Resultater 1 til 7 av 7
Abonnér på denne artikkelen
 1. PSI Audio AVAA - En bredbåndet elektronisk bassfelle

  6 Kommentarer Av Gjallarhorn Audio - 01.06.2016 11:18
  Navn:   avaa_vannfall_2.png
Visninger: 645
Størrelse: 411.0 Kb

  For de med fobi for equalisere og som ikke vil tilpasse signalet elektronisk til rommet det spilles i, så vil den elektroniske bassfellen fra sveitsiske PSI Audio kunne være redningen. Dette er en aktiv, membranbasert bassfelle med et virkeområde fra lave 15 Hz og til noe over 100 Hz (se for øvrig vår tidligere annonsering her).

  Vannfallsplottet (frekvens mot lydtrykk i tid; X=Hz, Y=dB & Z=mS) over viser effekten av et par AVAA'er i et stort rom (168 m3). Rødt vannfall er uten AVAA og dette er transparent lagt over vannfallet med AVAA (i blått). Lydnivået til resonansen ved rommets egenfrekvenser (18 Hz, 35 Hz, 54 Hz & 64 Hz) er opplagt redusert (blått vannfall er lavere i nivå enn rødt vannfall) og dette høres ved at 1-note bass som kan være fremtredende på enkelte låter i dette rommet blir langt mindre hørbar, dvs. at man hører mindre til de negative bidragene fra selve rommet når volumet økes.

  Basert på de lovende resultatene over fra et uvanlig stort lytterom, så kan man forvente virkelig gode resultater i et typisk lytterom (4mX5mX2,5m=50m3).

  Den praktiske nytteverdien av å installere en eller flere AVAA-enheter i ditt lytterom er en jevnere frekvensrespons og reduserte "etterklangstider" i bassområdet (her 15-120 Hz). En AVAA tar langt mindre plass og er langt mere effektiv enn en passiv bassfelle. Dimensjonene til en AVAA er 42,4cm X 30,0cm X 50,9cm (BxDxH). Vekten er på 13 kg. Produktside

  Navn:   avaa_XL.jpg
Visninger: 774
Størrelse: 64.8 Kb

  Produsenten oppgir at det helst ikke bør være større hindringer foran den hjørnebaserte AVAA'en innenfor 1,5 meter da den i så fall kan bli ustabil (gi ulyd). Vi har dog testet denne med store/massive hindringer ca. 1 meter unna og den var helt stabil i hele testperioden.

  Prisen til denne bassfellen gjør dog at dette først og fremst er en løsning for de med større investeringer i utstyr og typisk også med investeringer i eget lytteromrom. Veiledende koster en AVAA kr. 22 650,- (for øyeblikket på tilbud til kr. 20 000,-).

  Vi har 2 enheter som er tilgjengelig for utlån. Ta kontakt på PM eller telefon (41 03 77 66) for å reservere 1 ukes testing. For de som ikke kan hente og bringe, så vil fraktkostnader tur-retur måtte dekkes.

  Alan/X3MHC
  Siste redigert av Gjallarhorn Audio; 01.06.2016 kl. 11:49.

 2. Antall kommentarer 6

  Kommentarer

 3. #2
  Hifi Freak steinost's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2004
  Sted
  Skedsmo
  Innlegg
  7,125
  Tagget i
  5 Innlegg
  Album
  1
  De gjør jo noe, men hvor mange må til for å få ned den toppen på 10 db ved ca 55hz og den på en ca8db ved 65hz. Grovt sett.
  For dette er jo en voldsom heving i ett område som jeg vil si bråker mye.
  Har jo selv sett eller hørt hvor mye en topp på 5db avvik gjør på en forholdsvis rett kurve.

  Steinar.

 4. #3
  Hifi Freak
  Ble medlem
  May 2012
  Innlegg
  5,706
  Tagget i
  9 Innlegg
  De er jo temmeligt billige i Norge.

 5. #4
  Hifi Freak steinost's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2004
  Sted
  Skedsmo
  Innlegg
  7,125
  Tagget i
  5 Innlegg
  Album
  1
  25% billigere når du kjøper de i Norge pga kursen som er i Dansk favør.

 6. #5
  Bransjeaktør Gjallarhorn Audio's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2010
  Sted
  Trollkleiva, Heggedal
  Innlegg
  1,263
  Tagget i
  1 Innlegg
  Se min butikk
  Klikk her
  Torget
  40
  Sitat Sitat fra steinost Se Innlegg
  De gjør jo noe, men hvor mange må til for å få ned den toppen på 10 db ved ca 55hz og den på en ca8db ved 65hz. Grovt sett.
  For dette er jo en voldsom heving i ett område som jeg vil si bråker mye.
  Har jo selv sett eller hørt hvor mye en topp på 5db avvik gjør på en forholdsvis rett kurve.

  Steinar.
  Jeg har forståelse for at det kan være vanskelig å tyde vannfallsdiagrammer, og i dette tilfellet er det sågar to målinger opp på hverandre.

  Faktumet her er at AVAA’en vitterlig har gjort en fullgod jobb for frekvenstoppen ved 64 Hz da denne er redusert med hele 7,5 dB allerede ved tiden 0 ms, dvs. momentant. Så her er AVAA’ene like gode som en EQ-enhet og svaret på ditt spørsmål om hvor mange AVAA’er det trengs for å temme toppen ved 64 Hz i dette store rommet blir da at det trengs kun 2 stk.

  Det er nok lettere å se den overraskende gode, momentane effekten til AVAA’ene ved 64 Hz i en graf som viser frekvensresponsen i rommet med og uten AVAA’ene:


  Navn:   avaa_96delsoktav.png
Visninger: 379
Størrelse: 93.8 Kb


  Frekvenstoppen ved 18 Hz er rommets fundamentale egenfrekvens i dybderetningen. Denne har en lavere Q-verdi enn de andre egenfrekvensene, dvs. toppen er bredere og ikke så høy. Meget lave frekvenser er uansett svært utfordrende å dempe med fysiske tiltak og det kreves normalt massive saker som sluker en god del av rommets volum. Men overraskende nok så gjør de små AVAA’ene en utmerket jobb ved å redusere toppen med 3 dB momentant og hele 12 dB etter 1 sekund - intet annet enn imponerende!

  AVAA’ene bidrar også til å redusere dippen ved ca. 60 Hz med omtrent 4 dB momentant. Definitivt verdt å ta med seg.

  Den manglende effekten fra AVAA’ene på frekvenstoppen ved 54 Hz er dog overraskende (og skuffende), gitt den gode effekten ved 18 og 64 Hz. Kanskje skyldes det at man her har 2 frekvenstopper temmelig nær hverandre (54 og 64 Hz) og at AVAA’ens virkemåte da ikke klarer å håndtere begge på en gang, eller at plasseringen av AVAA’ene i rommet ikke er godt nok egnet for demping av 54 Hz toppen.

  54 Hz er rommets 2. harmoniske egenfrekvens i bredderetningen, og en hjørneplassering burde således være egnet til å dempe denne. Men siden effekten er nær null momentant, riktignok med en viss effekt utover i tid, så er det nærliggende å tro at en alternativ plassering med AVAA’ene midt mellom de to hjørnene ved rommets frontvegg eller bakvegg, eller 1 AVAA ved hver vegg, ville ha gitt et bedre resultat.

  Alt i alt, så vil jeg si at dette er svært lovende resultater, spesielt tatt i betraktning antall AVAA’er (2 stk) og deres størrelse (42,4cm X 30,0cm X 50,9cm), og ikke minst størrelsen på rommet (hele 168 m3). Ikke bare makter AVAA’en å redusere flere av toppene momentant, men den virker også over et bredt område. Man må være klar over at resonatorbaserte bassfeller, typisk membran eller Helmholtz typer, normalt trenger noen titalls millisekund på å reagere (typisk minst 20 mS). I tillegg har slike resonatorbaserte bassfeller normalt et meget smalt virkeområde (de er kun effektive innenfor et intervall på noen få Hertz). Som om ikke det er nok, så trengs det normalt et stort antall av dem for å få tilstrekkelig effekt.

  AVAA’en derimot, som er en elektronisk styrt membranfelle, har:
  - betydelig effekt både momentant og utover i tid
  - et bredt virkeområde (15 til 120 Hz)
  - beskjeden størrelse
  - en høy effekt i forhold til passive løsninger slik at det ikke trengs så mange av den

  Som nevnt er denne testen i tillegg gjort i et uvanlig stort rom, typisk 3 ganger så stort som et vanlig lytterom. Man kan altså forvente en klart større effekt fra AVAA-fellen i et mindre rom.

  Så jeg vil si at PSI Audio langt på vei har lykkes med å gjøre en membranbasert bassfelle bredbåndet ved å ta i bruk en proprietær, elektronisk løsning.

  Når det er sagt, så er det opplagt ingen utfordringen å overgå disse resultatene ved å bruke en equaliser (PEQ). Se figuren under som viser forbedring i momentan frekvensrespons ved bruk av vår DSPeaker Anti-Mode 2.0 Dual Core EQ-enhet (manuelle EQ-innstillinger ble benyttet her).

  But that is beside the point som de sier på engelsk.


  Navn:   eq_6delsoktav.png
Visninger: 371
Størrelse: 47.7 Kb

 7. #6
  Hifi Freak steinost's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2004
  Sted
  Skedsmo
  Innlegg
  7,125
  Tagget i
  5 Innlegg
  Album
  1
  Denne er jo et litt mer forstålig, men hva ned ett vannfall av den siste frekvensresponsen her.
  Joda forstår ganske mye av dette med vannfall og frekvensresponser, og er fortsatt i lærlingsprosessen
  De som sier de er utlært lærer aldri.
  Men ja den siste her ser meget lovende ut.

  Steinar.

 8. #7
  Bransjeaktør Gjallarhorn Audio's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2010
  Sted
  Trollkleiva, Heggedal
  Innlegg
  1,263
  Tagget i
  1 Innlegg
  Se min butikk
  Klikk her
  Torget
  40
  AVAA nå tilgjengelig i hvit finish:

  Navn:   d2926730-96f5-4568-ac3f-9d05672745a3.jpg
Visninger: 180
Størrelse: 131.8 Kb

Tags for denne Tråden

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed