Grunnplansmålinger av subwoofere i Trollkleiva

bm_trolljegeren.png
Vi vil med denne annonsen gjøre brukere av HFS oppmerksomme på våre nye online sider for benchmarking av subwoofere. Dette er et prosjekt vi selv har igangsatt for å kunne ha en mere profesjonell oppfatning av de sub’ene vi selger. Vi kommer også til å teste sub’er fra merker vi ikke fører. Dette for å kunne ha en formening om ytelsen til produkter fra konkurrerende leverandører.

Oss bekjent, så er vi den eneste forhandleren i Norge som foretar slike tester, og siden dette nettopp gjøres av en forhandler, så vil naturlignok vår intensjon og nøytralitet trekkes i tvil. Slik må det nødvendigvis være, men de som tar seg tid til å lese våre tester vil dog fort innse at dette er utført av entusiaster og at det ikke finnes noen skjult agenda. Alle deler av målingene vil bli dokumentert og intet vil være dekket over. Denne aktiviteten er mest for å tilfredsstille egen nysgjerrighet, samt å opparbeide kompetanse på egne (og andres) produkter. Men siden vi tror at testresultatene vil være like nyttige for dere, spesielt i forbindelse med kjøpsbeslutninger, så har vi valgt å etablere vår testdatabase online i stedet for offline. Dette håper vi at dere, som entusiaster, vil sette pris på.

Benchmarkingen er basert på såkalte grunnplansmålinger og foregår utendørs på en åpen plass i rolige omgivelser. Vi har laget et poengsystem hvor en sub tildeles poeng etter SPL-ytelse (frekvensrespons), harmonisk forvrengning, gruppeforsinkelse og byggekvalitet (graden av resonansefritt design). Maksimalt oppnåelige poeng er 100.

Det finnes en utførlig beskrivelse av målemetodikk og poengsystem på vår hovedside for grunnplansmålinger her: X3MHC - Benchmarking av subwoofere i Trollkleiva

Vi ønsker å samarbeide med brukere på HFS om en best mulig testemetodikk, og vi oppfordrer dere derfor til å komme med kommentarer og forslag. Vi forbeholder oss retten til å avgjøre hvorvidt et forslag tas hensyn til eller ei, men vi er ganske mottakelige for velbegrunnede argumenter.

Det er også mulig å komme med forslag til hvilke subwoofere dere ønsker å se testet. Vi vil da vurdere å gå til innkjøp av de sub’ene som oftest blir foreslått. Sub’er som er kjøpt inn for test, og som er av et merke vi selv ikke fører, vil bli solgt til en fordelaktig pris her på forumet etter endt test.

I tillegg er det mulig å levere inn en sub til test. Vi tar dog ikke imot utgåtte modeller eller DIY-konstruksjoner. Betingelsen for slik innlevering er at vi ikke stilles til ansvar for problemer som måtte oppstå med sub’en, verken under eller etter test.

Våre nye benchmarksider lanseres her med en test av Anthony Gallo TR-1, JL Audio Fathom f112, Paradigm Reference Studio SUB 12 og Paradigm Reference Signature SUB 1. Sub’er som står for tur er Paradigm Reference Signature SUB 2 (!) og Avantgarde Basshorn (Long). Utover det, så er det bare å komme med forslag, enten på epost til oss eller direkte her på forumet.

Det ligger mye (ubetalt) arbeid bak dette prosjektet og vi håper derfor på en positiv mottakelse som kan stimulere oss til videre innsats og opprettholdelse av disse sidene i uoverskuelig fremtid.

Vennlig hilsen
Alan/X3MHC
 

Kommentarer

Torolan

Hi-Fi freak
Ble medlem
16.07.2010
Innlegg
2.777
Antall liker
1.087
Torget vurderinger
2
Ja dette blir det veldig spennende å følge med på framover - kjempebra tiltak :)
 

rolf

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
16.04.2003
Innlegg
280
Antall liker
127
Sted
Sogn & Fjordane
Endelig sub målinger/tester som sier noe håndfast !
( Kan og bekrefte at mine erfaringer med 2stk Paradigm Reference Studio SUB 12 stemmer overens med poengskalaen! )
 

Torolan

Hi-Fi freak
Ble medlem
16.07.2010
Innlegg
2.777
Antall liker
1.087
Torget vurderinger
2
Den nye 3x12" suben i den nye Cinema-serien til XTZ hadde vært moro å sett målinger på etterhvert.
XTZ Cinema
 

Bjørn ("Orso")

Bransjeaktør
Ble medlem
03.11.2008
Innlegg
11.296
Antall liker
2.903
Sted
Bergen
Torget vurderinger
2
Synes også iniativet er bra. Dog en ting jeg stiller spørsmål ved og det er poengdeling og kommentarene til gruppeforsinkelse. Utifra de undersøkelsene jeg kjenner til, så er det ingenting som tyder på at gruppeforsinkelse i bassen overhodet er hørbart. Den høyeste hørbare gruppeforsinkelsen vi kjenner til er med ca. 1,5 ms. Men: Det er ved det absolutt mest sensitive området, nemlig rundt 2KHz. Jo lengre ned i frekvens man kommer jo mindre hørbart er gruppeforsinkelse. Ved 500 Hz regner man med at den absolutte grensen for hørbarhet ligger ved 3,2 ms. I tillegg må man huske på at ved dype frekvenser så er ikke frekvensene lokaliserbare. Man kan f.eks ha en subwoofer stående langt ifra hovedhøyttalere og man hører ikke denne avstandsforskjellen i det hele tatt. Derimot er nivå, frekvensrespons og resonanser hørbart og er IMO hovedgrunnen til at mange ofte sliter med integrering.
For å sitere en:
For all practical purposes it can be ignored. Group delay's audibility is closely related to the same physiology of human hearing responsible for directional location, and in the nether regions neither is within our ability to easily discerne, if at all. In most listening rooms you can't even hear the difference in arrival time between the mains and subs that are placed even 15 to 20 feet apart, so you're surely not going to hear group delay. Where the group delay gets long enough to conceivably be problematic the period of the wave is so long that your ear/brain ignores the fundamental and derives its cues from the harmonics, in timing, phase, location, even pitch.
Et annet argument for at gruppeforsinkelse er i bunn og grunn er uinteressant for de lave frekvenser er at de ofte i stor grad er minimum fase.
Ergo mener jeg at hele poengdelingen til gruppeforsinkelse bør fjernes og kanskje også selve målingene. Det blir feil å gi poeng til noe som uansett ikke er hørbart. Det som skrives i sitatet under ved testen av Paradigm suben blir slik jeg ser det veldig misvisende. I så fall må det henvises til en konkret undersøkelse som kan bekrefte det. Her holder det ikke med audiofile subjektive tilbakemeldinger på at man opplever at man hører det. Vi snakker tross alt om en rangering som vil sette noen i et godt lys og andre i et dårligere lys.

Gruppeforsinkelsen til Paradigm Studio SUB 12 (lyseblå kurve) ligger i det meste av frekvensområdet under 1 periode (grønn kurve). En markant økning i gruppeforsinkelse kan dog observeres rundt det som nok må være subwooferdesignets resonansfrekvens. Rundt denne frekvensen overstiger gruppeforsinkelsen 1,5 perioder (oransjefarget kurve). Frekvensintervallet med høy gruppeforsinkelse er dog så pass smalt at den negative effekten på poengsummen ikke blir veldig stor. Rent praktisk, så vil dog SUB 12 være noe treg rundt denne frekvensen i forhold til øvrige frekvenser fra suben og de fra hovedhøyttalerne i et stereo eller surround oppsett.
 

Gjallarhorn Audio

Bransjeaktør
Ble medlem
26.02.2010
Innlegg
1.653
Antall liker
1.624
Sted
Heggedal, Asker
Torget vurderinger
100
Takk for alle tilbakemeldinger så langt. Hyggelig å se at det er stor interesse for slik testing her på HFS :)

Noterer ned 1 stemme for testing av XTZ Cinema (så langt).

Takk for innspill, orso! Gruppeforsinkelse er definitivt den parameteren det knytter seg størst usikkerhet til, dvs. med tanke på hvor viktig denne er ved lave frekvenser.

Når det gjelder bedømming av gruppeforsinkelse, så har jeg benyttet de samme kriteriene som benyttes andre steder (f.eks. her Paradigm Signature Sub 2 Subwoofer Review Meaurements and Analysis | Audioholics), dvs. å plotte gruppeforsinkelse opp mot en forsinkelse på 1 periode.

Det hevdes fra flere hold at gruppeforsinkelse i bassområdet kan være hørbart om denne overstiger 1-2 perioder. Det er disse påstandene som ligger til grunne for min poengutmåling for gruppeforsinkelse i øyeblikket. Her er et eksempel på diskusjon av betydningen til gruppeforsinkelse: Discussion of Group Delay in Loudspeakers

Slik det er nå, så er gruppeforsinkelse vektlagt med beskjedne 15%, og betydningen er m.a.o. allerede tonet ned i forhold til f.eks. SPL-ytelse og harmonisk forvrengning. Men jeg er åpen for å fjerne gruppeforsinkelse helt fra benchmarktestingen om det er konsensus for det her inne. Er det andre som har synspunkter på dette før vi eventuelt tar bort gruppeforsinkelse og endrer poengsystemet?
 

evhel83

Medlem
Ble medlem
08.02.2009
Innlegg
40
Antall liker
2
Sted
Askvoll
Definitive Technology SuperCube 4000, 6000 og 8000, REL T1, T7 og T9 og Klipsch SW-modeller
 

Gjallarhorn Audio

Bransjeaktør
Ble medlem
26.02.2010
Innlegg
1.653
Antall liker
1.624
Sted
Heggedal, Asker
Torget vurderinger
100
Foreslåtte testkandidater av dere her på HFS og antall stemmer så langt:

# Modell
1 XTZ Cinema SUB 3X12
1 Definitive Technology SuperCube 4000
1 Definitive Technology SuperCube 6000
1 Definitive Technology SuperCube 8000
1 REL T1
1 REL T7
1 REL T9


Sub'er som er testet ferdig og som vurderes solgt:

1 stk JL Audio Fathom f112 (nypris: NOK 22 000, ønsket pris: NOK 20 000,- ekskl. frakt) [kun benyttet i 1 testserie og under 1 kundebesøk etter at den var ny]
1 stk Paradigm Reference Studio SUB 12 i svart pianolakk (nypris: NOK 22 500, ønsket pris: NOK 20 500,- ekskl. frakt) [kun benyttet i 1 testserie etter at den var ny]

Salget er ment å frigjøre midler til nye tester.
 
Sist redigert:

HiFi-Mathias

Bransjeaktør
Ble medlem
12.02.2012
Innlegg
205
Antall liker
74
Sted
Oslo
Torget vurderinger
3
Legger inn en stemme på XTZ Cinema SUB 3x12 ;)

Flott tiltak!


Mvh. Mathias
 

Gjallarhorn Audio

Bransjeaktør
Ble medlem
26.02.2010
Innlegg
1.653
Antall liker
1.624
Sted
Heggedal, Asker
Torget vurderinger
100
Foreslåtte testkandidater av dere her på HFS og antall stemmer så langt:

# Modell
2 XTZ Cinema SUB 3X12
1 Definitive Technology SuperCube 4000
1 Definitive Technology SuperCube 6000
1 Definitive Technology SuperCube 8000
1 REL T1
1 REL T7
1 REL T9
1 KK DXD-12012
1 SVS PB13 Ultra DSP
 

Antonsen

Hi-Fi freak
Ble medlem
09.04.2010
Innlegg
4.681
Antall liker
5.116
Sted
Hvittingfoss
Torget vurderinger
9
Er også interessert i å lese målinger av nye XTZ Cinema sub.

Bra tiltak!
 

Gjallarhorn Audio

Bransjeaktør
Ble medlem
26.02.2010
Innlegg
1.653
Antall liker
1.624
Sted
Heggedal, Asker
Torget vurderinger
100
Finner ingen prisinformasjon hos surround.no om SUB 3X12. Er det noen som vet hva prisen er?

Om vi skal teste denne, så vil vi først måtte selge de sub'ene som er testet ferdig; Fathom f112 og Paradigm Studio SUB 12.
 

lano2

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
04.10.2014
Innlegg
294
Antall liker
144
Sted
Mandalitt
Denne tråden tok dessverre slutt, men jeg fikk meg sub 1 i heimen.
Finnes det subber som er i samme kaliber?
 

Informasjon om bruker

Gjallarhorn Audio
Bransjeaktør
Medlem siden
Antall liker
1.624
Link til alle artikler
212
Gjallarhorn Audio sine annonser
Bransjenyheter
Besøk oss på Oslo HiFi Show nå i helgen

Besøk oss på Oslo HiFi Show nå i helgen

  • 0
Vi har intet mindre enn 6 Norgeslanseringer under Oslo HiFi Show nå i helgen. Du finner oss på rom 106 og 108 i første etasje. Under kan du se hvilke produkter det er Norgespremiere på. Velkommen...
Fortsett
Bransjenyheter
Gjallarhorn lanserer franske B.audio i Norge

Gjallarhorn lanserer franske B.audio i Norge

  • 5
B.audio er et forholdsvis nystartet firma, men de har i løpet av kort tid blitt anerkjent for sitt gode design og høye lydkvalitet. Firmaet ble grunnlagt i 2016 av brødrene Cédric og Sébastien...
Fortsett
Bransjenyheter
Sveitsiske Stenheim endelig i Norge

Sveitsiske Stenheim endelig i Norge

  • 10
Varemerket Stenheim ble etablert i 2010 av fem elektronikkingeniører som tidligere hadde jobbet i det sveitsiske high-end firmaet Goldmund. Deres første høyttaler, Alumine, ble lansert i 2011...
Fortsett
Bransjenyheter
Gjallarhorn showroom holder stengt i romjulen

Gjallarhorn showroom holder stengt i romjulen

  • 6
Vi lar julefreden senke seg og holder vårt showroom stengt i romjulen. Men vår nettbutikk vil være betjent og det vil fremdeles være mulig å hente varer på vår adresse ved kjøp eller hjemlån i...
Fortsett
Bransjenyheter
Juletilbud på Harbeth (-25%)

Juletilbud på Harbeth (-25%)

  • 0
Det blir juletilbud på Harbeth ut desember for å få ned vår lagerbeholdning. Alt av modeller, bortsett fra toppmodellen, er på lager i de fleste finisher. Merk at tilbudet om 25% rabatt på...
Fortsett
Bransjenyheter
Juletilbud på SPEC (-25%)

Juletilbud på SPEC (-25%)

  • 0
Vi kjører juletilbud på SPEC i hele desember ved å tilby 25% rabatt på alle produktene som befinner seg på lager. SPEC sine integrerte forsterkere er unike klasse D forsterkere med lav effekt...
Fortsett
Topp Bunn