Spørsmål og svar om kvalitet på konkrete vinylutgivelser

Griffenfeldt

Hi-Fi freak
Ble medlem
31.12.2008
Innlegg
8.013
Antall liker
4.128
Sted
I en kjeller
Torget vurderinger
17
Om det er en analog eller digital mastring må du nesten google deg frem til. Det står ingenting om det på hverken sleeven eller cover. Lyden er vel godkjent + egentlig, iallefall sammenlignet med eldre cd utgivelser. Om det er andre ting å ta tak i...den kunne selvsagt vært beinere ( den wobler litt )

Edit:
Har Rubber soul skiven også. Antar at den er fra samme pressingen. På den står det " this album has been direct metal mastered from a digitally re-mastered original tape...osv osv
 

baluba

Æresmedlem
Ble medlem
18.02.2009
Innlegg
24.590
Antall liker
15.155
Sted
Kopervik og Bergen
Torget vurderinger
1
Når de har brukt fem år på å remastre platene digitalt (høyoppløst, selvsagt), så tror jeg de synes det er nok. Når de mastrene i tillegg er svært vellykkede, så er det ingen rasjonell grunn til å bruke noen andre mastre. Og nå kommer jeg inn på at de burde solgt hirez av platene enkeltvis på nettet, men dette er ikke rett tråd til å diskutere det.

Åkke som, det er ADA. Det er nok mer av vinyl-nostalgiske årsaker at disse er å foretrekke for mange, for her finnes jo masterkopier å få tak i på minnepenn.
 

Vidar P

Æresmedlem
Ble medlem
25.12.2003
Innlegg
16.745
Antall liker
272
Sted
Kristiansund
Torget vurderinger
2
De digitale 2009-remasterene er de man skal gå for med Beatles. De er en revolusjon av lydkvalitet fra bandets innspillinger. Platekompaniet gir ikke nok info til å vite hva som er kildene på denne LP'en.
 

Griffenfeldt

Hi-Fi freak
Ble medlem
31.12.2008
Innlegg
8.013
Antall liker
4.128
Sted
I en kjeller
Torget vurderinger
17
Nå har jeg sammenlignet mine skiver. Den ene, Abbey road, er kjøpt på Companiet, mens Rubber Soul kjøpte jeg i London. Disse er IKKE fra samme pressingen.
 

Vidar P

Æresmedlem
Ble medlem
25.12.2003
Innlegg
16.745
Antall liker
272
Sted
Kristiansund
Torget vurderinger
2
Du mener fra samme masteren kanskje? De nye digitale remasterene er også utgitt på vinyl nå. Man har en skokk mastere som kilde til vinylpressingene; både analoge (eldre) og digitale (tidlig 80-tall og nyere). Så har man for å komplisere bildet endel remastere av digitale mastere, f.eks fra Universal i Japan.

Sist av disse masterene er de nye digitale 2009-remastere fra EMI, som man får både på CD, vinyl og minnepenn. De er versjonene man bør gå for dersom man er opptatt av lydkvaliteten.
 

baluba

Æresmedlem
Ble medlem
18.02.2009
Innlegg
24.590
Antall liker
15.155
Sted
Kopervik og Bergen
Torget vurderinger
1
Griffenfeldt skrev:
Samme mastringen mente jeg ja. De er altså ikke fra samme Mastering.
Forskjellige vinylutgivelser av forskjellig årgang er ikke de samme, nei. Men de som er brukt til cd og minnepenn, er de samme som er brukt til vinylutgivelsene fra i år.
 

Heineken

Medlem
Ble medlem
20.02.2010
Innlegg
33
Antall liker
0
Er det forresten noen som har noen erfaring med The Beatles Collection "blue box" utgivelsene??? Lurer på om det er presset et opplag kun for denne collection'en eller om det er et tilfeldig utvalg av tilgjengelige pressinger som er puttet i boxen. Forøvrig ble denne gitt ut i 1978 produsert i et begrenset opplag på 4000 enheter står det skrevet. Fikk denne til jul, og har ennå ikke hørt igjennom alle skivene, men det jeg har hørt til nå er ivertfall meget tilfredstillende :) :)
Albummet fremstår som "mint condition" og det finnes ikke et eneste lite merke på noen av albummene, og dermed 99,9% fri for knitring, spraking osv.



Ser det refereres til "Abbey Road" i begynnelsen av tråden. Går ut fra at dette er fra nymastringen i 09 som Vidar var inne på. Har selv det samme albumet label merket med Capitol C1 0777 7 46446 1 7. Sansynligvis dette opplaget som selges per dd i nyvinylsalg. Forøvrig ser det ut som flere nettbutikker er utsolgt for albummet i skrivende stund. Hva nå enn det skulle bety...

Tar så en titt på Abbey Road skiva fra "blue boxen" og leser av at at denne er en "made in Sweden" produkt av label Apple PCS 7088. Vet et raskt google søk kommer det opp haugevis med resultat for merkinga, men ble ikke særlig klok av av infoen som dukket opp. Den finnes tydeligvis i flere dyre varianter ivertfall.

Anyway så storkoser jeg meg med begge utgivelsene, og de begge er av fantastisk godt håndtverk. Om jeg skal sammenligne lydopplevelsen holder likevel en liten knapp på 70 talls utgivelsen. Får liksom en følelse av at dette er hakket mer "vinyl". Lyden oppfattes som mindre masete (for å sette det veldig på spissen) og rundere i kanten og dermed mer behagelig å høre på.

Når det gjelder resten av boxen er det ren nytelse å høre på. Absolutt det beste jeg har hørt av Beatles (nå har jeg stort sett hørt det på CD og nyutgivelser da men..) Merket dog at spesielt de to første skivene (kronologisk utgitt) bar preg av usedvanlig lav innspillelse/mixing av bass og forsåvidt også svak diskant med veldig høy mellomtone/vokal. Fra utgivelsene i 64 og utover er det bedtraktlig bedre balansert. Har ikke lagt merke til dette før nå, men dette har man vel sikkert EQ'et bort i senere mastringer.
Ellers ser jeg et mint exemplar på e-bay som ble omsatt for lusne 200$. Her er det sikkert muligheter å gjøre flere kupp ser det ut som! Det er da tross alt alle Beatles utgivelsene samlet pluss et "Rarietes" samlealbum med diverse b- side stoff. "She loves you" på tysk bl.a.
 

Vedlegg

Topp Bunn