Kjellerstue med hjemmekinoanlegg

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Wishmaster

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.10.2002
    Innlegg
    4.105
    Antall liker
    3.216
    Torget vurderinger
    1
    Av og til er det greit å begynne med begynnelsen.

    Snuste på hjemmekino for mange år siden, og hadde faktisk en surroundforforsterker og et par stereoforsterkere før jeg begynte å tenke på konsekvensene av det jeg hadde planer om. Tenkte at hvis det kostet en viss sum å få et ordentlig hjemmekinoanlegg, så ville det bli et veldig bra stereoanlegg isteden for. Så hjemmekinotanken ble lagt på hylla og stereo ble prioritert igjennom mange år.

    Spoler så raskt frem til nyere tid, nærmere bestemt 2018, hvor min bedre halvdel og jeg diskuterte hva vi skulle bruke underetasjen til. Skulle vi leie den ut eller bruke den selv? Etter litt frem og tilbake begynte en tanke svirre om vi kunne kombinere utleie og et hjemmekinoanlegg i kjellerstua. Utleie tenkte vi da på f.eks Airbnb og ikke langtidsutlei, så kunne vi bruke kjellerstua som vil ville når kjelleretasjen ikke var utleid. Store deler av etasjen har, og fortsatt er, under oppussing, så den er ikke lagt ut til utleie enda. Dermed også trådtittelen, dette er en kjellerstue som kan brukes som det, men har et hjemmekinoanlegg i tillegg.

    Surroundtanken har surret litt i hodet en god stund, da jeg har et par veldig gode høyttalere stående som ikke er i bruk, nemlig Klipsch EPIC CF-3. Disse ble produsert bare i kort tid på '90-tallet og er ofte regnet som '90-tallets RF-7. Siden disse er såpass gamle, så tenkte jeg at dagens senterhøytalere ikke ville fungere optimalt lydmessig, så da måtte jeg ha datidens senter også. Ut ifra denne tankerekken, så utviklet idéen seg om å kjøpe brukte deler og at det hele skulle bli et "budsjett 5.1 hjemmekinoanlegg".

    Like over nyttår 2019 begynte jeg å se på bruktbørsen og finn etter egnet utstyr. Hadde sett for meg en brukt Klipsch KV-4 (den største senterhøyttaleren i den tidligere nevnte EPIC serien med to 8" og svært horn). På forsterkersiden ble det vurdert en integrert surroundreceiver, men oppdaget raskt at skulle man ha litt effekt, så måtte man langt opp i pris og selv da var det sjelden over 180 watt når alle kanalen ble drevet. Dette gjorde utvalget begrenset, samt at det ble langt flere forsterkerkanaler enn det jeg hadde behov for (de med størst effekt hadde også flest kanaler). Dermed ble en todelt løsning det naturlige skrittet videre og kom over en meget pent brukt Marantz AV8801 som nå står å venter på å bli brukt.

    Multikanal effektforsterker finnes det mange av, men jeg ville begrense meg til 5 kanaler og ville ha klasse D. Da ble utvalget svært begrenset. Skulle gjerne ha hatt en Parasound A51, da jeg synes at Halo serien er noe av det lekreste av forsterkerdesign, men har hatt to A21 som jeg ikke var overbegeistret over sammen med nevnte CF-3, samt at de ble veldig varme bare de var påslått (brukte 150 watt hver på tomgang). Videre har jeg klasse D forsterkere i anlegget på stua og liker dem veldig godt, både lydmessig (eller mangel på lydpåvirkning) og at de knapt blir lunkne når de kjøres hardt. Rotel har en RMB-1575 (5x250 watt) som har fått mye skryt, og jeg kom over en på finn til en fornuftig pris som er på vei til meg i skrivende stund.

    Subwoofer er noe som hører med i et hjemmekinoanlegg, og dette var den tingen jeg begynte på først. Tenkte at å bygge en subwoofer ikke er så vanskelig, få tilskjært kasse, sette sammen, overflatebehandle, monter element og forsterker, og voila så er det gjort. Er ganske overbevist om at en hjemmebygd subwoofer yter langt over prisen på delene hvis man sammenligner med en kommersiell bygd. Platene er tilskjært, delvis videreforedlet og delvis satt sammen. Element er et Dayton 18-22UM med en Hypex FA502 på baksiden. Link til diskusjon og målinger her.

    Juryen er forsatt i møte vedrørende bakhøyttalere, da jeg ikke kan plassere dem hverken på veggen bak eller på sidene. Eneste løsning er i taket pekende nedover en fortsatt ikke bestemt retning. Om det blir dedikerte bakhøyttalere eller "bokhyllehøyttalere er heller ikke bestemt enda, men heller litt til Klipsch dipol høyttalere. Tips mottas gjerne.

    Så vidt jeg kan se av utstyrslista, så tror jeg dette vil bli en trivelig opplevelse og kan kanskje til om med bli bedre enn anlegget på stua. Den komponenten som muligens holder litt tilbake er Rotel RMB-1575, men hvis man ser på prisen tror jeg likevel at dette blir bra.

    Kilder og bilde er ikke nevnt, og det vil bli en eller annen BD-spiller samt en PS4Pro. Fremviser og lerret er ikke aktuelt, så en 75" blir innkjøpt når alt annet er på plass.

    Pris, brukt og budsjettanlegg er nevnt, så for å se litt nærmere på det:

    Nypris:
    Klipsch CF-3 23 000,-
    Klipsch KV-4 8 000,- (endret etter innspill lenger ned i tråden)
    Klipsch KSP-S6 8 500,-
    Subwoofer ca 15 000,-
    Marantz AV8801 27 000,-
    Rotel RMB-1575 26 000,-
    Sony UBP-X700 2 500,-

    Bruktpris:
    Klipsch CF-3, har hatt de siden '90-tallet og har stått ubrukt i flere år.
    Klipsch KV-4 700,-
    Klipsch KSP-S6 2 700,-
    Subwoofer ca 15 000,-
    Marantz AV8801 6 000,-
    Rotel RMB-1575 18 000,-
    Sony UBP-X700 1 500,-

    Oppdatert:
    På grunn av en rar måling av ene hornet på CF-3 som sannsynligvis kunne spores tilbake til delvis defekt kondensator i delefilteret, så er det kjøpt inn nye og de aller fleste (p.t.) kondensatorene byttet i alle høyttalerne da alle sammen er 20+ år gamle. Prisen for dette ble rundt 3000,-.

    Det hele kommer nok ikke til å spille før om et partre måneder, jeg har ikke hastverk. Men vil det spille på nivå til nyprisen den gang da, eller vil det spille på nivå med bruktprisen? Går utviklinga så fort, og i riktig retning, at høyttalere som er over 20 år og elektronikk som er ute av produksjon er forbigått av det nyeste nye? Eller?

    Bilder vil komme etter hvert, tidligst til helga da jeg reiser bort i ettermiddag i jobbsammenheng.

    Kommentarer, innspill, forslag?
     
    Sist redigert:

    Wishmaster

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.10.2002
    Innlegg
    4.105
    Antall liker
    3.216
    Torget vurderinger
    1
    Platene til subwooferen er blitt hentet hos Lium og montert sammen og malt i helga. Sjekket skjøtene med lommelykt og oppdaget noen steder at lys trengte igjennom, så det ble det lagt litt akrylmasse i skjøtene på innsiden og samtidig forøkt å få litt ekstra maling utenfra. Kassen er i 25mm MDF, med avstivinger og ekstra baffel i 12mm (og "kasse" til forsterker" i 12mm). Tror dette blir bra.

    Vil også legge til litt skryt av Lium Møbelverksted i Meldal. Veldig god kommunikasjon på mail og perfekt tilskårede plater. Fikk også tilbud om at de kunne sette sammen kassen og overflatebehandle den. Må isåfall være idéelt for de som ikke har plass eller utstyr til å gjøre det selv, men vil ha en "selvbygd" høyttaler eller to.

    Litt interessant å legge merke til at ting faller på plass mye raskere enn det jeg så for meg før jeg begynte. Tenkte at dette kunne ta flere måneder, og forventet ikke at alt skulle være klappet og klart før utpå høsten. Startet tråden om subwoofer som den første delen av prosjektet den 6. januar og begynte samtidig å sjekke Finn etter egnet brukt utstyr. Nå knapt en måned senere er det faktisk bare bakhøyttalere, singalkilder og TV som mangler, samt kabler. Fortsetter det slik blir det ferdig om en måneds tid uten at jeg har gjort noe for å stresse opp fart i prosjektet.

    Legger ved et par halvdårlige bilder.

    Sub.jpg


    Og et enda dårligere av senterhøyttaleren, to 8" og dertil passe stort horn.

    KV-4.jpg
     

    Wishmaster

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.10.2002
    Innlegg
    4.105
    Antall liker
    3.216
    Torget vurderinger
    1
    Har dessverre ikke skjedd det helt store siden sist. Er ferdig med siste strøk på høyttalerne, og vil nå vente et par dager før jeg gir dem et lag lakk.

    Her ligger de og tørker seg.

    124.jpg


    Og her er emner til stereobenk, undersiden har fått seg et kjapt lag med maling, i morgen og tirsdag blir det et par lag på oversiden og sidene.

    123.jpg


    Ps, kabler og BD-spiller ankommer neste uke, så nå er det ikke lenge til det blir lyd.
     

    Wishmaster

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.10.2002
    Innlegg
    4.105
    Antall liker
    3.216
    Torget vurderinger
    1
    Pakke med signalkabler og plugger ankom hjemmet idag. Liker best løpemeter av kabler, så slipper jeg et ormebol bak anlegget av kabler som er alt for lange.

    125.jpg
     

    Wishmaster

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.10.2002
    Innlegg
    4.105
    Antall liker
    3.216
    Torget vurderinger
    1
    Da kommer det endelig lyd ut av høyttalerne, dog bare i stereo plus sub, men det låter velkjent og bra. Vanvittig med jobbing i helga med tilpassing av kabler og sette tilbake delefiltrene som har vært tatt ut i forbindelse med aktiv deling tidligere. Delefiltrene er også delvis ødelagte på grunn av flere kabelbytter, spesielt loddepunktene har sett bedre dager. Dette gjorde at jobben tok ganske lang tid for å få et tilfredsstillende resultat.

    Synes subben integreres fint med de to andre i front, og gjorde et par kjappe målinger som jeg ikke kjente igjen fra testen med Klipsch SW115, men oppdaget også at det er pustelyder fra hullet fra forsterker til element på subben. Brukte smeltelim, men tydeligvis ikke nok, da det enkelt kom pust/blåselyder når jeg presset membran inn. Vet ikke hvor mye dette vil påvirke målingen, men det kan umulig skade å få hullet helt tett.

    Stereobenken begynner også å ta form, et par dager til med maling, så burde den bli fotogen også. Ingen bilder i dag, da jeg ikke liker disse mobilbildene, så speilrefleksen må dras frem i løpet av uka.
     

    Wishmaster

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.10.2002
    Innlegg
    4.105
    Antall liker
    3.216
    Torget vurderinger
    1
    Noe som har ligget litt i bakgrunn og ulmet siden jeg fikk lyd i høyttalerne, er at det er ikke helt lik lyd i begge hovedhøyttalerne. Men siden jeg ikke har satt meg godt til rette i riktig posisjon før i går, har det ikke blitt tatt helt seriøst. I går satte jeg meg midt i mellom høyttalerne og så litt på Netflix og litt musikk, og da ble det åpenbart at lydbilde ikke er helt korrekt. Fikk det bekreftet med målinger i dag. Byttet om på hornene og det er ikke disse, så det må være delefilteret i den ene høyttaleren som ikke er helt god. Det skal finnes tre utgaver av delefilteret til CF-3, men er ikke helt sikker på hvilket jeg har, men mener å huske at det er andre eller tredje utgave.

    Måling av "friskt" delefilter:

    horn med riktig lyd.jpg


    Måling av "sykt" delefilter (det er faktisk samme horn på begge målingene, byttet fra den ene til den andre).

    horn med feil lyd.jpg


    Skjema over delefilteret til CF-3, versjon a og b (c-utgaven har jeg ikke, men kan kanskje finnes på nettet)

    Vis vedlegget CF-3 B pn 116374 # 3.pdf
    Vis vedlegget CF-3 pn 116342 # 2.pdf

    Er det noen som kan se sammenhengen mellom målingen og hvor i delefilteret feilen ligger? Kan det være løs lodding eller rett og slett defekt komponent?

    PS, målemikrofonen stod en halv meter ut fra hornet og en og en høyttaler ble målt, bassene var frakoblet under måling.
     

    baldrick

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    03.03.2006
    Innlegg
    1.578
    Antall liker
    747
    Torget vurderinger
    3
    Tøft "retrooppsett" :) Har alltid hatt lyst å prøve ett par med CF4!!

    Ta ut delefilteret og ta en visuell sjekk, normalt er det kondensatorene som ikke tåler åra og du vil se "buler" på de. Da vil de få feil verdi og du vil kunne få resultat alla det overfor... kan selvsagt også være en motstand men normalt er det kondensatorene som ryker først.
     

    Wishmaster

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.10.2002
    Innlegg
    4.105
    Antall liker
    3.216
    Torget vurderinger
    1
    Takk for det, baldrick!

    Kan være en kondensator eller to som begynner å takke for seg ja, begynner i hvertfall der, så får jeg ta motstandene etterpå hvis ikke det hjelper.
     

    Wishmaster

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.10.2002
    Innlegg
    4.105
    Antall liker
    3.216
    Torget vurderinger
    1
    Liten pose med godsaker kom fra Dynabel i dag. Mundorf kondesatorer til serie, og Jantzen til parallell. Mulig overdrevent med Jantzen til bruk i parallell, men verdiene passet bra og prisen var ikke avskrekkende i disse verdiene. Så få vi se om hornet synger bedre etter dette.

    DSC_0165[638].jpg


    På den annen side er det to elektrolytt kondensatorer i bassfilteret, begge i parallell, vil det være verdt å oppgradere disse også? Disse er en god del større enn de i diskantfilteret, så de koster deretter også, og i tillegg må jeg parallellkoble to for å få rett verdi.

    Ellers var jeg en tur inni KV-4 (senterhøyttaleren her om dagen, og tidligere eier har byttet internkablingen til Supra Ply 2.0. Fra egen erfaring med Supra på diverse høyttalere, bl.a. CF-3, er ikke Supra noen god kabel, så disse vil bli byttet ut etter hvert.
     

    Wishmaster

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.10.2002
    Innlegg
    4.105
    Antall liker
    3.216
    Torget vurderinger
    1
    Første måling med nye biter i delefilteret til hornet. Samme horn som målingen tidligere i tråden. Ser betydelig bedre ut, men faller kanskje litt mer fra 14-15kHz enn tidligere? Kanskje blir det anderledes etter litt spilling?

    new filter.jpg
     

    Wishmaster

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.10.2002
    Innlegg
    4.105
    Antall liker
    3.216
    Torget vurderinger
    1
    Tok en titt på delefilteret i KV-4 i går, og litt overraskende har det vært gjenbruk av printkort for delefilteret, for det stod tydelig EPIC CF-2 på kortet. Sannsynligvis ikke helt samme komponentverdiene da delefrekvensen er litt forskjellig på KV-4 kontra CF-2. Ellers var komponentkvaliteten like som i CF-3, det vil si elektrolytter i bassfilteret og polyester i diskantfilteret. Spolene og motstandene var også av samme type bortsett fra at det ikke var trafospole i diskantfilteret til KV-4. Her hopper jeg like godt i det og bytter alle kondensatorene til samme type som et par innlegg over (Mundorf/Jantzen), og tar med de i bassfilteret i tillegg samt erstattere til bassfilteret i CF-3. Alderen på komponentene er 20+ år, så like greit å få de byttet nå som jeg er godt i gang. Hm, neste blir da kanskje surroundhøyttalerne som også er 20 år.... :rolleyes:
     

    Wishmaster

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.10.2002
    Innlegg
    4.105
    Antall liker
    3.216
    Torget vurderinger
    1
    Har lett høyt og lavt etter bilde av delefilteret til KV-4 uten å finne noe, så her er det et par for andre som leter etter det samme.

    DSC_2376_00001.jpg


    DSC_2377_00001.jpg


    Supra kablene er det som sagt tidligere eier som har byttet til, og som jeg igjen vil bytte ut når nye kondensatorer ankommer.

    PS, som man ser står det EPIC CF-2 på dem men tipper det er bare printkortet som er det samme, komponentverdiene er trolig litt forskjellig da delefrekvensen ikke er det samme.
     

    Dolbytor

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.03.2012
    Innlegg
    7.164
    Antall liker
    22.681
    Sted
    Setesdal
    Torget vurderinger
    8
    Jeg hadde både CF-3 og KV-4 en gang i tiden. Så kjøpte jeg KSP-400/C-6/S-6 som jeg hadde lenge. En kamerat av meg har fremdeles et par CF-4 og "min" KV-4 :rolleyes:

    Ref. første post så mener jeg å huske at KV-4 kostet kr. 8000 :)
     

    Wishmaster

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.10.2002
    Innlegg
    4.105
    Antall liker
    3.216
    Torget vurderinger
    1
    Jeg hadde både CF-3 og KV-4 en gang i tiden. Så kjøpte jeg KSP-400/C-6/S-6 som jeg hadde lenge. En kamerat av meg har fremdeles et par CF-4 og "min" KV-4 :rolleyes:

    Ref. første post så mener jeg å huske at KV-4 kostet kr. 8000 :)
    Takk for innspill Tor. Etter hukommelsen, hvordan vil du si kombinasjonen CF-3 og KV-4 spilte i forhold til KSP settet og nyere utstyr du har og har hatt fra Klipsch?
     

    Dolbytor

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.03.2012
    Innlegg
    7.164
    Antall liker
    22.681
    Sted
    Setesdal
    Torget vurderinger
    8
    Jeg hadde både CF-3 og KV-4 en gang i tiden. Så kjøpte jeg KSP-400/C-6/S-6 som jeg hadde lenge. En kamerat av meg har fremdeles et par CF-4 og "min" KV-4 :rolleyes:

    Ref. første post så mener jeg å huske at KV-4 kostet kr. 8000 :)
    Takk for innspill Tor. Etter hukommelsen, hvordan vil du si kombinasjonen CF-3 og KV-4 spilte i forhold til KSP settet og nyere utstyr du har og har hatt fra Klipsch?
    Sammen med CF-3 og KV-4 så hadde jeg en KSW-300 sub. Jeg hadde null peiling på plassering den tid, men jeg fikk ikke den bassen jeg ønsket. KSP-400 har jo en aktiv 15" i hver høyttaler og med dem fikk jeg bassen jeg hadde savnet. Pga. et lite rom (3,5x3,5m) så var høyttalerne nødt til å stå i hjørnene foran. KSP-400 passet mye bedre inn i dette rommet enn CF-3 + KSW-300. Jeg kjøpte KSP-C6 kun for å matche hovedhøyttalerne, men nøytralt sett var nok KV-4 en bedre senter.

    Jeg kommer kanskje til å kjøpe en KV-4 hvis jeg kommer over et strøkent eksempler en gang. Jeg har lenge vurdert å teste ut LaScala eller Cornwall i stedet for P-39 og da antar jeg at KV-4 kunne vært en passende senter.
     

    baldrick

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    03.03.2006
    Innlegg
    1.578
    Antall liker
    747
    Torget vurderinger
    3
    Om jeg ikke husker feil så var vell KSP-400 egentlig en langt enklere/billigere modell enn CF serien? (KSP element?) Men den aktive sidemonterte bassen dro prisen opp ganske mye.
     

    Wishmaster

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.10.2002
    Innlegg
    4.105
    Antall liker
    3.216
    Torget vurderinger
    1
    Enda en godtepose er ankommet med Mundorf og Jantzen kondensatorer som jeg skal kose meg med i helga.

    DSC_2386_00001.jpg
     

    Wishmaster

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.10.2002
    Innlegg
    4.105
    Antall liker
    3.216
    Torget vurderinger
    1
    Noen ord om lydopplevelsen i stereo etter kondensatorbytte til hornet (har ikke byttet de til bassen enda), som antydet i venntråden til Klipsch, så låter hornet betydelig mer krispt og luftig enn tidligere. Kanskje litt urettferdig å uttrykke det såpass sterkt med tanke på at ikke noe av elektronikken er den samme som jeg har hatt tilkoblet tidligere, men jeg har hørt på CF-3 i nærmere 20 år, så jeg har en formening om lydsignaturen til høyttalerne. Likevel kan det selvsagt være at Marantzen låter godt, men bedre enn Mcintosh D100 som jeg har i det andre anlegget og som CF-3 var en del av tidligere? Rotel RMB-1575 er også en vellydende forsterker, men bedre enn to Wyred4Sound? Rommet kan også spille en rolle, men CF-3 har vært brukt i en rekke rom opp gjennom årene, så tror ikke det er en avgjørende faktor heller.

    Et spørsmål som naturlig dukker opp etter et slikt bytte, er det verdt det? Vel, jeg hadde en litt rar måling på det ene hornet, så hadde ikke så mye valg egentlig. Ikke har jeg drevet med kondensatorbytte tidligere heller, så kan ikke si noe om graden av endring i lyd fra andre modifikasjoner. Hadde jeg gjort det hvis ikke jeg hadde denne rare målingen av det ene hornet? Sannsynligvis ikke, men nå når det er utført vil jeg likevel si at det er verdt det for min del. Det har også vært mye snakk om en 1 ohms motstand i serie med signalet i CF-3 som med fordel kan byttes ut med en kabelstump. Dette har ikke jeg gjort (enda) da jeg ville høre forskjellen på bare kondensatorene først. Operasjonen med kondensatorbytte er ganske enkel med tanke på at diskanten og bassen har separate printkort, da var det betydelig trangere på den ene kortet til KV-4 og KSP-S6. En annen observasjon av KSP-S6 (surroundhøyttalere) er at de ikke er dipole, men bipole da alle elementene er koblet i samme fase. Hadde hele tiden trodd slike høyttalere var dipole, men det kan være at unntaket bare er KSP-S6 eller bare meg som trodde de var dipole?

    Lyden i surround er også veldig god og bassen, som var designet til å runde av cirka -3 ved 30 Hz går vel på grunn av forsterking fra rommet flatt til rundt 15 Hz hvis jeg ikke husker feil. KV-4 henger godt med CF-3 da den har to 8" som uten problemer kan kjøres hardt uten at lyden blir ubehagelig. Har ikke utfordret bakhøyttalerne noe særlig enda, men de gjør en god jobb med å lage lyd hele veien rundt lytteren. Noe finpuss med plassering av bakhøyttalerne gjenstår, men alt i alt er nok anlegget 95% ferdig for denne gang. Skriver "denne gang" da det helt sikkert kommer nye/andre komponenter inn før eller siden, men på skrivende tidspunkt er det ingen tanker på hverken hva som eventuelt som skal inn eller ut. Muligens hvis jeg kommer over en brukt multikanal klasse D forsterker fra ATI, at fristelsen blir stor, men ellers ser jeg ikke noe stort utbytte av at andre komponenter kommer inn uten at prisen flyr i taket.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn