Resultater 1 til 8 av 8
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Medlem
  Ble medlem
  Nov 2016
  Innlegg
  20
  Tagget i
  0 Innlegg

  Spolebånd kompabilitet på opptak mellom modeller

  Jeg har en Tandberg modell 2 som min mor kjøpte på 50 tallet da hun var ungdom. Den har jeg mange bånd til tatt opp i fra bla Radio Luxemburg. Den fungerer bare sånn passe nå, knotter som mangler, dårlig strømbryter, pærer som ikke fungerer og treg framdrift med mye variasjon i hastighet. Denne er så vidt jeg skjønner 2-spors, mono.

  Så har jeg en Tandberg 74B som jeg nettopp fikk tak i på et loppemarked. Skiftet reim og smurt opp. Denne fungerer alt på og eneste feil er plastknotten på strømbryteren som mangler. Denne er en 4-spors stereo.

  Så har jeg et gammelt radiokabinett med radio uten FM, plateskifter og en Philips type EL3530 båndopptaker. Denne er 2-spors mono.

  Spørsmålet er om jeg burde kunne spille av alle tapene jeg har på den nyeste av disse, Tandberg 74B? Tapen som er tatt opp på 74B fungerer selvsagt uten problem. Så har jeg forsøkt taper fra Philips spilleren på 74B. Da ble det lyd, men mye rart. Jeg fant ut at ved å velge kun en kanal fikk jeg ok lyd mens når jeg valgte den andre kanalen fikk jeg baklengs lyd. Da måtte jeg snu tapen for å høre den kanalen rettveien. Litt mystifisert her, burde ikke dette fungere analogt med en mono/stereo kassett som jo var kompatible i alle avspillere?

  Så forsøkte jeg båndene fra modell 2 i 74B spilleren. Det kom det ikke noen brukbar lyd ut fra overhodet. Er det noen eksperter her som har erfaring med dette med kompabilitet mellom forskjellige spillere? Hadde vært supert med litt innsikt her.

 2. #2
  Hifi Freak Aurora's Avatar
  Ble medlem
  Jun 2004
  Sted
  Ytterst i havgapet...
  Innlegg
  5,730
  Tagget i
  1 Innlegg
  Et bånd tatt opp på en 4-spors opptaker vil gi en kanal baklengs, da de fire sporene er flettet inn i hverandre, 1-4-2-3. Når du spiller de gamle to-spors båndene på denne vil ene kanalen hentes fra det originale andresporet, som da bli baklengs. Hvorfor du ikke får noe ut når du spiller på 74B har jeg ingen logisk forklaring på, annet enn et dumt spørsmål om du trer båndet riktig? Noe signal bør det bli uansett.

 3. #3
  Medlem
  Ble medlem
  Nov 2016
  Innlegg
  20
  Tagget i
  0 Innlegg
  Takk for svar. Jeg prøver som sagt å spille av alle båndene på 74B modellen. Dette fordi den er nyest og best. Modell 2 båndene får jeg lyd fra, men ikke noe som gir mening. Philips båndene kan jeg spille av ved å velge å kun høre på en kanal. Er selv noe forbauset over at Modell 2 båndene ikke skal fungere på samme måte som Philips båndene. Jeg tror jo at begge er 2-spors mono, men noe er åpenbart ikke likt.

  Er det noen som vet hvordan avspillingshodet egentlig leser sporene på de tre modellene? Ikke som på en vanlig musikkassett antar jeg for der fungerer jo mono og stereo fint om hverandre.

 4. #4
  Medlem
  Ble medlem
  Nov 2016
  Innlegg
  20
  Tagget i
  0 Innlegg
  Aha, da fant jeg svar på en del av spørsmålet. Min mor hadde tatt opp alle sine bånd med hastighet 1 7/8 mens de andre båndene fra Philips'en og fra 74B'en var tatt opp med hastighet 3 3/4. Da fikk jeg brukbar lyd fra alle båndene avspilt på 74B'en når jeg for monobåndene velger bare en kanal som kilde. Det var jo kjekt. Men om sporene på en 4 spors tape ser slik ut ovenfra og ned:

  1
  2
  3
  4

  Betyr det da at venstre og høyre kanal for en retning ikke ligger ved siden av hverandre. Jeg tenkte det var slik:

  Track 1 / spor 1 / venstre kanal
  Track 1 / spor 2 / høyre kanal
  Track 2 / spor 3 / venstre kanal
  Track 2 / spor 4 /høyre kanal

  Men slik kan det neppe være lagt opp på 74B siden den spiller en blanding av track 1 og track 2 når man setter i et mono band.

 5. #5
  Hifi Freak Gjest's Avatar
  Ble medlem
  Sep 2006
  Innlegg
  5,144
  Tagget i
  0 Innlegg
  Audioarkeolog:
  Lenco L 75, Technics EPC 207c, Rotel RCD 855, Powerbook G-4, Muse 4xTDA 1543 dac, Croft Super Micro Mk IV, Parasound Z-amp v. 1, TQWT m/SEAS 21 TV-G.
  Div. Carlsson, Snell, Cizek, Tandberg, Uher, Dual, Lenco m.m. i kjelleren.

 6. #6
  Hifi Freak Aurora's Avatar
  Ble medlem
  Jun 2004
  Sted
  Ytterst i havgapet...
  Innlegg
  5,730
  Tagget i
  1 Innlegg
  De ligger ikke ved siden av hverandre. Hvis 1 og 2 tilhører en retning og 3 og 4 den andre, så ligger de 1-4-2-3 sett ovenfra, forøvrig samme på kassetter.

 7. #7
  Medlem
  Ble medlem
  Nov 2016
  Innlegg
  20
  Tagget i
  0 Innlegg
  Takk for forklaringen Aurora og Gjest. Fungerer fint som snus nå :-) Og da skjønner jeg hvorfor det blir som det blir med monoband på stereospiller.
  Her er vidunderet i arbeid med å spille monobånd: https://youtu.be/vazWy08vhSg

 8. #8
  Medlem
  Ble medlem
  Nov 2016
  Innlegg
  20
  Tagget i
  0 Innlegg
  Navn:   Tandberg 74B.jpg
Visninger: 264
Størrelse: 76.3 Kb

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed