Jazzplater med fantastiske bakgrunnshistorer

Volund

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
01.05.2012
Innlegg
308
Antall liker
114
Sted
OSLO
Torget vurderinger
12

Hardingfele

Æresmedlem
Ble medlem
25.10.2014
Innlegg
22.630
Antall liker
15.714
Torget vurderinger
2
Jeg er glad i liveinnspillinger og en av mine favoritter er Art Blakey and the Jazz Messengers "Straight Ahead".
Wynton Marsalis var med på den og fikk ansvaret for gjennomføringen av opptakene. Han gikk til oppgaven med enorm musikalsk innsikt og mengder av energi - heldigvis også uten kjennskap til "det lar seg ikke gjøre". Fordi det er få spor på albumet er det ikke ofte det blir nevnt, men det burde stå høyt på enhver kjenners favorittliste.

Her er "liner notes" til CD-utgivelsen. Da den kom var det bred anerkjennelse av at Art Blakey aldri hadde blitt gjengitt så godt i opptak før.

Straight Ahead: The Hard Bop Homepage

Jeg har sikret meg tre NM LPer og regner med at jeg skal spille disse mange ganger før hørselen gir seg.

image.jpeg



Her en artikkel i Texas Monthly om Marsalis, skrevet kort etter at albumet kom ut. Folk la merke til at instrumentgjengivelse og perspektiv var bedre enn man hadde hørt før.

https://books.google.no/books?id=7y...ton marsalis straight ahead recording&f=false
 

Sluket

Sivilaudiofil og Master Baiter
Ble medlem
11.08.2006
Innlegg
55.407
Antall liker
102.430
Torget vurderinger
23
God ide - jeg skal spa frem noe i løpet av påsken!
 

Hedde

Førr evig!
Ble medlem
20.04.2009
Innlegg
6.653
Antall liker
3.353
Når jeg gikk opp til Keiservarden (366 moh) ved Bodø i fjord i tåke og regn, på grensen til sludd, sammen med mine unger og ei bestemor for å høre han Halvdan Sivertsen. Da tenkte jeg stundom på ett annet live album med Jarret Trio. "Up for it" fra solrike Juan les Pins i 2002. Yess...har jo vært der og hørt trioen i ettertid og fikk sannelig med meg Sonny Rollins også det året. Men dette året, 2002, var det noe så uvanlig som regnvær. Akk og stønn. Albumets liner notes er fylt av akk og stønn over dette forferdelige som hadde inntruffet. Hvordan kan man spille mot slike krefter. Vell...gutta tok seg sammen og de var "Up for it" likevell. Ett meget godt album.

Så, hvordan gikk det med han Halvdan? Han fikk sine 10.000 tommeltotta fra 5.000 iskalde og supertøffe Bodøværinga på fjelltur en helt vanlig sommerdag her nord.

R-773420-1378150807-6079.jpeg.jpg
 

Harald HM

Hi-Fi freak
Ble medlem
06.02.2016
Innlegg
2.251
Antall liker
2.142
Sted
Bardufoss
Torget vurderinger
1
Keiservarden og Juan les Pins!

https://No.m.wikipedia.org/wiki/Juan-les-Pins

Uten sammenlikning forøvrig, men "been there". Ikke riktig "done that" med Halvdan og Jarret Trio (2002). Skal se om jeg kommer opp m en god story knyttet til en jazzplate med utgangspunkt i Jazz a Juan:

https://no.m.wikipedia.org/wiki/Jazz_à_Juan

Min opplevelse fra JlesP er Sting og M2, 2013. Sistnevnte var vel rundt m Rennaissance uten at jeg kan si det m overbevisning. Hadde aldri hørt om Marcus Miller tidligere, selv om jeg grangivelig hadde han på en rekke plater, når jeg begynte å studere nærmere. Herbie Hancocks Imagine, feks. Anyway, Jeg var i hvertfall på Cosmopolite m M2 noen måneder senere. Uforglemmelig. Da var d i hvert fall Renaissance d gikk i.

image.jpeg


Vel, min "fantastiske" bakgrunnshistorie var som følger: Min bedre halvdel hadde i lengre tid hevdet at en ferie på rivieraen var noe for oss to, nå når barna var flyttet ut. Jeg hadde bissie dager på jobb og klarte ikke helt å leve meg inn i ferieforberedelsene. Men noe som het Juan les Pins dukket opp på radaren til kona. No problem, tenkte jeg, aldri hørt om det før, men de har vel strand og kaldt øl. Of we went og havnet på et helt OK hotell med veranda ned mot en pinjeskog (furu?). Første kvelden kom, og "rabalderet" brøt løs. Det var STOR konsert rett nede i gata. Kunne titte rett ned på scenen fra vår plass på verandaen og en kald øl. Og guess who? riktig: Marcus Miller m band!!! Det ble fantastiske 10 dager i JlesP. Masse jazz. Og jeg liker å tro at M2 gav jernet med Renaissance. Kanskje?
 
Sist redigert:

Harald HM

Hi-Fi freak
Ble medlem
06.02.2016
Innlegg
2.251
Antall liker
2.142
Sted
Bardufoss
Torget vurderinger
1
Tenkte dette kunne bli en spennende tråd om jazzplater med fantastiske bakgrunnshistorier. Inspirasjonen kommer fra den utrolige historien bak Keith Jarrets - The Köln Concert.

Synes historien blir veldig godt fortalt i denne TED-videoen: https://www.ted.com/talks/tim_harford_how_messy_problems_can_inspire_creativity?language=en

Eventuelt lesing på wikipedia(litt kjedeligere enn videon): https://en.wikipedia.org/wiki/The_Köln_Concert



Andre utrolige historier noen kjenner til?
Excellent ide, Volund, og jeg liker den. Det er (minst) to sider av ideen. Håper du aksepterer begge. Og det ser slik ut. DU legger fram Keith Jarrets beskjedne soloinnspillingen som ble en verdenssalgssuksess. Fantastisk. Så er det den andre vinklingen der noen av oss har en helt spesiell opplevelse med ett bestemt album. Jeg tror tråden kan bli veldig spennende dersom du slipper til begge perspektivene.

Bottom line: Great idea:)
 

Volund

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
01.05.2012
Innlegg
308
Antall liker
114
Sted
OSLO
Torget vurderinger
12
Kan kose meg med en hvilken som helst kombo av god historie og god musikk :)
 
Sist redigert:
Topp Bunn