Akustikk hos Stover

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • M

    medlem215396

    Gjest
    Har hengt opp noen Vicoustic Cinema Round absorbsjonsplater i førsterefleksjon på sidevegger. Det er riktig retning ift akustikk, har ingen særlige problemer i rommet så langt jeg vet, vil bare tune litt :rolleyes:

    Da jeg hang opp 1 plate bak hver høyttaler ( i diskanthøyde) skjedde det ting, lydbildet ble flyttet frem og ble klarere, mer dynamisk. Vet ikke helt hva jeg synes om effekten ennå, men lurer på hva som skjedde.

    Kan noen på generelt grunnlag si noe om effekten av å dempe bak høyttalerne?

    Vh S
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.664
    Torget vurderinger
    1
    Akkurat veggen bak høyttalerne er et av stedene det gir mest mening å dempe, mener jeg. (jeg liker generelt livlig akustikk, og synes fort det blir kjedelig å lytte i overdempede rom). Grunnen er det som kalles "boundary interference" på godt norsk - at refleksjonen fra bakveggen kansellerer noen frekvenser i direktelyden. (står om det her: Speaker Placement 101: How to Fight Boundary Interference )

    Såvidt jeg kan se fra den avstanden du ser ut til å ha til bakveggen (70-80 cm?), vil du da få en kansellering mellom 100 og 120 hz et sted, pluss minus. Det er et frekvensområde som har mye skyv og dynamikk i seg! Så det virker rimelig at høyttalerne kan oppleves mer "på" ved å dempe bak der. På den annen side burde jo ikke de dempeplatene du har der være tykke nok til å dempe i det frekvensområdet... vanskelig å vite :)

    Her er en kalkulator for boundary interference forresten: SBIR calculator

    Finnes ulike løsninger for dette, hvis man vil unngå slik kansellering:
    1) Bygge høyttalere inn i veggen, slik en del studioer gjør

    2) Dra høyttalerne et godt stykke ut fra veggen (120-130 cm), siden kanselleringen da kommer så langt ned i frekvens at det er mindre hørbart (100-120 hz er mye viktigere for den musikalske opplevelsen enn 60-70 hz IMO)

    3) Sette høyttalerne helt inn til veggen slik at kanselleringen kommer et stykke opp i frekvens, og bruke absorbering bak høyttalerne som gjør at man ikke får noen dip (generelt lettere å absorbere høyere frekvenser)

    4) Ha høyttalerne stående et stykke ute (80 cm pluss), og dele bassen forholdsvis høyt over til subwoofere som står ved hovedveggen, og tidsforskyve høyttalere og subwoofere sånn at lydbølgen kommer i riktig tid. Men det krever DSP og delefilter osv.

    eller evt
    5) Kjøpe høyttalere som er konstruert med tanke på å løse dette problemet uten at man trenger å bruke akustiske remedier (er det jeg har gjort).

    -----
    Nå skrev jeg delvis om andre ting enn det du spurte om - uansett er det spennende å utforske slikt!
     
    Sist redigert:
    M

    medlem215396

    Gjest
    Takk for innspill Olav2.
    Nettopp energi er hva nåværende plassering baserer seg på. Ved å flytte dem bakover eller mer fremover "dør" energien ut. Avstanden fra vegg til baffle er ca. 1,15m. Da jeg limte opp platen bak ht, forsterket energien seg, klarhet, punch eller hva jeg skal kalle det.

    Jeg skal lese meg opp på linkene dere legger til og eksperimentere mer. Ønsker på ingen måte å ødelegge heller, det fungerer veldig bra allerede.

    Vh S
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.664
    Torget vurderinger
    1
    Takk for innspill Olav2.
    Nettopp energi er hva nåværende plassering baserer seg på. Ved å flytte dem bakover eller mer fremover "dør" energien ut. Avstanden fra vegg til baffle er ca. 1,15m. Da jeg limte opp platen bak ht, forsterket energien seg, klarhet, punch eller hva jeg skal kalle det.

    Jeg skal lese meg opp på linkene dere legger til og eksperimentere mer. Ønsker på ingen måte å ødelegge heller, det fungerer veldig bra allerede.

    Vh S
    Bare hyggelig! Er jo slett ikke sikkert det jeg skriver har noe for seg. Når jeg slår inn 115 cm inn på boundary interference-kalkulatoren, får jeg en kansellering ved 75 hz. Gir mening at du får mer energi der enn ved å ha dem nærmere veggen! Nærmere veggen blir kanselleringen høyere i frekvens, der mye av energien og punchet ligger.

    Men... jeg tror det er lite sannsynlig at de små absorbentene du hang opp gjorde noe med en kansellering så dypt som 75 hz. I så fall måtte de nok vært langt tjukkere. Da er det antakelig andre ting som skjer, som jeg ikke aner noe om! :)
    (er andre her på sentralen som kan langt mer om akustikk enn meg)

    Har du vurdert å anskaffe en enkel målemic forresten? Min erfaring er at det er den enkleste måten å få seg en rask oversikt over hva som skjer i rommet.
     
    M

    medlem215396

    Gjest
    Beklager seint svar på denne, har vært bortreist i flere uker. Planten er kunstig og heter Bambustre, 180cm høyde.
    Kjøpt på Plantasjen for noen år siden :)
    Har ikke forsket inngående i om den har akustisk effekt, men visuellt bryter den opp hvite og kalde flater.

    Her er et oversiktsbilde, dersom det skulle fortelle noe.............
    Har du namnet på den planten?
     

    Bjørn ("Orso")

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    03.11.2008
    Innlegg
    11.296
    Antall liker
    2.903
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    2
    Så sant man ikke har dipoler, så er det primært bassdemping man trenger bak høyttalere. Er baffelen smal eller spredningsmønsteret tilstrekkelig bredt, så kan man også få refleksjoner høyere i frekvens fra frontvegg. Det ser man ved målinger. Kan man ikke behandle bakveggen i rommet skikkelig, så kan det også være behov for å behandle området over bassen på frontvegg. Dog blir det er kompromiss sammenlignet med å gjøre noe med bakveggen. Noen ganger kan også refleksjoner gå en slik vei i rommet at de kommer relativ tidlig tilbake til frontvegg.
     
    M

    medlem215396

    Gjest
    Har lest meg opp på temaet, brukt denne kalkulatoren og prøvd meg litt frem.
    Verken lytteposisjon eller ht plassering er endret nevneverdig, men jeg oppdager følgende...... i mitt rom, med mitt oppsett.


    1. Dempe mer på bakvegger gir lite eller ingen utslag, særlig bak lytteposisjon har jeg allerede demping og god avstand.
    2. Gulvteppet gjør seg best tett fremfor høyttalerne, ikke trukket bakover.
    3. Lytteposisjon er kritisk ift energi og bass, den er ikke justert, men jeg ble bevisst forholdet (må sitte fremfor en vegg til venstre).
    4. Demping av førsterefleksjon på sidevegg. Her brukte jeg kalkulatoren og flyttet absorbentene noe mot lytteposisjon. På den lange veggen til høyre er det nå avstand mellom platene, samt 2 ekstra er festet over eksisterende. Tilsvarende flytting på venstre side. Dette ga et meget positivt utslag.
    5. Det skjer noe med absorbenter mellom høyttalerne, men er usikker. Skal prøve meg mer frem etterhvert. Det er kun posteren som henger bak ht nå.
    6. Har økt avstand mellom høyttalerne med ca 10cm, det ryddet ytterligere opp.

    Totalt sett opplever jeg nå å være veldig fornøyd :)

    Takk for alle innspill, totalt sett var de til stor hjelp.

    Her finner du mye nyttig: Locating areas of first reflections

    Dette bildet er hentet fra siden:

    Vis vedlegget 492189
     
    M

    medlem215396

    Gjest
    Motivert av andre akustikktråder tenker jeg å holde liv i denne. Tråden til Scalars, med linker til andre tråder er motiverende.

    Samtidig er jeg ikke villig til å dykke helt til bunns i emnet akustikk så det blir lettvinte løsninger for min del.

    Å prøve ut Knauf Space SLAB i første refleksjon, bakvegg og kan hende få noen til å måle rommet.
    Det siste har jeg gjort før, men mye er endret siden den gang.

    Har satt inn Benno CD hyllene i rommet (9 stk. stappfulle), prøvd dem bak høyttalere, i 1. refleksjon på sidevegg og de utgjør stor forskjell som diffusor. Samtidig hører jeg at jeg når et punkt der livlig endres til dødt og det blir for mye. Det er her uttrykket hentet fra Olav2 kommer inn, LEDE (Live end, Dead end) og det inspirerer.

    I første omgang er det sommer, det får bli til høsten/ vinteren :)
    God sommer!
     
    Sist redigert av en moderator:
    M

    medlem215396

    Gjest
    Kan noen med erfaring eller kunnskap si noe om denne cd hylleplasseringen er til det gode, sånn på generelt grunnlag? Tenker spesielt ift perspektivet.
    Jeg hører det jeg hører, det oppleves positivt og er den enkleste plasseringen i rommet. Det diffuserer/ demper, uten å ta energi fra musikken.

    IMG_0317.jpg
     

    Janpe

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    13.08.2015
    Innlegg
    669
    Antall liker
    742
    Det kan absolutt være av det gode. Selv har jeg 2 store diffusorer på bakveggen bak anlegget som du ser i linken:

    https://www.kaiser-acoustics.com/en/hifi-equipment/diffusers/diffusers.html

    Hos meg fungerer dette utmerket. Så har jeg dempeplater fra Eccophon i tak samt 2 perforerte paneler fra samme fabrikk (Kaiser) plassert halvveis på langsiden i rommet mot stående bølger. Overdempede rom lyder kjedelig og platt, jeg foretrekker noe mer livlig lyd. Jeg har heller ikke dempet førsterefleksjonspunktene.


    Jeg skal ikke komme med noen ekstra tips for ditt rom, men muligens kunne ett teppe på gulvet foran anlegget være noe å forsøke. Vel, dette blir jo opptil dine ører og smak.


    JP
     

    coolio

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2015
    Innlegg
    5.487
    Antall liker
    5.453
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    2
    Enig med herremannen over, det der tror jeg er bare gunstig sammenlignet med bar vegg. Selvsagt ikke like optimalt som dedikerte diffusorer, men trenger man å velge mellom best eller ingenting? ;)
     
    M

    medlem215396

    Gjest
    Takk så mye for innspillene fra begge. Kan hende er det det visuelle som lurer meg, at de står i veien, men har altså en positiv effekt så langt. Cd hyllene blir stående inntil videre.

    Er egentlig ganske fornøyd som det er nå, men vil finne ut av mer, lære litt mer. Er helt enig i det å unngå overdemping, har vært der også. Skal prøve meg frem når egenprodusert demping for sidevegg er klare, hvilken effekt har de i 1. refleksjon kontra midtveis som du bekriver. Spennende betraktning.

    Teppet er på plass, det ble ikke med akkurat da bildet ble tatt. Teppet fungerer best helt inntil høyttalerne hos meg.
     

    Hornlyd

    Musikkglad
    Ble medlem
    01.04.2005
    Innlegg
    19.760
    Antall liker
    10.556
    Torget vurderinger
    10
    Jeg kan anbefale Modex Plate som er en bredbåndet bassabsorbent som ikke demper mellomtone og diskant. Man bør ha mange av dem men til gjengjeld rydder de opp i bassen.

    Lyd & Akustikk | Akustikkprodukter – prisliste

    De aller aller fleste akkustikkproduktene som man leser og hører om virker som oftest kun over 2-300 Hz og knapt så lavt.

    Den midtre C tangenten på pianoet er på 261 Hz. Hører man den så skjønner man at absorbenter på 10 cm ikke gjør noe særlig nedover.

    Det er verdt å sette seg godt inn i akkustikk før man bruker penger på produkter man kanskje ikke kommer til å beholde. Det lønner seg å konferere med en ekspert.
     

    TrompetN

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.03.2004
    Innlegg
    8.700
    Antall liker
    7.011
    Kan noen med erfaring eller kunnskap si noe om denne cd hylleplasseringen er til det gode, sånn på generelt grunnlag? Tenker spesielt ift perspektivet.
    Jeg hører det jeg hører, det oppleves positivt og er den enkleste plasseringen i rommet. Det diffuserer/ demper, uten å ta energi fra musikken.

    Vis vedlegget 502733
    Den veggen både demper og diffuserer på generelt grunnlag ja. Kan se for meg at dette hjelper perpektivet.
    Bokhyller er i teorien ikke like gode som de beste diffusorene, men tipper du får 80% hørbar effekt i forhold til en diffusorvegg på samme størrelse.
    Herremenn som Linkwitz og F Toole har og anbefaler bokhyller i lytterommet.
     

    Ras

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    22.09.2012
    Innlegg
    490
    Antall liker
    607
    Torget vurderinger
    1
    Det er utrolig så mye rommet har å si, og alle de muligheter som en har for at påvirke via plasering av høyttalere, diverse absorbsjonsplater og diffusere ... det ser ut til at du jobber godt med saken😊👍 jeg har nok ikke noen gode råd at gi, men er selv i gang med at bygge en 3,8 meter bred diffuser på frontvegen .. så får vi se hvordan det høres ut. Veit jo ikke før man prøver😊
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn