Bergen Lydlaug klubbkveld 6

interman

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
27.04.2002
Innlegg
481
Antall liker
1
Etter to måneder samlet vi oss nylig hos Tønnes Realfsen, som bor et stykke utenfor Bergen. Med nypussede ører og medbrakt musikk og annet møtte vi opp rundt kl. 19, og det ville vise seg å bli en kveld med lytting til et anlegg som ikke bare passet mine preferanser meget godt, men egentlig også resten av de oppmøtte.

Tønnes har vært i "gamet" siden tidlig 70-tallet, og har vært innom mange av de kjente elektrostatvariantene fra Quad, Martin Logan, m.m. Han har fulgt en strategi ved å oppgradere rundt noen få sentralene ting, som høyttalere og platespiller. Hvorfor bytte noe når man ikke har hentet ut alt enda?

Pr i dag består anlegget av høyttalere fra Sound Lab, pre, effekt, og RIAA fra Conrad Johnson, Musetex (Meitners tidligere verker) DAC, moddet Forsell drivverk, Kuzma platespiller med SME V arm, og Transparent kabler på alt utenom mellom DAC og drivverk.

Anlegget er bygd med en fokus på mellomtone. Noen av de største problemene med elektrostater er jo gjerne dynamikk og bass. Komponenter kjøpt inn etter høyttalerne ble valgt blandt annet for å minimere disse problemene.

Utover kvelden spillte vi på et ganske variert utvalg av musikk, fra jazz, viser, blues, klassisk, og diverse litt mer rocka. Eva Cassidy og Harry Belafonte kan nevnes i farta, men jeg antar andre av deltagere kan supplere min noe sub-optimale hukommelse.

Anleggets signatur er litt vanskelig å formulere. På mange av platene har det en noe laidback stil, mens på andre er det friskere både i topp og bunn. Mellomtonen er så og si uten unntak ekstremt lyttevennlig og naturtro. Dette er med på å gi helheten den "magien" og nerven som man så gjerne vil oppnå. Bassen er forsåvidt helt grei, og enda bedre i sofaen som står nært bakveggen og rett bak sweetspotstolen. Tønnes nevnte at platespilleren ikke hadde blitt tweaket nok etter at ny pickup hadde blitt innkjøpt, og derfor en noe varm klangbalanse, og kanskje litt udefinert bass til tider. Dette var ikke noe betydelig problem, men på annen (f.eks mer rocka) musikk enn den vi hørte på vil nok dynamiske høyttalere ha mer for seg. Lydbildet var for øvrig veldig bra både i bredde og dybde, men man kan alltids fundere på hvordan resultatet ville blitt i et større rom med skikkelig demping. Bakgrunnen var beksvart, og man har lett for å glemme anlegget og bare fokusere på musikken. Som med de fleste elektrostater er sweetspot veldig lite, men ørene blødde ikke akkurat om man satt litt på siden heller.

Det vi konkluderte som største problem var faktisk strømmen. Det har seg nemlig slik at det relativt gamle huset ikke får mer enn 12 ampere. Hvis vi skrudde lyden opp til circa 52 på CJ pre-en ble det problemer, og plutselig stille. Gode strømkabler til tross frykter vi for at dette er begrensende for bl.a. dynamikk. Tiltak er dog underveis, og det skal bli morsomt å høre resultatet.










Conrad Johnson Premier 8


Conrad Johnson Art Preamplifier






Conrad Johnson Premier 15








Kuzma Stabi


Med SME V arm.














Noen av de oppmøtte.

Større bilder blir naturligvis å finne på http://www.bergenlydlaug.com


Mange takk til Tønnes for en kjempefin kveld.
 

rama

biskopen av holmlia
Ble medlem
09.06.2003
Innlegg
15.783
Antall liker
21.295
Sted
oslo
Torget vurderinger
17
flotte bilder!

og en hilsen til ivar, per helge og de andre lydfantastene i bergen.
 

kjoenik

Hi-Fi freak
Ble medlem
29.09.2005
Innlegg
4.284
Antall liker
2.288
Torget vurderinger
4
Hadde ikke sagt nei takk til riia fra CJ!
Som vanlig bra referat og flotte bilder :)
 

Proffen

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.01.2005
Innlegg
9.508
Antall liker
2.690
Sted
Bæææærgen
Torget vurderinger
5
Første gang jeg møtte Tønnes, virket han som en bestemt kar, som virket som om han visste hva han ville. Nå fikk jeg altså gleden av å høre hans prioriterte anskaffelser, og hva skal en si? Hva annet KAN en si enn: Gratulerer med et vanvittig vellydende oppsett!
Her har han fått til et oppsett som spiller slik hans preferenser tilsier, og som dessuten også passer mine preferenser veeeldig godt.
Uanstrengt, lettflytende, dynamisk så det holder, naturlig, 3-dimensjonalitet, kropp, passe mengde varme, ja, jeg kunne sikkert fortsatt og fortsatt.......
Et morsomt aspekt var spillingen av dublettene, dvs låter på hhv cd og vinyl. Her var det tydelig at ikke alle var helt enige om hvilken versjon som låt "best", men at begge deler låt knakande godt, that`s for sure! Spesielt versjonene av Hallelujah og You can call me Al demonstrerte dette.
I løpet av kvelden ble det spilt mye og svært variert musikk. Eller hva sies om en relativt gammel innspilling med 22 mexicanske gitarister/sangere......... Eller gamle cabaret-liknende innspillinger.... Og hva kunne passet bedre å avslutte med, når vi tross alt beveger oss mot den lilla tiden, enn Sondre Bratlands julecd, innspilt i Israel?

Takk til Tønnes for en kanonkveld, på alle måter. Her fikk en både diskutert hifi, musikk, preferenser og mye annet.
 

sclalars

Hi-Fi freak
Ble medlem
01.05.2006
Innlegg
2.397
Antall liker
1.718
Sted
Skedsmokorset
Torget vurderinger
1
Hærlig bildetråd ;D
Dette trenger vi mer av!
Skulle gjerne hatt noen av de komponentene der gitt.

Lars
 

tkr

Æresmedlem
Ble medlem
27.03.2007
Innlegg
20.539
Antall liker
27.477
Sted
Nede i fjæresteinene
Torget vurderinger
2
Takker for mange pene ord. Hva angår platespilling, hadde jeg akkurat hatt en annen pu inpå, og hadde rett og slett ikke rukket hverken å fininnstille armen eller tweake på RIAAen for å få tilbake det jeg hadde hørt før. Beklagelig, men sånn ble det bare...

Strømproblemet er en pest og en plage. Virkningsgraden på rørforsterkere er ikke på høyde med ICE- moduler , for å si det forsiktig, og strømforsyningen her på huset er så dårlig at jeg måtte kjøpe gasskomfyr for å kunne koke ordentlig mat.Jeg trøster meg med husleien er behagelig lav.

Har gått til innkjøp av et komplett Tice Power anlegg inkl. Tice Titan, og håper på at det skal kunne hjelpe. Må bare få det i hus først...
mvh
 

elta

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
29.07.2005
Innlegg
166
Antall liker
34
Torget vurderinger
2
Kjekt å sjå mine gamle monoblokker igjen.Ser ut som dei har fått ein god heim på sine gamle dager
 

OMF

Æresmedlem
Ble medlem
26.02.2002
Innlegg
15.824
Antall liker
8.799
Sted
Bergen
Torget vurderinger
14
Hei!

Flott reportasje igjen!

Irriterer meg grenseløst over at jeg ikke hadde mulighet til å lytte på den riggen (Men har planer om å mase litt på tkr for en liten lytt senere).

Ellers oppfordrer jeg andre deltagere til å kommentere lyden...har jo en misstanke om at vokalmmusikk kunne gitt realtivt høyt ståpelsfaktor i sweetspoten her!

MVh
OMF
 

Proffen

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.01.2005
Innlegg
9.508
Antall liker
2.690
Sted
Bæææærgen
Torget vurderinger
5
Hehehe, OMF, da har du noe å se frem til!
Når det gjelder vokalmusikk, fikk vi jo en del inntrykk, og skal jeg driste meg til å karakterisere gjengivelsen, vil stikkordene bli: gjennomsiktig, nakent, totalt stille bakgrunn, fri for slitsomme s`er o.l. Dynamikken ga stemmer og instrumenter en befriende punch når det var påkrevd, så en savnet egentlig ikke dynamikk, selv om vi ikke spilte like høyt som på disco............. Og som nevnt, ikke alle var enige om hva som spilte riktigst/best; cd eller vinyl........ Personlig synes jeg vinyl ga en gjengivelse som var med, om mulig , enda sortere bakgrunn!
Håper også at flere av deltakerne gir sine bidrag her, kan jo hende de hadde annerledes opplevelser enn meg selv..........
 

ivarlo

Overivrig entusiast
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
513
Antall liker
595
Torget vurderinger
3
Må bare samstemme i de beskrivelsene som er gitt fra lyttekvelden ute hos Tønnes, både når det gjelder det sosiale og lytteinntrykkene. Spesielt mellomtonen var ekstremt bra og anlegget spilte musikk, ikke hifi...

Sammenlikningen mellom samme låt spilt på lp og cd var interessant. Vinylavspillingen hadde en deilig driv og flyt, mens cd-gjengivelsen opplevde jeg som direkte mekanisk i forhold...

Ivar
 

Proffen

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.01.2005
Innlegg
9.508
Antall liker
2.690
Sted
Bæææærgen
Torget vurderinger
5
Bra formulert, Ivar! Kunne kanskje forklart forskjellen med at det virket som om det lå et ørlite slør (digitalis?) over cd-avspillingen, mens lp-avspillingen ikke var særlig plaget av dette...................
På den annen side hadde kanskje cd-avspillingen mer "trøkk", uten at en av den grunn savnet dynamikken lp-avspillingen bød på.........
 

noruego

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.06.2003
Innlegg
6.536
Antall liker
7.022
Veldig bra tiltak gutter, og rapportene er også særdeles lesverdige!
 
Topp Bunn