet spørsmål (feel free to fill in, theStig)

    Spørsmål til de kyndige: Bør ikke bredden på baffelen tilsvare en lengde som er delelig på bølgelengden til det aktuelle frekvensområdet som rammes av diffraksjon, og så skal elementene forskyves slik at det er en halv bølgelengde lengre vei på den ene siden. På den måten vil lydbølgene som reflekteres annulere hverandre.

    Dette vil naturligvis bare fungere perfekt for kun en frekvens, og bli mindre og mindre effektivt helt til frekvensen er slik at de reflekterte lydbølgene er i fase. Men det kan jo kanskje hjelpe et problemområde i frekvensen?

    Mvh Andreas
     

    SvErD

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    13.11.2002
    Innlegg
    246
    Antall liker
    9
    Sted
    Bergen
    Kan du ikke bare skru av frontplaten på diskanten og montere den i baffelen når du freser forsenkingen til basselementet?
     

    Aalstad

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    16.05.2007
    Innlegg
    83
    Antall liker
    0
    Det går vel det. Har aldri plukka fra hverandre en diskant før. Er dette helt trygt? Det blir jo riiimelig mye støv av å frese - nedtur å fylle hele diskanten med mdf spon :p
     

    chieng

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    31.07.2007
    Innlegg
    66
    Antall liker
    6
    Dette blir et flott prosjekt!!
    Det re bare å finne frem snekkerbuksen ;D

    Liker ideen med sand i sidene... og buet form. holder også på med buet kabinett.

    Mvh kjell J
     

    Keltern

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    02.04.2007
    Innlegg
    79
    Antall liker
    2
    Hvordan går det med bygginga Aalstad? ;)

    Sitter å drømmer om eget prosjekt, men det blir nok ikke i særdeles nær framtid.. Har sett på denne, men vi får se! :p

    Hadde vært moro å bygd noe ala det du viser frem her, men i lignende format som den jeg linket til. Ser for meg at det kunne blitt moro, om kanskje litt upraktisk i størrelsen! :-\

    Men lykke til meg prosjektet, for det her er interessante greier! ;D
     

    Rhesus

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.11.2006
    Innlegg
    2.466
    Antall liker
    11
    Aalstad skrev:
    Det går vel det. Har aldri plukka fra hverandre en diskant før. Er dette helt trygt? Det blir jo riiimelig mye støv av å frese - nedtur å fylle hele diskanten med mdf spon :p
    Kanskje du kan bruke litt maskeringstape.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn