Lyd og kinorom på ca 15m2

Larsemann

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
09.07.2003
Innlegg
204
Antall liker
0
Jeg skal bistå en kamerat i å få et litt ok lydrom i forbindelse med at han skal pusse opp et hus. Planen er å ta et rom i enden av kjelleren og gjøre det til kino og lytterom. Kino er nok mest aktuelt da de ser mye film. De ønsker et godt lydisolert rom slik at de kan se film mens ungene sover og at når ungene blir større kan de se film, spille playstation etc. uten at det forstyrrer i resten av huset. De er ikke hi-fi entusiaster, men liker god lyd og vil benytte anledningen til å få et egnet "lekerom" for store og etterhvert de små. Det skal ikke koste en formue, og ikke tror jeg de hører forskjell på de minste detaljer.

Det er nå et ribbet rom med vegger av Leca og himling av tre. Tanken min er å bygge separate innervegger og tak av 2x4" stenderverk som står fritt fra resten og isolere dette med vanlig isolasjon. Den ene langveggen (som blir sidevegg) vil skråstilles litt, men usikker på om det lar seg gjøre med veggen bak eller foran lytteposisjon. Mulig også skrå litt i hjørnene bak framhøytalere. Det er et lavt kjellervindu bak lytteposisjon. Det er dør i den langveggen som ikke blir skråstilt. I denne veggen går også litt av pipa i huset ut i rommet. Mellom pipa og framvegg tenkte jeg å bruke "huken" til å bygge teknisk skap til forsterker og andre komponenter slik at alt kan være skjult og veggene blir rette å se på. Se fenomenal paint-skisse. Kledning er ikke bestemt enda, men mest sannsynlig ett/to lag gips eller panel. Jeg skal se litt på etterklangstid og hvor mye det er behov for absorpsjon i rommet. De har lyst på røde "kinogardiner" på en del av rommet selv. De hadde også tenkt litt på innfelte spotter i taket selv, men det vil jo punktere en god del av lydisoleringen mot stua over så må se på alternativer der. I den anledning lurer jeg på om dere har noen tips jeg kan ta med meg videre i planleggingen som vil øke gleden av dette rommet?

Jeg har lagt ved en skisse der de litt tykkere strekene er dagens ribbete rom og de tynnere strekene er en grov skisse av hvordan jeg kan se for meg å bygge innvendige vegger. Har ikke drøftet løsning rundt dør enda (om de orker å ha dobbel dør f.eks.).

Håper dere har noen nyttige innspill jeg kan ta med meg videre :)
 

Vedlegg

Armand

Bransjeaktør
Ble medlem
13.08.2005
Innlegg
2.956
Antall liker
6.999
Sted
Kongsberg
Dette med skrå vegger kan være en bra ting, men da må du skrå ganske mye. Mer enn 12 grader i følge denne siden:
http://www.sae.edu/reference_material/audio/pages/Roomodes.htm
Jeg tror ikke dette er noen vits i et rom som dette. Jeg ville heller gått for å lage bassfeller som er tunet på de frekvensene du VET du vil får problemer med. Disse kan enkelt bygges som en del av veggen som du ser i tråden min. http://www.hifisentralen.no/forum/index.php/topic,48956.0.html
Hva er målene på rommet?
Se også her:
http://www.ethanwiner.com/acoustics.html


Når det gjelder belysning så ville jeg uten tvil brukt LED-downlights. Disse bygger lite og lager lite varme og det blir dermed lett å lage bokser som bevarer lydtettingen.
http://www.mamut.net/envirolight/subdet35.htm
Jeg har nettopp testet disse og kan garantere at de lyser med en god og varm farge og med ca 1 spot per 2m^2 vil du få nok lys. En annen fordel er at bytting av pærer er en saga blott. Jeg har hatt LED på badet i tre år og de lyser like fint enda..

Mitt forslag er:

Taket bør bygges med lydbøyler og dobbel gips og LED downlights.
http://guiden.rockwool.no/media/16898/monteringsveil_lydboeyle.pdf

Veggene bygges som du sier med en innervegg av 2x4" men med et integrert bassabsorpsjonssystem. Panel traps eller enda bedre: Wall damp systemet. http://www.asc-soundproof.com/index-walldamp.htm

Hjørnene bak høyttalerene bør heller ikke bygges skrå men reserveres til eventuelle basstraps som kan settes opp ved behov senere.

Merk at alt dette er bare tips fra en ufaglært entusiast...
 

Larsemann

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
09.07.2003
Innlegg
204
Antall liker
0
Takk for tilbakemeldinger! Det med at pipa skal være fri tas med i betrakningen. Er kun på tidlig drodlestadie enda, derfor også smått med mål.

Ifølge Byggforsk så skal 5 grader begynne å gi en effekt, men om man må helt opp i 12 grader blir nok ikke skråstilte vegger aktuelt nei. Skal sette meg inn i linkene dere viste til og prøve å komme fram til hvordan man kan tune frekvensene og ha bassabsorpsjon i veggene og heller komme tilbake med flere spørsmål når vi nærmer oss planfasen :)
 
Topp Bunn