Platespiller vatret

Z

Zomby_Woof

Gjest
Det kommer egentlig veldig an på konstruksjonen, kanskje spesielt i forhold til armen.

For eksempel, litt drodling fra hofta:

På min SME 312S justeres nåltrykket ganske enkelt ved at motvekten flyttes til et punkt som gjør at balansepunktet havner litt foran senter av lagrene. Tatt til det ekstreme, det vil si at spilleren snus opp med, så ville spilleren hatt negativt nåltrykk. Det skjer jo selvsagt ikke i den virkelige verden. Men i og med at armens tyngdepunkt ligger utenfor der lagrenes akser krysser hverandre, så spiller retningen på tyngdekraften en viktig rolle i forhold til nåltrykk.

På noen andre SME-armer (V og V-12) justerer man armen til den er i balanse om lagerpunktet. Deretter påfører man nåltrykk via en fjær. Da har det mindre å si om spilleren er ute av vater. På armene til Rega virker fjæra i motsatt retning, den trekker pickupen opp. Man justerer armen til den gir 0 nåltrykk med maksimalt spenn på fjæra, og justerer ned fjærspennet til man får ønsket nåltrykk. Opp ned ville denne hatt enda kraftigere 'negativt nåltrykk' enn en arm uten noen form for fjær.

De samme forholdene vil gjelde i forhold til antiskate og en rekke andre ting, i noen tilfeller bruker man magneter og fjærer som ikke påvirkes stort, men i mange tilfeller bruker man tyngdekraften til å få dette til å bli riktig. Har man spilleren ute av vater, så blir det annerledes. I noen tilfeller vil man også oppleve at kreftene varierer avhengig av hvor på plata pickupen befinner seg.

Ekstremtilfellet er lineære armer som får en sideveis kraft på armen de er ute av vater sideveis. Disse armene skal ikke ha antiskate, og da blir det veldig feil.

I tillegg vil lageret til tallerkenen få et sideveis press, ha mer trykk mot en side av lageret enn den andre. Det kan sikkert gi skjev slitasje og i det hele tatt.

Det er sikkert andre som skjønner mer av dette enn jeg. Men anbefalingen er uansett å få spilleren i vater, så justere. Det er de konstruert for, og det er aldri feil.
 
Sist redigert av en moderator:

Ulf-B

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.05.2008
Innlegg
7.905
Antall liker
2.084
Sted
Oslo
Torget vurderinger
20
Det spørs hvor skjevt det hele er, da. Snakker vi om en skjevhet på 1,75 cm pr. meter - det ville jeg kalle ganske skjevt, rent optisk - kan vi oversette dette til et avvik fra horisontalen på 1 grad.

Men selv ved denne "betydelige" skjevheten, betyr dette fint lite for kreftene som er ute og går. 1,75% til eller fra - det er det vi snakker om. Rent mekanisisk tviler jeg på at dette er veldig viktig - men så var det dette med nattesøvnen, da.....

PS: Kan hende litt viktigere for opplagringen av platetallerkenen - men det må man eventuelt regne på når vet hvordan det er konstruert.
 

superhkm

Hi-Fi freak
Ble medlem
18.04.2005
Innlegg
4.045
Antall liker
2.989
Torget vurderinger
2
Jeg tror Zomby har rett i at utslaget ved en spiller ute av vater vil variere med type system.
Det er f.eks. Katastrofe for en luftlagret tangentialarm. Uten å orke å finne ut hvordan man regner det ut tror jeg allikevel at utslaget på nåletrykket på en vanlig arm (selv om du ikke skrur på selve motvekta så flytter du vel tyngdepunktet i en Rega-arm , Zomby ?) vil være helt marginalt, men også en ignorerbar problemstilling fordi jeg antar at underlaget ikke er så skrøpelig at det endrer seg over tid og at spilleren står ute av vater også når nåletrykket blir justert.

I min erfaring er det lite som er viktigere for musikkopplevelsen enn jevn gange. Som antydet over er jeg ikke statiker, og jeg er heller ikke elektroingeniør, men jeg har lært meg at dette for en El-motor å skulle rotere med eksakt samme hastighet hele tiden er svært vanskelig, for ikke å si teoretisk umulig. For å komme nærmest mulig ville jeg gitt motoren de beste betingelser, jeg ville sørget for at aksling på motor og lageret på det som skal drives rundt sto i lodd.
 

Cozy

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
09.11.2014
Innlegg
162
Antall liker
89
Heisan!

Sjekket min Rega akkurat nå og den er i vater, godt å vite.....

Hilsen Cozy
 
Topp Bunn