Resultater 1 til 8 av 8
Abonnér på denne artikkelen
 1. HighEnd på ekskursjon til SEAS

  7 Kommentarer Av High_End - 21.11.2014 18:13
  PÅ EKSURSJON TIL SEAS FABRIKKER AS I MOSS I REGI AV HighEnd - NOVEMBER 2014


  PBN Audio har opp gjennom årene benyttet noen få utvalgte leverandører av høypresisjonselementer til MONTANA Loudspeakers. En av PBN Audios sentrale samarbeidspartnere opp gjennom årene har vært og er fortsatt SEAS. Takket være båndene mellom PBN Audio og SEAS, mottok HighEnd nylig en svært hyggelig invitasjon fra Technical Sales Manager Claus Futtrup i SEAS til en omvisning på fabrikken. HighEnd ønsket å dele en slik sjeldent interessant mulighet med et lite knippe av sine dedikerte kunder og stilte opp på fabrikken med en delegasjon på seks mann.

  Markedstendenser
  I det konkurranseutsatte verdensmarkedet har det lenge vært en tendens til at stadig større deler av industrielt utviklings- og produksjonsarbeid flyttes fra USA og Europa til ulike land i Asia. Audioindustrien er intet unntak i så måte, på godt og vondt. Desto mer gledelig er det at vi fortsatt har en verdenskjent og høyt anerkjent aktør som utvikler og produserer høyttalerelementer med høy presisjon her til lands. Dette til tross for det generelle kostnadsnivået i Norge sammenlignet med for eksempel Kina.  Litt historikk
  SEAS, som er en forkortelse for Scandinavian Electro Acoustic Systems, er et stykke norsk suksessrik audiohistorie. Selskapet har opparbeidet seg og beholdt sin posisjon som en av verdens drivkrefter innen utvikling og produksjon av high-end "råelementer" gjennom mer enn 60 år. SEAS har sitt opphav som høyttalerprodusent for Radionette og Tandberg helt tilbake til slutten av 1940-tallet. I 1970 forlot ingeniør Ragnar Lian SEAS og stod sentralt i etableringen av ScanSpeak i Danmark. SEAS hadde en avdeling i Danmark, som ble til det vi i senere årtier har kjent som varemerket Vifa. I 1986 ble samtlige aksjer i SEAS ervervet av fabrikkens ansatte. Et par milepæler i SEAS´ historie er utviklingen av magnesiumelementer i 1993 og patenteringen av SEAS´ Hexadym Maget System. SEAS har i flere tiår vært en betydelig leverandør av høypresisjonselementer til mange av verdens mest kjente produsenter av hi-fi- og high-end-høyttalere, blant dem MONTANA Loudspeakers.  En fleksibel og forutsigbar samarbeidspartner
  SEAS har et omdømme som en fleksibel, kundeorientert og innovativ produsent som SEAS, et inntrykk som ble befestet til fulle under HighEnds fabrikkbefaring.  R & D og eierskap
  Vår guide på fabrikken, Claus Futtrup, er ingen aldrende mann, men så visst ingen novise i bransjen likevel. Han sluttførte sin utdannelse som ingeniør ved Universitetet i Aalborg i 1997. Han har lang fartstid fra Dynaudio i Danmark, hvor han stod bak utviklingen av flere prisvinnende høyttalermodeller fra Dynaudio. Han har videre jobbet for DST (Danish Sound Technology) med merkevarene ScanSpeak og Vifa i Danmark. Etter at amerikanske Tymphany kjøpte seg inn på eiersiden i DST har utvikling og produksjon av Vifa og Peerless blitt flyttet til Kina. Også eierskapet til ScanSpeak har havnet på asiatiske hender, men utvikling og produksjon foregår enn så lenge i Danmark. I 2013 tok Claus Futtrup jobb hos SEAS og flyttet til Norge. Futtrup er tungt inne i utviklingsarbeidet (Research & Development) og har også ansvar for en viktig del av markeds- og kundeoppfølgingen hos SEAS.

  Heller ikke SEAS er uberørt av de internasjonale markedskreftene som råder i verden i dag. Majoriteten av aksjene i SEAS ble i 2014 solgt til Sonovax Group, som er basert i Asia. En ikke ubetydelig minoritetsaksjepost i SEAS er imidlertid fortsatt på norske hender. Olav Mellum Arntzen innehar ikke bare en rolle som aksjeeier, men også som daglig leder, i SEAS. All utvikling og produksjon foregår i Moss, med ett lite unntak: Et subwoofer-element i den såkalte Design Series er utviklet i Moss, men settes sammen i Taiwan. Rent utviklings- og produksjonsmessig foregår altså tilnærmet all aktivitet hos SEAS etter nøyaktig samme resept som tidligere, selv om det ganske nylig har skjedd en stor endring rent eiermessig.  Et blikk inn i krystallkulen
  På spørsmål om hva fremtiden vil kunne bringe for SEAS, svarte Claus Futtrup at det er vanskelig å spå om fremtiden. Det er imidlertid et faktum at utviklings-, produksjons og markedsarbeidet foregår som før hos SEAS. Det kan også tilføyes at SEAS har styrket sin Research & Development-stab i nyere tid. SEAS har fokus ikke bare på de tradisjonelle løsninger, men også på fremtidsrettede elektronikkløsninger, herunder ferdige, aktive løsninger. SEAS har ved sitt utviklingsarbeid et øye for avspillingsløsninger ved hjelp av trådløs signaloverføring, så som streaming, wi-fi og BlueTooth, som ikke minst yngre generasjoner bruker aktivt. Alt dette virker betryggende og lover meget godt for fremtiden.

  SEAS produserte ca. 115.000 enheter i 2013 og produksjonen er økende. SEAS har en maskinpark som har kapasitet til en dobling av produksjonen, noe selskapet med små grep på bemanningssiden vil kunne realisere. Når man da vet at SEAS fortsatt har fokus på kundefleksibilitet og -forutsigbarhet, noe SEAS er kjent for, og er tilført "nytt blod" innen engineering og på markedsfronten, er det liten grunn til å anta noe annet enn at SEAS ikke bare vil beholde sin posisjon som en vesentlig aktør innen verdens high-end-audio-produksjon, men også vil kunne styrke sin markedsposisjon ytterligere. SEAS har også opparbeidet seg en posisjon som en betydelig aktør innen leveranser av utstyr til video-/lydkonferanser.

  SEAS har de senere år ligget på et komfortabelt omsetningsnivå på 35 millioner kroner og sysselsetter p.t. en stab på ca. 35 medarbeidere. Det var interessant å få høre at ca. 70 % av SEAS salg foregår til det europeiske markedet, men ca. 20 % av varene sendes til USA. Avsetningen til Asia utgjør inntil videre ca. 10 %.

  Spennende materialvalg
  SEAS har ofte ligget i front når det gjelder innovasjon, herunder med hensyn til forskning på materialvalg. SEAS produserer blant annet diskantelementer i beryllium og kunstig fremstilt diamant. Produksjon av diamantmaterialet er outsourcet til en tysk leverandør, mens utviklings- og produksjonen forestår av SEAS i Norge. Membranmaterialer som har ekstrem stivhet og ekstremt høy brytningsfrekvens, vil i prinsippet kunne gi visse lydmessige gevinster, men det forutsetter som alltid at øvrige komponenter som et diskantelement består av også holder høy kvalitet og har ekstrem presisjon. Claus Futtrup er en av flere som er av den oppfatning at selv om membranmaterialets brytningsfrekvens ligger langt høyere enn det frekvensområdet som det menneskelige øret kan oppfatte, så vil høyfrekvente brytninger kunne forårsake undertoner som påvirker lydreproduksjonen i det hørbare frekvensområdet.

  Ekte dedikasjon og entusiasme
  Det kanskje mest betryggende med det hele, er å ha fått observere den stolthet, glød og genuine entusiasme som man merker at gjennomsyrer alle nivåer i bedriften, både på innovasjons-, produksjons- og administrasjonssiden. Slikt merkes straks man setter sine føtter på innsiden av produksjonslokalene i Moss.  Etter å ha fått en "reise" gjennom produksjonsprosessen på fabrikken, en omvisning i utviklingsavdelingen, en besiktigelse av SEAS´ totalt kompromissløse lydmålingsrom, en prøvelytt til SEAS´ små, egenutviklede gulvhøyttalere og til slutt et informasjonsmøte, satt vi alle igjen med en "Eureka-opplevelse" av hvilken kreativitet, oppfinnsomhet og nitidighet, samt hvilket nesten ufattelig presisjonsnivå som skal til for å nå sitt mål om å knekke koden for å oppnå reprodusert musikalsk realisme som tar pusten fra deg.

  Nå innser vi i langt større grad enn før hvilken uendelighet av operasjoner og prosesser som ligger bak utviklingen og produksjonen av høyttalerelementene fra SEAS. Ikke det at vi ikke hadde dyp respekt for produsenter av presisjonsutstyr fra før av, for all del, men det er bare det at vi nå har fått en helt ny og dypere forståelse for all den oppfinnsomhet, detaljfokusering og kvalitetssikring som ligger i disse kritiske komponentene, som inngår i en rekke av modellene fra MONTANA Loudspeakers!

  De som måtte ønske å ta nærmere del i HighEnds nylige reise gjennom SEAS´utviklings- og produksjonslokaler, vil finne ytterligere informasjon på HighEnds facebook-side, hvor det er lagt ut i størrelsesorden 100 fotografier med beskrivelser av de ulike leddene i utviklings-, produksjons-, kvalitetssikrings- og testprosessene.


  HighEnd

  www.highend.no

  kontakt@highend.no

  Tel 4516 4568
  Vedlagte bilder    
  Siste redigert av bambadoo; 21.11.2014 kl. 19:43. Årsak: typo

 2. Antall kommentarer 7

  Kommentarer

 3. #2
  Moderator bambadoo's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2002
  Sted
  Lørenskog
  Innlegg
  17,626
  Tagget i
  2 Innlegg
  Takk for rapport. Tommel opp.

 4. #3
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Jul 2007
  Innlegg
  2,703
  Tagget i
  0 Innlegg
  Ekskursjon med to k-er.

 5. #4
  Bransjeaktør High_End's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2002
  Innlegg
  99
  Tagget i
  0 Innlegg
  Se min butikk
  Klikk her
  Det er en åpenbar tastefeil. Det er positivt at folk slår et slag for norsk rettskriving, det har jeg sans for, men det pussige er at et forum som dette brukes som arena for den slags

 6. #5
  Hifi Freak McLaren's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2002
  Innlegg
  1,908
  Tagget i
  0 Innlegg
  Har vært på ekskurson der for tre år siden ca. absolutt å anbefale. Vi var en solid gjeng med glade oas'ere på tur!

 7. #6
  Bransjeaktør High_End's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2002
  Innlegg
  99
  Tagget i
  0 Innlegg
  Se min butikk
  Klikk her
  Ja, det burde vært obligatorisk for å skape forståelse hos publikum for hva som ligger av innovasjonsarbeid og innsats bak denne type "high-precision" komponenter, men selvsagt har SEAS ingen mulighet til å bruke masser av tid på den slags profilering. Det blir bare SEAS sine storkunder og enkelte andre priveligerte profesjonelle aktører, samt noen heldige audioreportere, som en sjelden gang i blant får en slik opplevelse, dessverre.

  HighEnd har i alle fall gjort et forsøk på å formidle NOE av den glød og det presisjonsfokus som preger SEAS til allmennheten.

  Det er simpelthen fantastisk at vi har en slik "Formel-1-produsent" innen high-end audioteknikk her til lands. Man forstår det ikke til fulle før man ser det ved selvsyn! HighEnd strutter av stolthet av at MONTANA Loudspeakers blir assosiert med denne cutting-edge innovasjonsbedriften!

 8. #7
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Dec 2003
  Innlegg
  281
  Tagget i
  0 Innlegg
  Album
  1

 9. #8
  Hifi-entusiast KoperViking's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2005
  Sted
  Kopervik, Karmøy.
  Innlegg
  399
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra High_End Se Innlegg
  Ja, det burde vært obligatorisk for å skape forståelse hos publikum for hva som ligger av innovasjonsarbeid og innsats bak denne type "high-precision" komponenter, men selvsagt har SEAS ingen mulighet til å bruke masser av tid på den slags profilering. Det blir bare SEAS sine storkunder og enkelte andre priveligerte profesjonelle aktører, samt noen heldige audioreportere, som en sjelden gang i blant får en slik opplevelse, dessverre.

  HighEnd har i alle fall gjort et forsøk på å formidle NOE av den glød og det presisjonsfokus som preger SEAS til allmennheten.

  Det er simpelthen fantastisk at vi har en slik "Formel-1-produsent" innen high-end audioteknikk her til lands. Man forstår det ikke til fulle før man ser det ved selvsyn! HighEnd strutter av stolthet av at MONTANA Loudspeakers blir assosiert med denne cutting-edge innovasjonsbedriften!

  Ja, absolutt en av verdens beste elementer med skyhøy presisjon! I tillegg verdens mest spesialiserte når det gjelder omstilling. Dvs. kunne produsere spesial eller -kundespesifiserte serier, dog minimums-bestilling på 50 elementer. Det er unikt!
  Mange anerkjente høyttalerprodusenter rundt i verden benytter SEAS-elementer. Inkl. OEM har de ~540 varianter!

  Må vel nevne at jeg er en "priviligert person":
  Jeg kom i kontakt med tidl. utviklings-sjef Bjørn Børja. Han forstod min dype interesse innen høyttalere og audio-teknologi.
  Vel, dette førte til flere timers "sightseeing" på fabrikken guidet av Bjørn B.
  En fantastisk opplevelse for meg, som enkeltperson, å få se det hele! Vanligvis fikk utvalgte audio-journalister en begrenset adgang samt en årlig gruppe fra NTNU.
  Jeg ble mektig imponert over kvalitet, presisjon og hvor "komplett" denne fabrikken er.
  Grensesprengende konstruksjoner, innovative løsninger og perfeksjonering oppnådd med unike maskiner, presisjonsverktøy ned til minste detalj, målinger, matching og et imponerende håndtverk. Tenk at vi har en så unik produsent i Moss (Rygge) -i Norge!
  Gleden "sitter" enda også over å ha delt felles interesser innen audio -fra historie til morgendagen, med trivelige Bjørn Børja.
  Denne mannen har stor ære for at SEAS har oppnådd et så høyt nivå som i dag, sammen med den beste stab, naturligvis.

  Mvh.
  Einar H.
  Siste redigert av KoperViking; 07.12.2014 kl. 12:49.

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed