Den store måletråden til Asker og Bærum Audio

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • BeetleBug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.06.2009
    Innlegg
    6.371
    Antall liker
    12.374
    Sted
    Sørlandet
    Hei folkens,

    2019 er kommet godt i gang og vi har flere trivelige treff bak oss allerede som ihvertfall jeg setter stor pris på. En interessant utvikling er at vi stadig oftere sitter å diskuterer akustikk, rom og DSP funksjoner og dette er jo kanskje ikke så rart når vi er så heldige som har ressurser som EAJ og Balle Clorin blant oss. Flere av oss fikk også demonstrert hvor effektivt DSP var når vi nylig besøkte Retep. Der spilte en rimelig DSP / DAC kombinasjon "fletta" av en kostbar forforsterker / DAC uten DSP funksjonalitet. Selv har jeg også latt meg imponere av både Kii, Grimm Audio og Boenicke som alle benytter DSP for å tilpasse sine produkter til rommet.

    Jeg har tidligere hatt besøk av Balle Clorin og Retep som benyttet REW hjemme hos meg for å analysere rommet mitt. Jeg føler derfor at jeg har noenlunde kontroll på hvordan mitt rom måler og hvilke utfordringer jeg har. Jeg vet også hvordan det låter når jeg bruker EQ funksjoner i et forsøk på å korrigere for mine romutfordringer og helt problemfritt har det vist seg å ikke være. Spesielt utfordrende er det å presse mine Harbeth høyttalere til å spille i enkelte bassfrekvenser.

    I går kom dagen da DSP skulle prøves ut for å finne ut hvordan det låter når man overlater alt til automatikken. EAJ kom på besøk og med seg i verktøykofferten sin hadde han både REW og Dirac v/minidsp. Vi startet med å måle rommet mitt med REW hvor vi flyttet på høyttalere og testet diverse akustikktiltak. Deretter forsøkte vi å benytte EQ funksjonene jeg har tilgjengelig via Audirvana for å kompensere for de verste dippene og peakene som visste seg å ha en viss effekt på nye målinger. Deretter koblet vi til Dirac boksen og overlot resten til programvaren. 5-6 frekvenssweep med forskjellige mikrofonplasseringen senere kom dommen i form av en taggete linje med en anbefalt korrigeringskurve som vi valgte å benytte.

    Jeg må innrømme at spenningen var stor når jeg satte på "DSP tilpasset" musikk for første gang og bare for å ha sagt det med en gang - forskjellen er STOR! Det låter som omtrent slik jeg husker at loudnessfunksjonen virket med en ekstra fylde i de nedre frekvensene samt også mer fylde i nedre mellomtone. Vokalen kommer lengre frem på scenen og bakteppet virker sortere. Det jeg mener ikke var så positivt var at jeg følte jeg mistet noe av den crispe diskanten og samtidig også luft. EAJ får kommentere hva han selv mener og også poste bilder av diverse kurver hvis han føler for det.

    En stor takk til EAJ for hjelpen. Dette trigget min nysgjerrighet og jeg kunne godt tenke meg å forske videre på Dirac sin software baserte versjon som jeg kan parre med Audirvana.

    IMG_2058.jpg


    IMG_2059.jpg


    IMG_2062.jpg


    IMG_2063.jpg


    IMG_2064.jpg


    -BB-
     

    Retep

    Steine galen
    Ble medlem
    27.01.2005
    Innlegg
    22.983
    Antall liker
    20.114
    Sted
    Volda
    Torget vurderinger
    23
    Det som er gøy med nymotens dsp er jo at man kan bestemme hvor langt opp i frekvens den skal jobbe.. Hvis du meg så var det en kurve vi lytta mest til. Der var det korrigert opp til 350hz. Det man etter min erfaring skal vere forsiktig med er å EQ oppover i frekvens, spesialist om man benytter seg av automatiske innstillinger. Da små flytting av mic kan føre til store forskjeller. Og spesielt om man benytter seg av EQ med høy Q verdi.

    Feil bruk eller kraftig bruk av dsp vil kunne gi slike resultater.. Min lille ærfaring sier at under Schrøder frekvensen i rommet så er det bare å bruke EQ. Over så bør man ta lest mulig med akustiske tiltak først, så evnt bruke negativ hishelf filter.

    Beklager at jeg blander meg inn i underforumet deres. :)
     

    Balle Clorin

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.06.2012
    Innlegg
    10.132
    Antall liker
    9.285
    Torget vurderinger
    2
    Tror DSP vil bli mer og mer vanlig. MiniDisp og Dirac er jo et kupp til prisen , og man kan prøve vha PC.
    Jeg opplever også at bassen fylles ut i bunn og at vokalen trekkes mere fram med DSP hos meg, men noen ganger kan det gå på bekostning av dybden i lydbildet, så her må man prøve seg fram med ulike innstillinger .
    En liten EQ på diskanten vil nok kunne bringe tilbake krispheten du savner
     
    Sist redigert:

    einaraj

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    16.11.2017
    Innlegg
    100
    Antall liker
    109
    Takker for en hyggelig kveld med godlyd hos BB. BB har jo som han sier fått målt og prøvd litt tidligere, så jeg følte kanskje ikke jeg hadde noe særlig å bidra med, annet enn at vi kom til et par små innsikter.

    - Lyden hos BB er veldig god. Synes det er sjelden man opplever så få problemer uten noen form for akustikktiltak eller DSP.
    - Det at han har et lite anlegg som flyttes frem når det brukes, dvs står HELT FRITT til å plassere høyttalere, gjør mye. Alle konevennlige posisjoner måler dårligere enn den han bruker. Det måler best når høyttalerne får mest mulig avstand til vegger.

    Vi brukte RTA-funksjonen i REW til å flytte høyttalere og sittepos og eksperimentere litt. Så målte vi mer nøyaktig de mest interessante plassene. Det virket å være nær optimalt på original posisjon. Venstre høyttaler kunne godt plasseres litt lenger fra sidevegg, og sitteposisjon litt lenger fra bakvegg, det er det hele.

    Vi prøvde en medbrakt Minidsp med Dirac. Denne har alltid gjort store ting synes jeg når den har blitt koblet til. Men dette er første gang jeg var i tvil om jeg likte lyden best med eller uten.
    Positivt var en anelse bedre definisjon av plassering i lydbildet, og litt klarere anslag/dynamikk, tillegg til mer fyldigere bass. Negativt var som BB nevnte en litt kunstig innvirkning på diskant. Sistnevnte kan meget vel være at vi måtte bruke noe omformere og en lett kabelsalat for å få koblet dette sammen, som sikkert kan påvirke negativt.

    Her er måling av frekvensrespons med og uten Dirac (Dirac i rødt). Dip ved 70hz er største problem som i noe grad skyldes sitteposisjon.

    Vanlig vs Dirac.jpg


    Her er måling av vanlig sitteposisjon (blå), og litt over en halvmeter lenger vekk fra bakvegg (grønn). Generelt jevnere og mindre dip ved 70hz.

    Lyttepos bak vs fremover.jpg


    Her er vannfallsgraf som viser ganske få problemer i bassen, færre enn vanlig i en stue vil jeg si? Men i en moderne stue med mange harde flater, en generelt høyere etterklang oppover i frekvens enn dedikert lytterom.

    Vannfall.jpg
     

    Balle Clorin

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.06.2012
    Innlegg
    10.132
    Antall liker
    9.285
    Torget vurderinger
    2
    Det ser ut som den ekstra halvmeteren fra bakvegg gir betydelig forbedring i målt respons, var ørene enige i det?
     

    BeetleBug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.06.2009
    Innlegg
    6.371
    Antall liker
    12.374
    Sted
    Sørlandet
    Hei,
    Retep: absolutt ingenting å beklage! Du har vært en motivator i denne sammenhengen og lytteopplevelsen hjemme hos deg ga samtlige en oppvisning på hva en DSP kan gjøre med lyden.
    Balle Clorin: vi diskuterte den dippen og den oppstår kun når begge høyttalerne spiller samtidig og når mikrofonen er plassert der ørene mine er når jeg lener meg tilbake i sofaen. Det virker som det oppstår en kansellering bak der som man enkelt blir kvitt når man flytter lytteposisjonen noe lengre frem og det hører man godt.

    Takk for pene ord Einar! Siste nytt er at jeg fyrte avgårde en mail Dirac i går kveld etter at du hadde reist. Etter deres siste programoppdatering av Dirac Live (2.1.x) så fungerer ikke koblingen mot Audirvana og Roon lengre slik den er beskrevet av Dirac:

    - Select Preferences In Audirvana's drop down menu- Click AudioUnits in Preferences window
    - Click Use AudioUnits effects- Select Dirac Research: DiracLiveProcessor and click Configure
    - Click Apply in the lower right cornerNote: By keeping the plugin window open different filters can be selected and the Diracfilter can be switched on and off by dragging its button for comparing purposes.
    - Click the "Real time AudioUnits control and setup" box to then click Configure.That box is located at the bottom of the AudioUnits window of Audirvana


    Men dette løste dem i dag ved å sende meg en prøveversjon som jeg kan teste ut. Jeg kommer til å laste den ned og prøve den ut i løpet av helgen men har da behov for en mikrofon jeg kan benytte.

    -BB-
     

    BeetleBug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.06.2009
    Innlegg
    6.371
    Antall liker
    12.374
    Sted
    Sørlandet
    Dagens målespørsmål:

    Hvordan er det mulig for Devialet med sin SAM funksjon å presse høyttalere til å spille frekvenser langt under det dem er spesifisert for? Listen over SAM kompatible høyttalere utvides stadig og innholder i dag over 900 høyttalere.

    SAM® - Speaker Active Matching works by recognizing the exact specs of your speakers. So Expert Pro can tailor the sound signal to fit their precise requirements. In real time. A major audio breakthrough, SAM lets your system achieve perfect temporal alignment between the recorded signal and the acoustic pressure generated by your loudspeakers.

    I SAM katalogen til Devialet finner jeg blant annet mine egne Harbeth C7 ES3 høyttalere som har følgende spesifikasjoner:

    45Hz - 20kHz ±3dB free-space, grille on

    Og dette oppgir Devialet med SAM på C7 ES3:

    https://www.devialet.com/en-ca/expert-pro-sam-ready-speakers/harbeth/compact-7es-3/

    20Hz - 20kHz - 5.7mm max travel.

    Woofer displacement remains uncontrolled and may reach extreme excursion when the music is loud. In this case, distortion can occur, leaving your speakers open to damage. SAM monitors loudspeaker displacement. In real-time. To ensure absolute protection from overexcusion.


    La oss ta en annen høyttaler som vi vet ikke kan spille noe bass, Rogers LS3 5a:

    https://www.devialet.com/en-ca/expert-pro-sam-ready-speakers/rogers/ls35a-monitor/

    SAM presser dem ned til 37hz (!)

    Og som om det ikke er nok. Sjekk hva SAM gjør med Harbeth P3ESR som jo er Harbeths egne versjon av LS3 5a. Fra 75hz til utrolige 19hz:

    https://www.devialet.com/en-nz/expert-pro-sam-ready-speakers/harbeth/p3esr/


    -BB-
     

    Balle Clorin

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.06.2012
    Innlegg
    10.132
    Antall liker
    9.285
    Torget vurderinger
    2
    sam.jpg

    SAM drar på i bassen ja,men den blir ikke veldig mye lavere i dette tilfellet
    Hva den gjørmed fasen og tidsdomenet kan ha mye å si ,men kan ikke vurderes fra denne grafen...


    her en en til, tydelig bassheving..
    sam 2.JPG


    Det vi ser fra disse målingen er at selv om signalet er teoretisk perfekt fra høyttaler så er påvirkningen fra rommet enorm ...

    denne så du vel BB?
    https://darko.audio/2016/06/a-measured-response-the-kef-ls50-devialets-sam/
    sam3.JPG
     
    Sist redigert:

    BeetleBug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.06.2009
    Innlegg
    6.371
    Antall liker
    12.374
    Sted
    Sørlandet
    Takk BC! Meget interessant. SAM er rett og slett "bare" en avansert basskontroll/forsterkning. I forbindelse med at jeg var interessert i Harbeth så avtalte jeg lytting hos KJ West One i London og den første høyttaleren jeg lyttet til var P3ESR på Devialet i et stort rom. Høyttalerne var plassert minst tre meter fra hverandre med en ekstrem vinkling som krysset foran lytteposisjonen. Jeg ble svært overrasket over den store lyden og den dype bassen fra de små tassene og nå vet jeg altså årsaken. Dem ble med hjem tilbake til Oslo og senere solgt da jeg ikke fikk dem til å spille like bra hjemme hos meg selv.

    -BB-
     

    Balle Clorin

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.06.2012
    Innlegg
    10.132
    Antall liker
    9.285
    Torget vurderinger
    2
    Takk til Mr.Google .SAM gjør nok mer enn å bare pushe basselementer hardere, tror ikke de farer med tullprat når frankerne skriver at elementer bevegercseg mer i takt med det originale signalet. Men en riktigere fase og transientrespons synes ikke nødvendigvis i et frekvensplot hvor rommet uansett dominerer.??
    Men min lyst på SAM ble redusert når jeg uansett trenger romkorreksjon i tillegg...
    Noen an-ekkoiske målinger hadde gjort seg og muligens pirret interessen mere, om SAM virkelig retter fase og frekvensfeil fullstendig så må det jo være bra. Kurvene jeg fant er for mye påvirket av rommet til å vise graden av høyttalerretting
     
    Sist redigert:

    BeetleBug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.06.2009
    Innlegg
    6.371
    Antall liker
    12.374
    Sted
    Sørlandet
    Amir fra audiosciencereview.com var ganske streng med Lyngdorf nyeste alt-i-en-boks her: https://www.audiosciencereview.com/...nts-of-lyngdorf-tdai-3400-amp-eq-part-1.6738/ men når han etterpå testet Lyngdorf sin DSP funksjon så ble inntrykket noe bedre:



    Conclusions:

    Nothing you can do to your system to uplift its performance as much as room equalization can!

    As I had expected and hoped, the Lyngdorf RoomPerfect does a wonderful job of correcting the impact of the room, especially in low frequencies. Without correction, every system out there regardless of price of components, suffers from significant audible colorations and loss of detail and focus. No, you can't do the same with room treatment. Even the best treated room requires equalization. Over treating the room to get rid of the modes will create a dull/dead which you want to avoid.

    The all-one-one aspect of the Lyngdorf TDAI-3400 showed its value in how it obsolete nearly $70,000 in gear in my room. Integration with Roon player (i.e. streaming) does it for me. Get yourself a pair of excellent speakers and pair it with the Lyngdorf and "you are done." Your tiny system will outperform tons of other systems without equalization.

    Note that similar results could be had with other well implemented equalization system. While performance of RoomPerfect was excellent, it didn't do anything other good systems do. So I will be going to my Dirac system and more powerful amplification. But for someone starting fresh and aiming high, the Lyngdorf TDAI-3400 makes a ton of sense and causes you to forget the issues I found in measurements of its electronics.

    Overall I am happy to give a recommendation for Lyngdorf TDAI-3400. Its room equalization is a joy to use and makes a fantastic difference to your listening experience.


    TDAI-3400 er er boks til nærmere 60 000,- og det hadde vært interessant å satt den opp mot Micromega sin tilsvarende boks til samme pris:



    vs:



    -BB-
     

    M1

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    17.02.2009
    Innlegg
    627
    Antall liker
    340
    Sted
    Bærum
    Torget vurderinger
    2
    Den nederste boksen med super enkel DSP gjorde underverker hjemme hos meg, men om det er HIFI korrekt...……..
    Uansett et fantastisk kinderegg :)
    M1
     

    BeetleBug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.06.2009
    Innlegg
    6.371
    Antall liker
    12.374
    Sted
    Sørlandet
    Den nederste boksen med super enkel DSP gjorde underverker hjemme hos meg, men om det er HIFI korrekt...……..
    Uansett et fantastisk kinderegg :)
    M1
    Hifi korrekt eller ikke, til syvende og sist så er det ørene som bestemmer og ikke kurvene på PC-skjermen. Armin skriver dette:

    Get yourself a pair of excellent speakers and pair it with the Lyngdorf and "you are done." Your tiny system will outperform tons of other systems without equalization.

    Og i samme setning sier han at kombinasjonen Lyngdorf med DSP spiller bedre en hva hans $70 000 rigg gjør. Det er jo slike påstander som gjør dette med DSP interessant syntes jeg.

    -BB-
     
    • Liker
    Reaksjoner: M1

    coolio

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2015
    Innlegg
    5.487
    Antall liker
    5.453
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    2
    Angående SAM-funksjonen til Devialet så er det tre ting den gjør;

    - Fasekorreksjon, dog begrenset av at de bruker data fra én høyttaler til å lage korreksjon for alle like høyttalere.
    Gjør lyden mindre masete imo, men ikke enkelt å høre.

    - Beskyttelse mot overbelastning av elementet ved høyt volum/dyp bass. De måler med andre ord maksimal slaglengde og sørger via algoritmer for at forsterkeren ikke sender ut signaler som overgår sikkerhetsparametrene for elementet.

    - Dypere bass via algoritmer som justerer opp bassignalet avhengig av volum og tilgjengelig kapasitet/slaglengde. Med andre ord vil man merke størst forskjell på lave til moderate volumnivåer mens det vil flate ut eller begrenses på høye til svært høye volumnivåer.

    I mine øyne burde denne funksjonen vært obligatorisk for dyre forsterkere i dag.
     

    JENO

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.07.2003
    Innlegg
    2.599
    Antall liker
    1.377
    Sted
    Saksvik - Trøndelag
    Angående SAM-funksjonen til Devialet så er det tre ting den gjør;

    - Fasekorreksjon, dog begrenset av at de bruker data fra én høyttaler til å lage korreksjon for alle like høyttalere.
    Gjør lyden mindre masete imo, men ikke enkelt å høre.

    - Beskyttelse mot overbelastning av elementet ved høyt volum/dyp bass. De måler med andre ord maksimal slaglengde og sørger via algoritmer for at forsterkeren ikke sender ut signaler som overgår sikkerhetsparametrene for elementet.

    - Dypere bass via algoritmer som justerer opp bassignalet avhengig av volum og tilgjengelig kapasitet/slaglengde. Med andre ord vil man merke størst forskjell på lave til moderate volumnivåer mens det vil flate ut eller begrenses på høye til svært høye volumnivåer.

    I mine øyne burde denne funksjonen vært obligatorisk for dyre forsterkere i dag.
    Skal man først bruke mye penger på anlegg, så er vel headroom noe av det første man bør prioritere. Høres mer ut som en krykkeløsning for underdimensjonerte høyttalere. Ellers er det selvfølgelig helt legitimt å velge/like å spillle på lavt volum.
     

    coolio

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2015
    Innlegg
    5.487
    Antall liker
    5.453
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    2
    Det er en krykkeløsning i mangel på aktiv dsp-basert drift, men så lenge man skal drive med passiv drift er dette med krykker det nærmeste man kommer skikkelige føtter når man har amputert seg selv, uansett kapasitet.
     

    coolio

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2015
    Innlegg
    5.487
    Antall liker
    5.453
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    2
    BeetleBug; Hva skjer med opplevd lydkvalitet hvis du begrenser Dirac til 4-500 hz? Den 70hz dippen, kan den komme av tak/gulv kanskje?
     

    BeetleBug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.06.2009
    Innlegg
    6.371
    Antall liker
    12.374
    Sted
    Sørlandet
    BeetleBug; Hva skjer med opplevd lydkvalitet hvis du begrenser Dirac til 4-500 hz? Den 70hz dippen, kan den komme av tak/gulv kanskje?
    Den 70hz dippen er nok en kansellering. Flytter vi mikrofonen frem i sofaen ca 50 cm så øker nivået ca 10 Db. Er ikke så enkelt å flytte frem en 3-seter så dette er vel noe jeg bare får leve med.

    Stort teppe på gulv og tak av betong. Jeg tenker at demping av taket hadde gitt meg størst effekt.

    -BB-
     

    Fugazi

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    21.05.2009
    Innlegg
    917
    Antall liker
    259
    Sted
    Bærum
    Torget vurderinger
    13
    Hei folkens. Jeg har akkurat fått tatt i bruk Roon. Trenger hjelp til Romkorreksjon og målinger hjemme i stua. Har ikke mikrofon og pc program for målinger. Finnes det håp om at noen av dere har dette og kan sette av noen timer?
     

    coolio

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2015
    Innlegg
    5.487
    Antall liker
    5.453
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    2
    BeetleBug; Har en tilsvarende kansellering rundt 70 hz selv, med takhøyde (betong) på 2,46. Løste den biten greit med billig subwoofer og synes det tilførte en ny dimensjon i lydkvalitet.

    Akkurat rundt 70 hz ligger det mye energi og sprut i musikk, så kanselleringer i det området synes jeg er godt hørbart.
    Hvordan ser impuls-grafene ut?
     

    BeetleBug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.06.2009
    Innlegg
    6.371
    Antall liker
    12.374
    Sted
    Sørlandet
    BeetleBug; Har en tilsvarende kansellering rundt 70 hz selv, med takhøyde (betong) på 2,46. Løste den biten greit med billig subwoofer og synes det tilførte en ny dimensjon i lydkvalitet.

    Akkurat rundt 70 hz ligger det mye energi og sprut i musikk, så kanselleringer i det området synes jeg er godt hørbart.
    Hvordan ser impuls-grafene ut?
    Mange takk for innspill coolio!

    Jeg her helt enig i at nivået rundt 70hz er veldig viktig og siden jeg benytter Audirvana så kan jeg ganske enkelt gå inn der å gjøre EQ justeringer utifra kurvene og utifra det jeg hører. Når jeg øker nivået fra 60 til 80hz så opplever jeg det som en loudnessfunksjon som høres greit nok ut på lave nivåer men øker jeg volumet så høres det svulstig ut. Jeg kan, og vil, forske litt mer med alle EQ funksjonene til Audirvana.

    Mvh
    -BB-
     

    Retep

    Steine galen
    Ble medlem
    27.01.2005
    Innlegg
    22.983
    Antall liker
    20.114
    Sted
    Volda
    Torget vurderinger
    23
    BeetleBug; Har en tilsvarende kansellering rundt 70 hz selv, med takhøyde (betong) på 2,46. Løste den biten greit med billig subwoofer og synes det tilførte en ny dimensjon i lydkvalitet.

    Akkurat rundt 70 hz ligger det mye energi og sprut i musikk, så kanselleringer i det området synes jeg er godt hørbart.
    Hvordan ser impuls-grafene ut?
    Mange takk for innspill coolio!

    Jeg her helt enig i at nivået rundt 70hz er veldig viktig og siden jeg benytter Audirvana så kan jeg ganske enkelt gå inn der å gjøre EQ justeringer utifra kurvene og utifra det jeg hører. Når jeg øker nivået fra 60 til 80hz så opplever jeg det som en loudnessfunksjon som høres greit nok ut på lave nivåer men øker jeg volumet så høres det svulstig ut. Jeg kan, og vil, forske litt mer med alle EQ funksjonene til Audirvana.

    Mvh
    -BB-
    Om dippen kommer fra en kansellering BB så får du ikke hevet den med EQ. Kun området under og etter.
     

    Retep

    Steine galen
    Ble medlem
    27.01.2005
    Innlegg
    22.983
    Antall liker
    20.114
    Sted
    Volda
    Torget vurderinger
    23
    Da kan det i mange tilfeller vere bedre enn ta ned området før og etter med EQ. og så heve hele området. Er flere måter å angripe dette på.
     

    Retep

    Steine galen
    Ble medlem
    27.01.2005
    Innlegg
    22.983
    Antall liker
    20.114
    Sted
    Volda
    Torget vurderinger
    23
    _20190226_132304.JPG


    Senker du boosten ved 50hz og 150hz og så legger du på en lowshelf på feks +4db fra 200hz så kan det muligens vere en løsning.
     

    Vedlegg

    BeetleBug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.06.2009
    Innlegg
    6.371
    Antall liker
    12.374
    Sted
    Sørlandet
    Veldig interessant, takk Retep! Jeg får inviterere deg på besøk så leker vi oss med EQ funksjonene til Audirvana. Det er så mange av dem at det ikke er så enkelt for en nybegynner å vite hva dem gjør og hvor store virkningene er.

    eq2.jpg


    eq3.jpg


    eq4.jpg


    -BB-
     

    Balle Clorin

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.06.2012
    Innlegg
    10.132
    Antall liker
    9.285
    Torget vurderinger
    2
    BeetleBug; Har en tilsvarende kansellering rundt 70 hz selv, med takhøyde (betong) på 2,46. Løste den biten greit med billig subwoofer og synes det tilførte en ny dimensjon i lydkvalitet.

    Akkurat rundt 70 hz ligger det mye energi og sprut i musikk, så kanselleringer i det området synes jeg er godt hørbart.
    Hvordan ser impuls-grafene ut?
    Coolio, kan du utbrodere subwoofer løsningen litt mere? Lurer på om det er mulig å fikse min 90hz dip på samme vis ..
     

    coolio

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2015
    Innlegg
    5.487
    Antall liker
    5.453
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    2
    Subwoofer på gulvet delt av over problemfrekvensen fjernet denne dippen effektivt, brukte minidsp til formålet :)
     

    Balle Clorin

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.06.2012
    Innlegg
    10.132
    Antall liker
    9.285
    Torget vurderinger
    2
    Regnet med at subwoofer var på gulvet ha,, ha.., men hvor var den plassert , hjørne bak høyttaler, midt , bak sofa/lytter ? Merker type? Vis reveiver signalnivå eller høynivå dvs forsterker høyttaler terminal . Trenger en sub for dummies intro
     

    coolio

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2015
    Innlegg
    5.487
    Antall liker
    5.453
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    2
    Hehe, var kortfattet under innsoving ser jeg.

    Utgangspunktet mitt for bruk av subwoofer var å få kontroll på etterklangstid nedover i frekvens ved å bruke flere subwoofere, så plassering av sub var frontvegg til venstre for venstre høyttaler. I mitt rom betyr det nesten midt på langvegg, og jeg sitter ved bakvegg. Den andre subwooferen på bakvegg til venstre for sofa, men den kan vi se vekk ifra akkurat nå da jeg skal vise med måling at én stk var nok til å unngå problemet med dippen rundt 70-80 hz.

    Jeg delte av subben et sted rundt 80 hz mener jeg med et L-R 24dB oktav filter i dette eksempelet; https://www.hifisentralen.no/forume...riment-i-en-blokkleilighet-3.html#post2767439

    Subwoofer brukt var en rimelig Argon Bass 15 til 4995,-. Mer info og forskjellige målinger på vedlagte link over for de som skulle være interessert. Billig subwoofer og dsp på aktive høyttalere til over 100k forbedret lyden kraftig, så kraftig faktisk at Dirac romkorreksjon i seg selv ikke kom i nærheten, også vist med målinger i linken over.

    Måten jeg koblet opp systemet var følgende; alle kilder via TV og optisk ut til Minidsp 4x10hd. Derfra brukte jeg digitalt ut til Kii og analog ut til subwoofer. Forsinket høyttalerne med noen millisekunder til impulsrespons, spectrogram og fasemålinger var så gode som jeg fikk til rundt delingspunktet.
     

    BeetleBug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.06.2009
    Innlegg
    6.371
    Antall liker
    12.374
    Sted
    Sørlandet
    I går samlet en liten og svært så trivelig gjeng seg hos en av klubbveteranene for å sjekke hva REW kunne fortelle om hans eminente rigg. Etter fredagspizza og tilhørende fludium gikk turen opp trappen til det aller helligste. Dette var synet vi fikk:

    fullsizeoutput_169f.jpg


    fullsizeoutput_16a0.jpg


    Det tok ikke lang tid før REW var koblet opp:

    fullsizeoutput_16a3.jpg


    Og ikke lenge etterpå var subwoofere fasevendt og justert:

    fullsizeoutput_16a1.jpg


    Vi ble så imponert over resultatet at vi rett og slett ble sittende å lytte til mengder med musikk til seint på kveld:

    GHpHxmOcQCypqIAhZXzw3A.jpg


    fullsizeoutput_168c.jpg


    fullsizeoutput_168b.jpg


    Stor takk til husvert for fantastisk oppvartning og servering! Takk også til sjåfør og alle dere andre for en utrolig givende og hyggelig aften!

    EAJ får kommentere hva som ble gjort av justeringerv hvis han føler for det.

    Mvh

    -BB-
     

    einaraj

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    16.11.2017
    Innlegg
    100
    Antall liker
    109
    En svært hyggelig kveld som BB beskriver! BB sine bilder, flotte som de er, yter dog ikke rettferdighet verken til godlyden, vertskapet, antallet flasker eller hyggen. Dette var svært bra.

    Her hadde vertskapet allerede en høykvalitet DSP i signalkjeden fra Accuphase. Så det var faktisk litt å kunne gjøre, selv om godlyden allerede var på plass og kun småjusteringer var nødvendig.

    Før og etter SPL.jpg


    Vises før i gul og etter i rød. Etter første lytting så virket det å være litt etterslep i nederste bass, og litt slank mellombass. Målingene bekreftet at det var litt høyt nivå nederst i bassen, skapt av en stående bølge i rommets lengderetning. Vannfallet viste også litt tidsetterslep. Ved å stille nivå og fase, samt justere ned Martin Logan subbenes 25hz bassboost, kom dette mer under kontroll. Resten ble rettet ut noe med litt forsiktig justering på anleggets DSP.

    Dette var kun innstilling, så rommets stående bølge fikk jeg ikke gjort noe med. Vi ble enig om å kanskje komme tilbake en annen gang og prøve andre plasseringer på subber for å rette opp litt i tidsetterslepet på grunn av stående bølger.

    Vannfallgrafen etter justering viser at det fortsatt er litt etterslep helt i bunn, men ikke så galt. Bassen virker noenlunde tight og stram, men disse høykvalitetssubbene har nok enda tightere bass å by på.

    Vannfall etter.jpg


    Til oppsummering hadde dette rommet massevis av godlyd å by på. Jeg falt for de store Martin Logan høyttalernes transparens, åpenhet og detaljgrad, på klasse-A forsterkere av god kvalitet.
     

    Balle Clorin

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.06.2012
    Innlegg
    10.132
    Antall liker
    9.285
    Torget vurderinger
    2
    Oi oi dette ser ut til å til å være på topp på alle fronter... grattis
     

    BeetleBug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.06.2009
    Innlegg
    6.371
    Antall liker
    12.374
    Sted
    Sørlandet
    Flere er nysgjerrige på hvordan anlegget deres måler og denne uken tok Einar og jeg turen for å lytte til og deretter måle dette flotte systemet som består av Burmeister og MSB:

    fullsizeoutput_17c9.jpg


    fullsizeoutput_17c5.jpg


    fullsizeoutput_17c7.jpg


    vfcZAledSmiJORKgzKbB2Q.jpg


    fullsizeoutput_17c4.jpg


    Etter kaffe, is og diskusjoner så satte Einar i gang med diverse målinger:

    fullsizeoutput_17c6.jpg


    Det var interessant å se på kurvene og etter en lett omøblering så dem lovende ut. Det blir spennende å høre hva eieren mener etter å ha lyttet videre etter flyttingen.

    Takk til Skiman og Einar for nok en trivelig og interessant aften! Kanskje dere kan legge ut målekurvene når dere får tid?

    -BB-
     
    Sist redigert:

    Skimann

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    29.08.2008
    Innlegg
    129
    Antall liker
    130
    Tusen takk for besøket!
    Artig med målinger og spesielt da resultatet av målingene slik jeg tolket de var gode. Ved å flytte en sofa ble vi kvitt en 10 db reduksjon i de nederste frekvenser på venstre høyttaler + en heving i frekvensen med ca 2db høyere i frekvensen. Her kan sikkert Einar komme med det korrekte bildet...

    Jeg har lyttet litt etter flytting av sofa bl.a. men ikke så mye. Merker endringer i de nederste frekvenser. HT ble også flyttet litt nærmere sidevegg og det har endret lydbildet litt, men jeg tror jeg skal prøve å sette de slik de sto. Endringen var vel ca. 10 - 15 cm nærmere sidevegg på begge sider.

    mvh
    Skimann
     

    Balle Clorin

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.06.2012
    Innlegg
    10.132
    Antall liker
    9.285
    Torget vurderinger
    2
    The traveling measure-men.
     
    Sist redigert:

    einaraj

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    16.11.2017
    Innlegg
    100
    Antall liker
    109
    Takker for hyggelig besøk hos Skimann. Et lekkert, delikat lydbilde med enorm transparens og smekkfullt av detaljer og luftighet.

    Det var ikke så veldig mye vi gjorde, annet enn å prøve litt bittesmå justeringer på høyttalere og lytteposisjon.

    Med og uten sofa.jpg


    Her vises grafen før og etter at vi flyttet en sofa som stod litt i veien for venstre høyttaler. Synes det ga litt mer fylde, kan virke som sofaen virket som en absorbent. Siden møblering ble mer symmetrisk synes jeg også at stereolydbildet ble enda litt mer pinpoint-nøyaktig.

    Vannfall.jpg


    Vannfallet ser greit ut til å være i en vanlig stue. Kanskje litt lang etterklang oppover i mellomtone og diskant, men det er helt vanlig til en stue med harde flater. I bassen er det noen stående bølger som drar litt ut i tid, ca 24hz og multiplene 48, 72 og 96hz kan sees. Bassen peaker ved 47hz, og ruller av under det. Siden høyttalerne ikke spiller kjellerdyp bass så unngås en del problemer mht rom og bass, og bassen oppleves tørr.

    Takker for en hyggelig kveld med godlyd, kaffe og is!
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn