Side 1 av 8 123 ... SisteSiste
Resultater 1 til 20 av 156
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Hifi Freak TrompetN's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2004
  Innlegg
  8,700
  Tagget i
  3 Innlegg

  Atles lille akustikkhjørne

  Et hjørne som har til hensikt å hjelpe de som ønsker å forstå eller forbedre akustikken i lytterommet sitt.

  Hei, ideen bak denne tråden er å samle informasjon jeg selv savnet da jeg ønsket å optimalisere akustikken i lytterommene mine.

  Opplevde det som en unødvendig lang og forvirrende reise, men samtidig interessant med mange gråsoner og skjulte skatter. Mange av tingene som jeg opplever mange av de audiofile lurer på synes jeg er godt gjemt både i fagmiljøer, artikler og generell viten.
  Alderen begynner å gjøre korttidshukommelsen dårligere, så det er om å gjøre skrive ned mest mulig før det blir borte igjen.

  I prioritert rekkefølge kommer jeg til sakte, men sikkert å ta for meg det jeg opplever er de viktigste elementene for akustikken i lyttrommet.

  Jeg har ingen formell utdannelse på dette, så jeg oppfordrer de som eventuelt har det å komme med innspill om noe jeg skriver skulle være riv ruskende galt.

  Min tilnærming til akustikk er først og fremst praktisk erfaring som profesjonell musiker i ulike rom (akustiske konsertsaler, forsterkete konsersteder, øvingsrom, kirker, studioer etc) og som hifientusiast, men har også vært begravet i akustikkbøker og målinger en 3-4 års tid for å forstå sammenhengene mellom teori og praksis.

  Sånn, da har jeg opprettet denne tråden og lagt press på egne skuldre. Kommer sakte, men sikker til å fylle den bare jeg får tenkt meg om.
  Siste redigert av TrompetN; 20.05.2015 kl. 23:29.
  En tråd om lydmekanismene i lytterom :
  http://www.hifisentralen.no/forumet/...ml#post2042676

 2. #2
  Hifi Freak crosswind's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2012
  Sted
  Oppegård
  Innlegg
  3,737
  Tagget i
  1 Innlegg
  Torget
  1
  Flott Atle! Trycker straks på abbonér-knappen! Blir spännande att följa med, blir nog som åskådare då jag har lite att komma med, men hoppas att snappa upp en del triks och goda idéer.
  Convergent Audio Technology SL1 Ultimate | Rogue Ares | Accuphase A-60 | TW Acustic Raven AC-3/ Kuzma 4point-VdH Grasshopper IV GLA/Koetsu Black/Allnic AUT-2000 | Studer B67 | Bel Canto DAC 1.5 | Stello CDT100 | Tannoy Legacy Arden

  Medlem av OVK

 3. #3
  Hifi Freak thohaug's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2014
  Sted
  Fetsund
  Innlegg
  2,848
  Tagget i
  3 Innlegg
  Flott initiativ dette her! Skal prøve å hjelpe til med å bidra litt i denne tråden her dersom det eventuelt trengs. Vi har jo dessuten helt forskjellige tilnærminger til hvordan lytterommet skal behandles så det kan bli interessant å se en dokumentert versjon av en helt annen tilnærming enn min egen.
  Akustikk, Akustikk, Akustikk!
  Min tråd http://www.hifisentralen.no/forumet/...ytterom-3.html

 4. #4
  Hifi Freak TrompetN's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2004
  Innlegg
  8,700
  Tagget i
  3 Innlegg
  Takk til begge!

  Tror ikke vi har så ulike tilnærminger Thohaug. Jeg har egentlig ikke noen bestemt tilnærming. Den varierer og kommer an på hva målet er og hvilket type lydbilde som skal nåes. Etter mitt skjønn har du dratt din tilnærming så langt det går i rommet ditt og det låter nok veldig veldig bra.
  En tråd om lydmekanismene i lytterom :
  http://www.hifisentralen.no/forumet/...ml#post2042676

 5. #5
  Hifi Freak knarfar's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2014
  Sted
  Oslo
  Innlegg
  2,355
  Tagget i
  10 Innlegg
  Interessant tråd. Driver akkurat å prøver å få mitt eget rom til å spille. Er helt blank så dette blir interessant.
  Mvh FrankA
  | Musical Innovation | Bel Canto | Densen | BlueSound | SoundLab | Technics | Parks Puffin | Arendal | Svanå |

 6. #6
  Hifi Freak TrompetN's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2004
  Innlegg
  8,700
  Tagget i
  3 Innlegg

  Romstørrelse

  Da var det på tide å begynne så smått med å fylle opp tråden. Det er jo et massivt tema, så jeg er nødt til å sile ganske kraftig, men forsøker etter beste evne å favne de store tingene som mange allerede vet, men som mange ikke har tenkt på og som kan være irriterende vanskelig å få svar på.  Romstørrelse:
  Første tema er romstørrelse, som jeg oppfatter som den viktigste faktoren for lytterommet.

  Det perfekte lytterommet og den perfekte akustikk finnes ikke, så man gjør lurt i å tenke helhet fra starten og velge høyttalere til rommet.

  Når det kommer til romstørrelse er det ganske enkelt. Jo flere kubikkmeter jo bedre. Tenk volum fremfor areal.

  Noe av utfordringen med et lytterom er at bølgelengdene er så store i forhold til romlengdene.
  Navn:   Lang bølgelengde.jpg
Visninger: 1849
Størrelse: 8.4 Kb

  Fordelen med et større rom er flere. Den største utfordringen ved lytterom er ressonanser i bassen som for eksempel oppstår når en bølgelengde er halvparten så lang som fra to paralelle vegger.
  Disse ressonansene (stående bølger) kan man ikke unngå, men kun minimere ved akustikktiltak eller smarte høyttalere.

  Jo større rom, jo lavere havner disse ressonansene. Fordelene ved dette er at ressonansene er mindre hørbare jo lavere de kommer og jo lavere de er jo mer får du hjelp av fleksende vegger til utluftning. Bakdelen er at hvis du først har en stor ressonanse nede i dypbassen krever det kjempestore tiltak for å gjøre den mindre.

  Min egen tommelfingeregel er at ressonanser under 50 hz skal være veldig store og skarpe for å skape betydelige hørbare problemer. Basstromme sitt frekvensspektrum strekker seg ned til ca 50hz og er bortsett fra piano det eneste instrumentet som bidrar med "raske" bevegelser der nede. Lavere ressonanser er selvfølgelig enda mindre sjenerende.

  Bølgelengden på 50 hz er 6.8 meter lang. Er lengde, bredde og høyde på rommet større enn halvparten av bølgelengden (3.40 meter) så oppstår de kraftigste ressonansene (stående bølger) under 50 hz.

  Bølgdelengden for 20hz er for eksempel 17 meter lang, så romlengder på over 8.5meter går klar av det meste.
  En annen fordel med større rom er at man har større fleksibilitet med hvilken akustikk man kan ha.
  Sound strenght G
  Et parameter man bruker i særlig større rom, men som gjelder for lytterom er "sound strenght G". Strength G er enkelt fortalt hvor mye lydenergi rommet bidrar med i forhold til en ekkofri måling 10 meter unna. Jo mindre rommet er jo mer "Strength G" bidrar rommet med. Et rom på 50m3 uten absorbsjon har typisk 25 db soundstrength.  Se for deg mikrofonen 10 meter unna kilden.
  Navn:   Skjermbilde 2015-05-19 kl. 11.26.32.png
Visninger: 1864
Størrelse: 237.7 Kb  Navn:   Skjermbilde 2015-05-19 kl. 11.26.17.png
Visninger: 1820
Størrelse: 44.9 Kb


  En tabell over sound strength i ulike romstørrelser. Jo større rom og kortere etterklang, jo mindre rompåvirkning.
  Navn:   Strenght G I diverse rom.png
Visninger: 1885
Størrelse: 304.5 Kb


  Rise time
  Et rom har også en "stigningstid" som er tiden refleksjonene bruker på å bygge seg opp til toppunktet. Stigningstiden er raskere/kortere/ jo mindre rommet er på grunn av korte avstander til reflekterende flater og av samme årsak er rombidraget sterkere jo mindre rommets størrelse er.
  Dette eksempelet er fra en konsertsal der man bruker dette begrepet mye. Det kan ikke direkte overføres til små rom, men prinsippet er det samme.
  Navn:   Etterklang forløp.jpg
Visninger: 1840
Størrelse: 17.2 Kb  Sound strenght og rise time:

  Disse to faktorene utgjør et sterkt og negativt rombidrag som man enten kompenserer med å sitte nærfelt og kompenserer med lavere volum eller man tilfører mye absorbsjon i rommet. Kompenserer man ved lavere lydvolum mister man dynamisk spennvidde på grunn av støygulv i rommet. Hvor mye dynamisk spennvidde man ønsker varierer og det kan være lurt å være bevistt på referansevolum på musikken man spiller mest.  Her er et generelt plott for lydstyrke.
  Navn:   Lydstyrke.png
Visninger: 1864
Størrelse: 139.6 Kb  Velger man å dempe så utgjør en dobling av dempemateriale (areal) 3db reduksjon i "sound strength".
  Hvor mye sound strength bidrar med kommer også an på høyttalertype. Formelen gjelder for omnidireksjonale kilder.

  I Musikverrein i Wien anses å være verdens beste konsertsal å lytte. Denne salen har en sound strength på 5db når det er utsolgt. Det antas å være 2 db for mye for et fullt symfoniorkester. Samtidig legges det stor vekt på å ikke gjøre rommet for stort slik at lydtrykket ikke blir for lavt og lite engasjerende.  Bakdelene ved store rom:
  "Bakdelene" ved store rom er at det kreves mer lydtrykk for å gi ønsket lydstyrke på grunn av manglende hjelp fra rommet og mindre room gain.
  Det betyr vanligvis større høyttalere og mer membranareal.  Room gain
  "Room gain" flyttes nedover i frekvens jo større rommet blir som igjen betyr mer membranareal for å oppnå likt lydtrykk i bassen.
  Room gain er i teorien 12db heving pr oktav under laveste romressonans. I praksis regnes 6db som mer realistisk. (oktav er en halvering av frekvens eller en musikkskala om du vil, eksempelvis er 200-100hz en oktav og 40-20hz en annen oktav)
  Eksempel:
  Hvis lengste romlengde er 8.5 meter får du ikke roomgain før under 20hz. Hvis rommet er ca 4,25 meter får du roomgain under 40hz.
  Navn:   Room gain.png
Visninger: 1840
Størrelse: 40.3 Kb

  Hvor mye roomgain du i praksis får er vanskelig å beregne. Det kommer an på hvor mye lyd veggene i lytterommet absorberer eller slipper ut.


  Eksempel på en dobbeltveggkonstruksjon.

  Navn:   Lydreduksjon i vegger.png
Visninger: 1883
Størrelse: 59.7 Kb

  Kort fortalt kan man regne med mye room gain hvis man har tunge og stive vegger. Tykk betong gjerne, hvis ikke er det frem med kalkulatoren. Vær obs på at vegger som slipper ut bass i praksis fungerer som bassfeller.

  Formel for å finne grensefrekvens i materialer.  Navn:   Beregning av ressonansfrekvens.jpg
Visninger: 1932
Størrelse: 49.7 Kb
  Obs:

  Hvis man bygger lytterommet fra schratch så kan det lønne seg å regne ut hvor du får de sterkeste ressonansene i rommet. Hvis disse havner på samme ressonansfrekvens på veggen så forplanter dette seg kraftigere gjennom veggkontruksjonene. Det kan derfor være en fordel å ha ulik ressonansfrekvens på veggene og skille de slik at lyden ikke forplanter seg videre.  Optimale romdimensjoner:
  Ressonanser får man ikke unngått, så man vil heller ha mange små enn få og store. Da vil ressonansene bli mindre hørbare. Har man mulighet for å planlegge fra schratch kan det være lurt å velge romdimensjoner hvor ressonansene sprer seg så jevnt utover som mulig.
  Her er eksempel på romkalkulator som jeg synes er lett å bruke.

  http://www.bobgolds.com/Mode/RoomModes.htm
  Siste redigert av TrompetN; 21.05.2015 kl. 09:16.
  En tråd om lydmekanismene i lytterom :
  http://www.hifisentralen.no/forumet/...ml#post2042676

 7. #7
  Hifi Freak Imagine's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2014
  Sted
  osøyro
  Innlegg
  3,656
  Tagget i
  0 Innlegg
  Endelig Atle T dette har jeg ventet på , her vil det bli mye og lære jeg er ny innen dette faget selv , og vil mer enn gjerne følle med på dette. Dette skal bli en utrolig reise

  Mvh Imagine
  Tv : Lg Oled 55 Bv6
  Blu-Ray : Ps4 Pro
  Streamer : Sonos Connect
  Høyttaler : Jbl Exstreme forløpig

  Fult hjemmekino oppsett med hovedfokus på stereo kommer

 8. #8
  Hifi Freak Joppe's Avatar
  Ble medlem
  Jun 2003
  Sted
  Sydpolen
  Innlegg
  1,514
  Tagget i
  0 Innlegg
  suverent. er stolt av å ha innlegg på første side av en tråd som kommer til å bli legendarisk.

  tusen takk for at du tar deg tid til å dele med oss andre.

 9. #9
  Hifi Freak knarfar's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2014
  Sted
  Oslo
  Innlegg
  2,355
  Tagget i
  10 Innlegg
  Spennende lesning. Her kreves litt fordypelse. Grunnprinsippene har jeg hørt effekten av, men det er ikke alltid det beste rommet som blir tildelt den gode musikken. Får lese noen ganger til dette her. Flott!
  Mvh FrankA
  | Musical Innovation | Bel Canto | Densen | BlueSound | SoundLab | Technics | Parks Puffin | Arendal | Svanå |

 10. #10
  Æresmedlem emotikon's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2004
  Innlegg
  11,853
  Tagget i
  0 Innlegg
  Supert Atle.

  Tråden står herved som den eneste jeg noensinne har abonnert på.
  I og med at vi går med "vage" planer om dedikert påbygg, følges en slik "opplæringstråd" med argusøyne, i håp om å lære noe.
  mvh emotikon

  Without music, life would be an error. - Nietzsche
  Too many pieces of music finish too long after the end. - Igor Stravinsky
  Leidenschaften gehören nicht zum Menschen als etwas Natürliches. Sie sind immer Ausnahme oder Auswüchse. - Brahms

 11. #11
  Rubinmedlem Sluket's Avatar
  Ble medlem
  Aug 2006
  Innlegg
  40,501
  Tagget i
  18 Innlegg
  Glimrende tiltak! Gleder meg til du kommer og fikser rommet mitt også..
  Political correctness is fascism pretending to be manners. -George Carlin

  This generation is going to start a revolution? This generation couldn’t start a lawnmower.

 12. #12
  Hifi Freak crosswind's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2012
  Sted
  Oppegård
  Innlegg
  3,737
  Tagget i
  1 Innlegg
  Torget
  1
  Atle for president!

  Med sprillans nya högtalare i hus kunde denna tråden inte kommit på ett bättre tidspunkt. Tack för att du lägger ned all denna tid. Följer intresserat med färden vidare.
  Convergent Audio Technology SL1 Ultimate | Rogue Ares | Accuphase A-60 | TW Acustic Raven AC-3/ Kuzma 4point-VdH Grasshopper IV GLA/Koetsu Black/Allnic AUT-2000 | Studer B67 | Bel Canto DAC 1.5 | Stello CDT100 | Tannoy Legacy Arden

  Medlem av OVK

 13. #13
  Hifi Freak steinost's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2004
  Sted
  Skedsmo
  Innlegg
  6,583
  Tagget i
  4 Innlegg
  Album
  1
  Den viktigste tråden her inne for å få godlyd.
  Vi reiser oss og bukker, supert.

  Steinar.
  Dac Lynx. Pre Jriver. Platespiller Micro seiki bl 51 med fr 64 fx med B 60 base, Ortofon Cadanza Blue, NLE 17.
  8 stk 15" Dayton+8 stk 15" Dynabel i motfase. 48 stk 3,5" i linjekilde. Mundorf AMT 29.
  Kabler, rekker helt frem, 9m3 med isolasjon på de rette stedene for godlyden.

 14. #14
  Bransjeaktør Retep's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2005
  Sted
  Mogreina
  Innlegg
  17,419
  Tagget i
  2 Innlegg
  Album
  1
  Torget
  2
  Abonnerer på denne nå. Kjempetråd, har allerede fått bekreftet en mistanke jeg har hatt med mitt eget rom.

 15. #15
  Overivrig entusiast Næss's Avatar
  Ble medlem
  Aug 2014
  Sted
  Larvik
  Innlegg
  1,057
  Tagget i
  3 Innlegg
  Denne tråden skal følges med på, takk for at du tar deg tiden til å gjøre dette
  If you are not doing what you love, you are wasting your time.

 16. #16
  Hifi Freak TrompetN's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2004
  Innlegg
  8,700
  Tagget i
  3 Innlegg
  Tusen takk alle sammen, dette var en særdeles hyggelig respons å våkne opp til!

  Har et håp om å gjøre akustikk interessant for andre enn de som allerede er dypt inne i det, så dette lover godt.
  Får et snev av prestasjonsangst her, men det er jo bare bra med litt ekstra skjerping.
  En tråd om lydmekanismene i lytterom :
  http://www.hifisentralen.no/forumet/...ml#post2042676

 17. #17
  8x12_TOM
  Guest
  Sitat Sitat fra AtleT Se Innlegg
  Hvis lengste romlengde er 8.5 meter får du ikke roomgain før under 20hz. Hvis rommet er ca 4,25 meter får du roomgain under 40hz.
  Er dette riktig så vil det jo si at et rom på 2,4m x 4m x 8,5m ikke har roogain før under 20 Hz.
  Trodde det var korteste romlengde som bestemte hvor romgain begynner

  Bra tråd du starter
  Siste redigert av 8x12_TOM; 21.05.2015 kl. 10:51.

 18. #18
  Hifi Freak TrompetN's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2004
  Innlegg
  8,700
  Tagget i
  3 Innlegg
  Sitat Sitat fra 8x12_TOM Se Innlegg
  Sitat Sitat fra AtleT Se Innlegg
  Hvis lengste romlengde er 8.5 meter får du ikke roomgain før under 20hz. Hvis rommet er ca 4,25 meter får du roomgain under 40hz.
  Er dette riktig så vil det jo si at et rom på 2,4m x 4m x 8,5m ikke har roogain under 20 Hz.
  Trodde det var korteste romlengde som bestemte hvor romgain begynner

  Bra tråd du starter
  Takk Tor!

  Det finnes som du vet mange ulike definisjoner på room gain der ute og praksis følger ikke teorien 100% på noen av de. Den room gain jeg sikter til er det punktet der lyden går fra å være lydbølger som reflekteres rundt til å bli trykkbølger. Det skjer under den lengste romdimensjonen. Virker som om mange definerer romnoder, boundary gain, sound strength og loudness som room gain, men det er ikke det de jeg sikter til.

  Slik jeg forstår det er i praksis er at lydvolumet bygger seg opp i rommet når lydbølgene ikke har noen plass å gå. Den begynner under den laveste romdimensjonen. Se for deg en fem meters lang bølge av vann som treffer bredden på rommet ditt på 4 meter. Den har lengden på rommet å fordele seg på og vil derfor ikke gi room gain pr definisjon.
  Denne type roomgain gir i teorien 12db/okt hvis ingen lekasje.
  En tråd om lydmekanismene i lytterom :
  http://www.hifisentralen.no/forumet/...ml#post2042676

 19. #19
  Hifi Freak Imagine's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2014
  Sted
  osøyro
  Innlegg
  3,656
  Tagget i
  0 Innlegg
  Vi må jo få med at plasseringer av høyttalere etter rommets klang , komponent matshing og kabler er alfa omega i et potent oppsett Ellers har jeg holdt på med rew i lag med umik-1 som Atle T , retep og hutsefruts gidde meg en spark i ræven , og hjalp meg og forstå hvordan man bruker det , og nå har jeg begynt sånn smått og forstå det og det er også meget viktig og få med seg på et akustisk tiltak , målinger av rommet gjør slik at du får et bilde av hvordan høyttalere/ne oppfører seg i rommet + man kan finne di beste plasseringer osv osv Denne tråden vil ta av garantert nå har jeg lagt den til som abbonoment

  Mvh Imagine
  Tv : Lg Oled 55 Bv6
  Blu-Ray : Ps4 Pro
  Streamer : Sonos Connect
  Høyttaler : Jbl Exstreme forløpig

  Fult hjemmekino oppsett med hovedfokus på stereo kommer

 20. #20
  Rubinmedlem Sluket's Avatar
  Ble medlem
  Aug 2006
  Innlegg
  40,501
  Tagget i
  18 Innlegg
  Hold nå for helvete KABLER langt unna denne tråden da!!
  Political correctness is fascism pretending to be manners. -George Carlin

  This generation is going to start a revolution? This generation couldn’t start a lawnmower.

Side 1 av 8 123 ... SisteSiste

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed