Kriterier for å kjøpe nye høyttalerkabler - Hva legger dere til grunn?

U

Utgatt24668

Gjest
Hei,

Jeg vurderer å kjøpe nye høyttalerkabler til mitt stereoanlegg. Jeg undrer på hva dere legger til grunn for valg av høyttalerkabler. Merk at jeg ikke ønsker å legge opp til en debatt rundt om kabler har noe for seg overhodet og at jeg like gjerne kan gå til Clas Ohlson å kjøpe kabler for 2 kr meteren - selv om jeg tolererer disse meningene og de underliggende argumentene. Her snakker jeg om å bruke alt fra 5000 NOK til 20000+ NOK for kablene.

Hvilke kriterier bør jeg legge til grunn for å velge kabler?

Jeg har idag elektrostater / Martin Logan Montis og Mcintosh integrert SS forsterker med trafoer (MA7900). Oslo Hifi Center anbefaler meg å handle Nordost, gjerne så korte som mulige ettersom trafoene i forsterkeren allerede er lange nok. Andre mener at jeg bør ha et stort tverrsnitt på kablene (som jeg har i dag: kobbelkjerne med sølv over - de var ganske så dyre da jeg kjøpte dem til mitt aller første anlegg i 1994 (Quad høyttalere med Counterpoint forsterker).

Så spørsmålet er: Korte eller lange kabler? Flate eller med tverrsnitt? Hvilken effekt har kablene? Nordost eller et annet merke? Hvilke merker er der ute som har et godt navn og rykte? :)
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.504
Antall liker
35.405
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
Generelt: Lange nok, men ikke så lange at de blir liggende i store kveiler. Omtrent like lange for høyre og venstre kanal. Ledermaterialet bør være et metall som leder strøm tålelig bra, f eks kobber eller sølv, og utenpå bør det være et materiale som isolerer tålelig bra, f eks polyetylen eller teflon. Anstendig tverrsnitt, minst 2,5 mm2, men husk at lengde og tverrsnitt henger sammen. Dobbelt så lang krever dobbelt så tykk for samme seriemotstand. Ikke kjempestor avstand mellom lederne (høy induktans), men heller ikke kjempestor kontaktflate mellom dem (høy kapasitans). Vanlig "figure 8" eller quad gir en bra avveining mellom induktans og kapasitans.

Spesifikt: De høyttalerne dine er som skapt for å høre forskjell på høyttalerkabler. Impedanskurven ser slik ut:

912Montisfig1.jpg


Den lave impedansen øverst i diskanten (2 ohm ved 9 kHz og mindre enn 1 ohm ved 20 kHz) vil danne et lavpassfilter sammen med impedansen i høyttalerkablene. Fasevinkelen er kraftig kapasitiv opp til 12-15 kHz, men blir heldigvis induktiv over 20 kHz. Kabler med lite tverrsnitt vil skape en eq-profil som følger impedanskurven, altså en liten dip i grunntoneområdet rundt 400 Hz og et knepp eller to ned på diskanten, omtrent som en gammeldags tonekontroll. Med større tverrsnitt blir de utslagene mindre. I tillegg vil induktive kabler (Transparent, MIT, Naim NACA 5, van den Hul, tildels Nordost) gi brattere avrulling og mindre "luft" helt øverst. Det kan tenkes at de også kan skape et lite resonant løft ved litt lavere frekvenser, rundt 6-8 kHz, som gir inntrykk av mer "detaljer". Derimot vil kapasitive kabler (Goertz, Kimber) gi flatere frekvensgang gjennom diskanten. Ettersom forsterkeren har en utgangstrafo vil utgangstransistorene være beskyttet mot ustabilitet av trafoen, og det er ingen risiko for å brenne opp utgangstrinnet med kapasitive kabler. Sannsynligvis er denne forsterkeren en bra match til høyttalerne.

Det betyr at du har en viss mulighet til å forme lyden med valg av høyttalerkabler. Men forsterkeren har allerede en 5-bånds equalizer innebygget, så det er ikke så veldig mye poeng i å bruke kablingen til det. Jeg ville valgt mildt kapasitive kabler med bra tverrsnitt, f eks en Klotz LSCF440SW eller Kimber 12TC, for å få flatest mulig frekvensgang mellom forsterkerutgang og høyttaler, og så ville jeg stilt inn equalizeren for å gi den lyden jeg ville ha. Jeg ville styrt langt unna kabler som er konstruert for å farge lyden på bestemte måter (Nordost, Transparent, Audience, ...). Du har allerede betalt for en equalizer og kan gjøre de triksene selv med mye større presisjon.

Du kan også lese her: http://sound.westhost.com/cablewhitepaper.htm
 
Sist redigert:
U

Utgatt24668

Gjest
Hei Asbjørn, dette er det beste og mest velbegrunnet svarer jeg har lest her på sentralen til nå. Jeg takk og bukker og takker igjen!

Et spørsmål: Mcintoshen har angivelig en svakhet ved at den ruller av toner, spesielt fordi høyttaleren spiller helt ned på 0,2 ohm på høye frekvenser. Dette ligger et godt stykke unna utgangene på 4 ohm på forsterkeren (Jeg bruker ikke 2 ohm utgangene da den litt "organiske" lyden blir borte. beklager disse HI-Fi magasin kvasi-utsagnene i mangel av et bedre vokabular innen dette fagfeltet). Hvis jeg forstår deg riktig vil en kabel med et riktig tverrsnitt motvirke denne effekten på en slik måte at forsterkerens svakhet (ved at den ikke er direkte koblet til transistorene men bruker trafoer) i mindre grad påvirker lyden?

Mvh,
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.504
Antall liker
35.405
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
Ja, eller ihvertfall unngå å forverre det mer enn nødvendig. Elektrisk er det Ohms lov som styrer her. Utgangsimpedansen på forsterkeren og impedansen i kabelen danner en spenningsdeler sammen med høyttalerimpedansen. Spenningen på høyttalerterminalen ved en gitt frekvens er gitt som forsterkerspenningen ganget med en faktor Zi / (Zi + Zo + Zc), hvor Zi er høyttalerimpedansen, Zo er utgangsimpedansen på forsterkeren, og Zc er kabelimpedansen ved den aktuelle frekvensen. Impedansen er i sin tur gitt som summen av resistans (seriemotstand) og reaktans (= 2 pi x frekvens x induktans + 1/(2 pi x frekvens x kapasitans)).

Siden kabler med negativ impedans ikke er oppfunnet ennå, er det beste du kan gjøre å holde kabelimpedansen så lav som mulig. Det betyr stort tverrsnitt (lav seriemotstand) og en geometri med lav induktans, gjerne flettet eller lignende. Du kunne muligens også brukt ultra-kapasitive kabler som Goertz MI3, men de er så ekstremt kapasitive at hvis du kobler dem til en normal forsterker er det stor sannsynlighet for at utgangstrinnet blir ustabilt og brenner opp. De er nesten litt farlige å ha liggende i huset. For sikkerhets skyld bør du sette et Zobel-filter (motstand + kondensator i serie, f eks 4,7 ohm + 100 nF) over høyttalerterminalene hvis du bruker så kapasitive kabler som dette.

Jeg har ikke en modell av eksakt disse høyttalerne og denne forsterkeren, men jeg regnet litt på sånt her:
http://www.hifisentralen.no/forumet...-forskjeller-mellom-kabler-3.html#post1387656
http://www.hifisentralen.no/forumet...-forskjeller-mellom-kabler-3.html#post1387851
http://www.hifisentralen.no/forumet...-forskjeller-mellom-kabler-4.html#post1389351

Men med høy utgangsimpedans på forsterkeren blir kabelegenskapene en ganske liten del av regnestykket. Her er et eksempel med 1 ohm utgangsimpedans:
http://www.hifisentralen.no/forumet...-forskjeller-mellom-kabler-3.html#post1389083

McIntosh oppgir ikke utgangsimpedansen direkte, men oppgir en dempefaktor på "> 40". Ettersom dempefaktoren er gitt som 8/utgangsimpedansen, betyr det at utgangsimpedansen er mindre enn 0,2 ohm. Da blir det ikke riktig så store utslag av forsterkeren alene som i linken, men tendensen er fortsatt at kabelforskjellene får mindre betydning med høy utgangsimpedans i forsterkeren.
 
Sist redigert:
U

Utgatt24668

Gjest
Du sier: Men med 4 ohms utgangsimpedans på forsterkeren blir egentlig betydningen av kabelegenskapene mindre enn avrundingsfeilene i regnestykket.

Hva mener du med dette? Betyr dette at 4 ohm utgang er så "langt unna" 0,2 ohm at avviket er av en såpass betydning at ingen kabler kan redde dette ? :) Dvs. at jeg uansett vil risikere en "roll-off" på høye frekvenser?
 
Sist redigert av en moderator:

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.504
Antall liker
35.405
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
Jeg redigerte innlegget litt mens du skrev, for jeg innså at en "4 ohms" utgang ikke nødvendigvis har 4 ohm utgangsimpedans. McIntosh oppgir disse verdiene som "høyttalerimpedans". Se det redigerte innlegget og linken jeg la til: http://www.hifisentralen.no/forumet...-forskjeller-mellom-kabler-3.html#post1389083

Du skal jo heller ikke se bort fra at det er nettopp den avrullingen du opplever som "organisk" lyd, så det er vel ikke noe mål i seg selv å bli kvitt den. I så fall kan du jo bare skru opp det øverste eq-båndet et par dB, og så er du jo der uansett.

Jeg ville nok valgt noe slikt som jeg beskrev i første innlegg, enten en passe tykk Klotz quad eller en Kimber 12TC, for lav seriemotstand og lav induktans, dvs minst mulig farging av lyden. Mesteparten av lydsignaturen oppstår likevel andre steder i kjeden.
 
Sist redigert:

Kule-Trygve

Hi-Fi freak
Ble medlem
04.02.2008
Innlegg
2.596
Antall liker
289
Gjør som manualen til Montis sier:
Use the best speaker cables you can. Higher quality cable, avail-able from your specialty dealer, is recommended and will giveyou superior performance. Spade connectors are suggested foroptimum contact and ease of installation.

Så de anbefaler å styre unna Clas O.
 

Kule-Trygve

Hi-Fi freak
Ble medlem
04.02.2008
Innlegg
2.596
Antall liker
289
Den danske delen av manualen sier:
Anvend de bedst mulige højttalerkabler – de har stor betydningfor lyden. Dedikerede højkvalitets højttalerkabler giver markantbedre lydkvalitet end “lysnetledning”, så det kan ikke betale sigat spare her. Vi anbefaler kabler med kabelsko, der både har detstørste kontaktareal (minimalt signaltab) og er lette at spænde til,så du får en sikker og stabil kontakt.

Høres ut som Kortvarig har vært oversetter her..

Ser forresten at de skriver dette, også fra manualen: (Det som er uthevet kan med fordel også leses av andre)
Use the best speaker cables you can. The length and type ofspeaker cable used in your system will have an audible effect.Under no circumstance should a wire of gauge higher (thinner)than #16 be used. In general, the longer the length used, thegreater the necessity of a lower gauge, and the lower the gauge,the better the sound, with diminishing returns setting in around#8 to #12.
A variety of cables are available whose manufacturers claimbetter performance than standard heavy gauge wire. We haveverified this in many cases, and the improvements available areoften more noticeable than the differences between wires of dif-ferent gauge. The effects of cables may be masked if equipmentis not of the highest quality.

Du kan også lese det som står om romakustikk, det høres fornufig ut.

 
Sist redigert:

Vessel56

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
23.03.2015
Innlegg
122
Antall liker
65
Sted
Sørlandet
Heisan, det var en med holninger, svar og påstander som må kunne sies å være tilstrekkelig veloverveide nok til å kunne være troverdige (Sanders Sound Systems - Technical White Papers)

Hans tilnærming til kabelhysteresen er noe jeg absolutt kan være enig i: "Because each speaker design is different, various cable designs will interact with each one differently. So it is impossible to say that any particular cable is "better" than another. All you can say is that you like or don't like the way a particular cable sounds in your room and with your speakers. This fact is the reason that there is so much controversy regarding cables."

Det avsluttende avsnittet i dokumentet Sanders Sound Systems - Tubes vs. Transistors White Paper burde være verd å merke seg: "This performance simply cannot be obtained using conventional tube equipment. So I really have no choice but to use and recommend excellent solid state amps."

Edit: Har lest igjennom Asbjørn sine innlegg og tråd om kabler - og det er bare å akseptere at han har fasiten.
 
Sist redigert:

Balle Clorin

Æresmedlem
Ble medlem
19.06.2012
Innlegg
10.254
Antall liker
9.484
Torget vurderinger
2
Jeg synes det fungerer helt fint med hvit skjøteledning som er lang nok. Men det er nok rom for optimalisering feks å skaffe meg lik kabel til begge kanaler. Drømmen er 5-6 m solid core komfyrledning, hadde det før, men finner ikke lange nok for det nye rommet..
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.504
Antall liker
35.405
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
Use the best speaker cables you can. The length and type ofspeaker cable used in your system will have an audible effect.Under no circumstance should a wire of gauge higher (thinner)than #16 be used. In general, the longer the length used, thegreater the necessity of a lower gauge, and the lower the gauge,the better the sound, with diminishing returns setting in around#8 to #12.
AWG 16 = 1,3 mm2 (!)
AWG 12 = 3,3 mm2
AWG 8 = 8,4 mm2
 

Bjørn ("Orso")

Bransjeaktør
Ble medlem
03.11.2008
Innlegg
11.296
Antall liker
2.903
Sted
Bergen
Torget vurderinger
2
Supra Sword bør også være et trygt kjøp til elektrostater. De skal ha konstant lav induktans og kapasitans.
 

Flageborg

Hi-Fi freak
Ble medlem
04.02.2005
Innlegg
6.599
Antall liker
3.137
Torget vurderinger
0
Et spørsmål: Mcintoshen har angivelig en svakhet ved at den ruller av toner, spesielt fordi høyttaleren spiller helt ned på 0,2 ohm på høye frekvenser.
Hvor høye frekvenser er det snakk om?....for at det i det hele tatt skal ha noen praktisk betydning?
 
U

Utgatt24668

Gjest
Et spørsmål: Mcintoshen har angivelig en svakhet ved at den ruller av toner, spesielt fordi høyttaleren spiller helt ned på 0,2 ohm på høye frekvenser.
Hvor høye frekvenser er det snakk om?....for at det i det hele tatt skal ha noen praktisk betydning?
Hei, se på grafen som ble postet tidlig i tråden av Asbjørn. Det er snakk om øvre område som 20kHz - som i praksis betyr at dette er begrenset, men jeg er usikker på betydningen fra 3 ohm ned til 1 ohm (mcintosh håndterer angivelig +-1 ohm fra utgangstrafoene - men sliter utenfor dette området).
 

Flageborg

Hi-Fi freak
Ble medlem
04.02.2005
Innlegg
6.599
Antall liker
3.137
Torget vurderinger
0
Det er snakk om øvre område som 20kHz - som i praksis betyr at dette er begrenset.....
Ikke bare begrenset......mer som "ikke-eksisterende" problemstilling.....

Eller har du noen innspillinger som spiller så høyt i frekvens?
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.504
Antall liker
35.405
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
The effects of cables may be masked if equipmentis not of the highest quality.
Kanskje, men bare hvis vi definerer "highest quality" = lavest utgangsimpedans = høyest dempefaktor.
Her er forskjellen mellom diverse kabler til en to-veis trykkammerhøyttaler hvis forsterkeren har utgangsimpedans 0,05 ohm, dvs dempefaktor 160:



Rød kurve er direkte kobling fra forsterker til høyttaler uten noen som helst kabel imellom.
Og her er forskjellen mellom samme kabler med samme høyttaler hvis forsterkeren i stedet har utgangsimpedans 1 ohm, dvs dempefaktor 8:



Rød kurve er fortsatt ingen kabel, men rekkefølgen på de andre er byttet rundt, så det er ikke samme fargekode pr kabel som i forrige graf.
 
U

Utgatt24668

Gjest
The effects of cables may be masked if equipmentis not of the highest quality.
Kanskje, men bare hvis vi definerer "highest quality" = lavest utgangsimpedans = høyest dempefaktor.
Her er forskjellen mellom diverse kabler til en to-veis trykkammerhøyttaler hvis forsterkeren har utgangsimpedans 0,05 ohm, dvs dempefaktor 160:



Rød kurve er direkte kobling fra forsterker til høyttaler uten noen som helst kabel imellom.
Og her er forskjellen mellom samme kabler med samme høyttaler hvis forsterkeren i stedet har utgangsimpedans 1 ohm, dvs dempefaktor 8:



Rød kurve er fortsatt ingen kabel, men rekkefølgen på de andre er byttet rundt, så det er ikke samme fargekode pr kabel som i forrige graf.
Hva er egentlig dempningsfaktor?
 
U

Utgatt24668

Gjest
Det er snakk om øvre område som 20kHz - som i praksis betyr at dette er begrenset.....
Ikke bare begrenset......mer som "ikke-eksisterende" problemstilling.....

Eller har du noen innspillinger som spiller så høyt i frekvens?
Mulig jeg har noen high res DSD opptak som spiller så høyt... Men det er jo ikke noe man hører. Jeg er nok mer bekymret for verdiene mellom 1 ohm og 3 ohm mellom høyttaler og forsterker. Dvs. frekvensene som tilsvarer ohm på mellom 1 og 3 med tanke på avrulling i forsterkeren. Utgangen på 4 ohm kan følge med ned til 3 ohm, men ikke lengre - rent teoretisk.
 
D

dustcap

Gjest
Prøv å lån noen kabler, før du kjøper. Blir sikker på at de nye blir bedre.
 

Flageborg

Hi-Fi freak
Ble medlem
04.02.2005
Innlegg
6.599
Antall liker
3.137
Torget vurderinger
0
Så spørsmålet er:
Korte eller lange kabler?
Flate eller med tverrsnitt?
Hvilken effekt har kablene?
Nordost eller et annet merke?
Hvilke merker er der ute som har et godt navn og rykte? :)
Kjøp deg nye kabler som har en "god" pris - gjerne med en "høvelig" rabatt.....

Da får du god samvittighet for både å ha "brukt" en god slump med penger, "spart" mye penger OG kvalifiserer kanskje til å bli akseptert i opptil flere Hi-End miljøer ;)

Hvis du er "litt" mer enn middels opptatt av lyd? lar du en lyttetest avgjøre hva du kjøper.......

Ha en fortsatt fin søndag - kabler er kabler - og sola inviterer strålende til sykkeltur :)


post-226353-0-65439400-1429479067.jpg
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.504
Antall liker
35.405
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2

Guit

Overivrig entusiast
Ble medlem
11.09.2009
Innlegg
1.122
Antall liker
164
Sted
Sunndalsøra
Har brukt samme kabel (audioquest Indigo 2) siden jeg kjøpte den:) Har de lydmessige egenskapene jeg er fornøyd med. Bruker silspeak 8 kvadrat i bassområdet. Den ble for kjedelig i fulltone området. Forsvann mye av detaljene med denne. Så det er vel en forskjell mellom hardkore og fintrådet?. Jeg er for større tversnitt i diskanten,selv om den trekker minst strøm. Det er nok en sammenenheng mellom strømføringsevne og sinalføringsevne. Hvis man ikke hører forskjell på kabler tvert, så er det ingen vits å bruke noen energi, tid og penger på dette. Brukte nylig 1500 på en gitarkabel, men gikk tilbake til de med loddfrie plugger(uten krome) mvh. Guit
 

kortvarig

Banned
Ble medlem
29.04.2013
Innlegg
2.237
Antall liker
764
Sted
Danmark
Dæmpningsfaktor er tit variabel, både fordi at højtalerens impedans varierer, hvilket giver frekvensvariationer som Asbjørn har vist. Typisk vil forstærkeren også øge sin udgangsimpedans ved høje frekvenser på grund af af bl.a. modkobling og tilslutning af ESL vil gøre problemet større, så der er to kilder til fejl, som kan forårsager variabel dæmpningsfaktor.

Begge problemer bør naturligvis være løst , før man kan påstår at der er forskel på højtalerkabler, og at lydvariationer ikke bare skyldes frekvensvariationer som Asbjørn viser, og det interessante er når disse problemer er løst ja så er der endnu tydeligerer/markant forskel på kabler og man finde ikke nogen entydig forskel bestemt af data, snarer er der tale om valg af materialer som lyder på en måde , og andre materialer lyder på en anden måde, og det er som sagt stadigvæk mærkeligt.

Iøvrigt er der jo også forskel , ja måske endda større lydforskelle på linjekabler hvor der ingen frekvensvariation er hvis der er tale om et fornuftig konstruktion hvad angår kabel og interface (forstærker ind og udgang) og her gå store strømme som kan lave uventede ting.

Men ellers er mit forslag at vælge nogle kvalitets kabler som er lange nok som flere har påpeget , og det er helt sikkert vigtigt, sørg for tilstrækkeligt kvadrat , fornuftige terminale, lyt dig så frem gerne sammen med andre hi-fi entusiaster til det bedste valg.
Et alternativ kunne være at skrælle plastikken af noget NKT kabel , som isolering bruges en bomuldstrømpe mere rå sound eller silkestrømpe mere smooth sound , også papir-isolering er en mulighed.

Klart Martin Logan byder på særlige problemer i toppen , der var tidligere et link til en ekspert som konkluderer at kablet skal have lav kapacitet , lav induktion og relativ lav modstand (hvilket jo generelt er ønskeligt for et højtalerkabel) , han konkluderer at coaxial princippet kan opfylder disse krav.
Men jeg vil mene at også rådet med Nordost kabler holder her, og det er måske ikke nogen helt dum kombi til Mcintosh's sound.

Man kan vel diskuterer om Mcintosh er den ideelle forstærker til ESL, men de blå blaf-o-metrer er jo ret kinky , og mange ønsker den sound som Mcintosh giver, og så er valget jo givet .
 
Sist redigert:

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.504
Antall liker
35.405
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
Jeg forstår forsåvidt også hvorfor anbefalingen om Nordost kommer opp. De har en "house sound" som kanskje vil trekke lyden litt i en gunstig retning her. Nordost har typisk lavt tverrsnitt og høy induktans. Det skaper en frekvensgang med en liten dip i øvre bass/grunntoneområdet, der hvor høyttaleren har sitt impedansminimum, deretter en liten induktiv peak et eller annet sted mellom 6 og 9 kHz helt avhengig av høyttalerens impedanskurve, og til slutt en litt brattere avrulling helt øverst. Nettoresultatet kan oppleves som litt mer detaljert og "hifi", og det kan muligens være en match med noe som tenderer mot den mørke siden. (Hvor man har cookies, som kjent.)

Eneste problem er at du allerede har en equalizer i McIntoshen. Det er enklere og billigere å vri på de knottene enn å kaste seg ut i en endeløs kabelrulett i håp om å finne "matching" eller "synergi". Det er ikke slik at en innebygget eq-profil i en kabel er noe annerledes og mer fornemt enn en eq-profil i forsterkeren. Hvis du har lyst på en Nordost-aktig eq-profil kan du forsøke å skru eq-rattet for 500 Hz ned ca 0,2 dB og skru det for 10 kHz ned med 0,2 dB (tipper jeg, med disse høyttalerne). Ideelt sett burde du også hatt et eq-ratt for 7 kHz som du kunne skrudd opp 0,1 dB og et for 20 kHz som du kunne skrudd ned 0,5 dB for å kopiere effekten helt. Hvis du i stedet vil prøve effekten av større kabeltverrsnitt setter du eq til flat gjennom bass/mellomtone, og hvis du vil vite virkningen av å bytte fra en induktiv kabel som Nordost til en kapasitiv som Kimber setter du eq til flat gjennom diskanten. Og for å vite virkningen av en litt kapasitiv kabel med stort tverrsnitt trykker du inn "eq bypass".

Legg også merke til at disse justeringene på +/- 0,1-0,5 dB er knøttsmå sammenlignet med fulle eq-pådrag. Det er såvidt rattene skal lees litt i den ene eller andre retningen. Fullt utslag på eq-rattene er +/- 12 dB.
 
Sist redigert:

svartkeiko

Overivrig entusiast
Ble medlem
21.02.2013
Innlegg
1.113
Antall liker
446
Sted
9395 KALDFARNES
Torget vurderinger
12
Det som jeg setter som kriterier når jeg har handlet høyttalerkabler er at kablene fikk mine daværende høyttalere til å spille.
Med dette mener jeg at lyden som blei presentert ut av høyttalerne var ok og uten noen form for ulyd.
Jeg fikk mine nåværende høyttalere til å spille på akkurat samme måte.No loss of fine details.Jeg bruker kabler av merket Soundstring.
Med en pris det gikk an å leve med har dette blitt et av de gode kjøp for meg.Det viste seg at for å bli fornøyd var dette innertier på både
Dali Helicon og Audio Physic Avanti III.Jeg spiller musikk og tenker ikke kabel.Ja det er da man tenker at man er i mål.
Mvh Kenneth
 
  • Liker
Reaksjoner: KJ

Hemispheres

Rush fan (og litt Tool)
Ble medlem
10.11.2011
Innlegg
1.533
Antall liker
1.057
Sted
Lund, Krs
Torget vurderinger
183
Speaker Cable at Blue Jeans Cable skryter mange av for sine egenskaper mellom pris og lyd innenfor fornuftens grenser.

Min erfaring; Solid core rent kobber. Individuelle teflon isolerte ledere. svakt tvunnet. Gode spader i mykt rødt kobber. Bruker selv Neotec nes-3002 kjøpt i løsvekt.
Nordost blir for "pistrete" etter min smak.
 

larkrla

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.11.2005
Innlegg
3.099
Antall liker
2.290
Sted
Sørlandet
Torget vurderinger
2
Mine kriterier er

-lik lengde, lange nok, men ikke unødig lange
-stort tverrsnitt

Har antakelig kastet bort mange unødige kroner på kabler, men i mine anlegg har disse fungert best:

-Clarus Crimson
-Transparent Musicwave MM2

Jeg synes imidlertid prisen på begge to er helt hinsides, og kan ikke være i nærheten av lydmessige "forbedringer" ift pris. Har i dag et par Soundstring i tillegg som virker ok. Kimber Monocle XL og BM Giant er også prøvd, men virker for basstunge og litt livløse i toppen her hos meg. Har også prøvd en fra Blue Jeans som jeg ikke likte, men jeg innrømmer glatt at det er mulig jeg hadde akseptert den med en sort nylonstrømpe rundt.

Får jeg spørre om en ting: hvor viktig er kvaliteten på selve kontakten (spaden)? Jeg tenker da ikke på selve loddearbeidet, men på kontakten i seg selv, hva den er laget av og hva den er belagt med osv.
 

Kabeldragern

Hi-Fi freak
Ble medlem
13.01.2003
Innlegg
4.315
Antall liker
1.174
Sted
Kristiansund
Torget vurderinger
1
Enkeltlederkabel; tvinnet eller løse ormer? (Isoda 4m2 ht kabel som ble solgt som enkeltledere)
 

Balle Clorin

Æresmedlem
Ble medlem
19.06.2012
Innlegg
10.254
Antall liker
9.484
Torget vurderinger
2
Speaker Cable at Blue Jeans Cable skryter mange av for sine egenskaper mellom pris og lyd innenfor fornuftens grenser.

Min erfaring; Solid core rent kobber. Individuelle teflon isolerte ledere. svakt tvunnet. Gode spader i mykt rødt kobber. Bruker selv Neotec nes-3002 kjøpt i løsvekt.
Nordost blir for "pistrete" etter min smak.
Hvor får man kjøpt dem og til hvilken pris..
 

Hi-rex

Hi-Fi freak
Ble medlem
06.05.2012
Innlegg
2.541
Antall liker
781
Sted
Etne
Torget vurderinger
4
Mine kriterier er

-lik lengde, lange nok, men ikke unødig lange
-stort tverrsnitt

Har antakelig kastet bort mange unødige kroner på kabler, men i mine anlegg har disse fungert best:

-Clarus Crimson
-Transparent Musicwave MM2

Jeg synes imidlertid prisen på begge to er helt hinsides, og kan ikke være i nærheten av lydmessige "forbedringer" ift pris. Har i dag et par Soundstring i tillegg som virker ok. Kimber Monocle XL og BM Giant er også prøvd, men virker for basstunge og litt livløse i toppen her hos meg. Har også prøvd en fra Blue Jeans som jeg ikke likte, men jeg innrømmer glatt at det er mulig jeg hadde akseptert den med en sort nylonstrømpe rundt.

Får jeg spørre om en ting: hvor viktig er kvaliteten på selve kontakten (spaden)? Jeg tenker da ikke på selve loddearbeidet, men på kontakten i seg selv, hva den er laget av og hva den er belagt med osv.
Hei, har WBT kobber/ guld, kobber/ rodiuom og i rent sølv, samt kontakter i Ono crystal kobber.

De 2 første vil du vis anleget er bra nok kunne opleve mindre lyd/ klangmessige forskelle.
Med springet op til Rent sølv( specielt vis alle kontakter skiftes ut) vil forskellene for de fleste nok opleves som noget større.

Personlig foretrekker jeg OCC kontakterne i mit sidste/ nuværende opset.

Hva der vil vere rigtig for dig avhenger av individuell smag, samt klang strukturen av benyttet utstyr.

Men vil ikke komme op med nogen generel anbefaling her, og man skal vere opmerksom på, at kontakterne ikke er gratis, så det koster lidt at prøve at expermentere her.

Mvh.

Hi-rex
 
Topp Bunn