Tandberg 74B feil på lyd når varm - noen tips

Ble medlem
20.11.2016
Innlegg
20
Antall liker
10
Jeg har hatt service på alt det mekaniske i en Tandberg 74B spolebåndopptaker. Med ny reim, smøring og justering fungerer det mekaniske helt topp. Alle brytere fungerer også fint og jeg synes lyden er flott, klar og ren.

Men når den blir god og varm etter vel 15 minutters spilling bryter lyden sammen. Det høres da mer og mer ut som om lyden er spilt inn med overstyrt innsignal. Blir grøtete/sprekker opp i toppen. Som om man sender for sterkt linjesignal inn til en opptaksenhet.

Noen som ut fra erfaring vet hva dette kan skyldes? Rør eller kondensator? Jeg tror denne spilleren er hybrid, Dvs at den har transistorer i linjeutgangene men rør i forsterkerdelen. Planlegger å koble den til ekstern forsterker med linjeutgang for å sjekke om lyden er ok da. Hadde vært kjekt om noen kjente til denne type feil og kunne peile meg inn på hva som må byttes. Jeg har lastet ned servicemanualen og jeg er i stand til å bytte komponenter, men feilsøking kan jeg ikke.

Tips mottas med takk :)
 
Ble medlem
20.11.2016
Innlegg
20
Antall liker
10
Til info så synes jeg faktisk den varer lengre nå før den får lydproblemer. Spilte fint i ca 45 minutter i går. Krysser fingre for at det kanskje er noe som går seg til. Merkelige saker i så fall.
 

baluba

Æresmedlem
Ble medlem
18.02.2009
Innlegg
24.590
Antall liker
15.155
Sted
Kopervik og Bergen
Torget vurderinger
1
Du får forteller oss hvordan det går. Jeg er ikke rett mann til å stille spørsmål av den typen du gjør her, men følger med i håp om at du finner en løsning. Har du ikke fått testet linjeutgangene enda?
 
Ble medlem
20.11.2016
Innlegg
20
Antall liker
10
Nei, ikke testet linjeutgangene. Har fått en Sølvsuper 11 som jeg ikke har hentet enda. Tror jeg har liggende noen gamle trykkammerhøyttalere også som muligens er Tandberg. Kjøpt brukt en gang på 70 tallet til gutterommet. Tenkte å sette sammen dette til et anlegg :) Da får jeg testet linjeutgangene. Men vet ikke enda om SS'en fungerer.
Må nevne en ting som jeg syntes fungerte fint under renoveringen. I starten tok det lang tid å spinne opp båndet. Drivhjulet av gummi som står mellom motor og svinghjul var svært hardt. Jeg kjøpte en flaske med oljetilsetning for bil på Biltema, av den type som skal stoppe oljelekkasjer i motor. La drivhjulet i denne vesken over natta. Til slutt brukte jeg forsiktig et viskelær på kanten av hjulet, men ikke så hardt at jeg egentlig fjernet noe. Godt som nytt synes jeg det ble. Mye kjappere oppstart av båndet ved avspilling.
 
Ble medlem
20.11.2016
Innlegg
20
Antall liker
10
Merkelig nok så ser det ut til at den har kurert seg selv. Spiller støtt som fjell nå. Det må jo være noe som har gått seg til med bruk og oppvarming, men kan ikke nok om gammel elektronikk til å mene noe om hva. Fungerer gjør det i hvert fall nå :) Spilt nesten 4 timer i dag uten problemer.
 

lars-chr

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
24.12.2005
Innlegg
301
Antall liker
104
Du må bytte kondensatorene i spilleren. Det gjelder hovedsakelig de gullfargede "Rifa"-kondensatorene på forsterkerkortet, men det er like greit å ta alt når man først begynner. Mange av dem sitter helt inntil utgangsrørene (det er rørbasert utgangstrinn, ja), og hvis du åpner spilleren og sjekker vil du oppdage at de er brunsvidde og oppsprekte. Når de blir varme forandrer egenskapene til kondensatoren seg, og lyden blir dårlig. Det kan godt hende den virker nå, men det holder ikke i det lange løp.
Disse kondensatorene er et standardproblem på Tandberg fra 60-tallet.
 
Ble medlem
20.11.2016
Innlegg
20
Antall liker
10
Kondensatorer ja, var redd for det. Er nok overkommelig å bytte dersom de er å få tak i f.eks hos Elfa. Skal ta en titt på tilstanden inni der ved anledning :)
 
Topp Bunn