Høyttalere Bælsvære, svinedyre høyttalere

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • woodrand

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    22.06.2015
    Innlegg
    611
    Antall liker
    2.000
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    2
    En kompis av meg med altfor mye penger skal kjøpe høyttalere. Han skal bare ha det beste, som han sier - det vil som oftest for ham si det dyreste. Og nå skal det altså bli anlegg. "Hva må jeg ut med for et par kanon-høyttalere"? spør fyren (for øvrig bruker han ordet "kanon" ofte). "Nei, bruker du et par millioner, så kommer du vel i mål", sier jeg spøkefullt. "Da sier vi det", svarer han. Så hva finnes å få kjøpt her på berget i denne prisklassen? Og ikke minst hva er det som låter best? Her er noen eksempler i hvert fall:

    Gryphon Kodo, koster vel rundt 2,6 millioner... (Oslo Hifi Center)
    gryphon.jpg


    Rockport Arrakis, nesten 2,2 millioner (Duet Audio)
    rockport.jpg


    Eggelston Ivy Signature, omkring 1,7 millioner (Hifistasjonen)
    egggelton.jpg
     

    woodrand

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    22.06.2015
    Innlegg
    611
    Antall liker
    2.000
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    2
    Sånne monstre som det der krever rom å utfolde seg i og elektronikk.
    Ja, han har eget lytterom på gang - ca 50 kvm. Og det krever elektronikk. Jeg har gitt ham et råd om å begynne med høyttalere, og så se på elektronikk når han er i mål med dette. Jeg er ingen ekspert, så si meg gjerne imot!
     

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    20.682
    Antall liker
    7.922
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    Han bør starte med rommet, iallfall. Dei beste høgtalarane eg trur eg veit om etter min smak, kan ikkje brukast i mitt lytterom. Dei er for store. Så eg gjekk for nr 2. Som ikkje fyller opp så mykje, og er kjempebillege i samanlikning, under 1/3 av prisen på storebror. Mitt rom er på berre 41 m2, og det spørs om han må sjå seg om etter ein liten høgtalar, slik som eg måtte.
     
    8

    8x12_TOM

    Gjest
    Når du ser litt på min konstruksjon kan det trekkes sammenligninger med flere av disse beistene. Knuser forreste alle disse på membranareal, i hvert fall der det trengs.
    Lydkvalitet skal jeg ikke komme inn på, siden det er en del her inne med såre tær;)

    Men skal jeg komme med et tips så hadde jeg gått for Gryphons toppmodell
     

    slowmotion

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2009
    Innlegg
    6.388
    Antall liker
    3.124
    Hvis han har ubegrenset med resurser burde det kanskje være like greit å kjøpe hjelp fra noen proffer til å bygge opp hele anlegget?
     
    A

    ANM

    Gjest
    Jeg vil påstå at de største og dyreste eksemplene krever minst 150kvm+. 50kvm er latterlig lite. Lurer vel uansett på hvor mange her inne som har tilpasset og eid feks Arrakis. Vågalt å mene noe om ting man aldri har hørt uansett hvor nevenyttige man er.
     

    Rudi

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    06.05.2004
    Innlegg
    7.473
    Antall liker
    7.400
    Sted
    Ute i skauen i Østfold.
    Torget vurderinger
    37
    Helt på linje med ANM her........ 50 kvm er altfor lite for de store høytalerne som f.eks Rockport Arrakis m.fl. Selv for Rockportene jeg har er 50 kvm i minste laget. En annen ting er at det nytter jo ikke og bare kjøpe høytalere for et par mill..... man skal ha elektronik i samme klasse også....... eller bedre og ofte dyrere ;)
     

    woodrand

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    22.06.2015
    Innlegg
    611
    Antall liker
    2.000
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    2
    Etter en nærmere sjekk viser det seg at lytterommet nok kan bli på rundt 75 kvm...
     

    Viking

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.02.2002
    Innlegg
    2.702
    Antall liker
    434
    Torget vurderinger
    4
    Audio Insight Ribbon Reference 2.2 :D Men f.eks Trinnov Amethyst for delay av subsystem/romkorrekson etc :)
    båndihus2.jpg

    bassihus3.jpg
     

    Tand

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.12.2002
    Innlegg
    1.229
    Antall liker
    1.370

    Polka

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.07.2003
    Innlegg
    5.478
    Antall liker
    3.617
    Torget vurderinger
    96
    50 kvm holder plenty, så lenge han gjør det som trengs; nemlig skikkelige akustikktiltak og bassfeller, og eventuelt DSP. Dropper han akustikk, så må han ha større rom, og får dårligere lyd. Altså tap/tap. At høyttalerne er store, betyr bare at man har mer headroom og veldig utstrakt frekvensgang nedover. Det er ikke ensbetydende med at han skal spille Yello og kirkeorgel på 110 dB dagen lang? Han er heldig som kan bruke så mye. Holder man seg til de store og seriøse høyttalerprodusentene, vil nok dyrt være bedre. Som med det meste annet. Men det må settes opp fornuftig, og han har alt å vinne på å hyre inn en proff akustiker og bruke så mye det trengs på rommet. Og, kanskje overflødig å si, men forsterkeri i 1000 watt klassen. I hvert fall med flere av de digre kassene over her. Horn blir jo noe annet. Finnes vel en del å velge i til noen millioner der og.
     
    Sist redigert:

    Funk4Ever

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    26.12.2014
    Innlegg
    177
    Antall liker
    91
    Sted
    Oslo
    IKKE GLEM ROMMET...

    ...men disse spiller godt nok når rommet er på plass:

    BB5 XBD-A SE (Active) | PMC Loudspeakers

    Aktivt oppsett. Skreddersydde Bryston-forsterkere. Sannsynligvis noe av det bedre no-nonsense-anlegget du kan få tak i (mange dyre høyttalere er det reneste nonsens).

    Fôr det hele med denne DACen:

    Bricasti Design

    Den DACen ser også ut som en million dollar.

    Da blir det liv ;-)

    PS: Skal du ha noe som kombinerer R&D med show off-faktor i et passivt oppsett, så ta turen til Goldmund i Sveits. Da spørs det om to millioner er nok:

    Goldmund - Apologue Anniversary

    PS: Så først nå bemerkningen om romstørrelsen... Med 50 kvm er disse eksemplene bak mål, over the top for å si det mildt. Men mindre høyttalere fra de nevnte produsentene er likevel relevante. Goldmund tilbyr også akustisk rådgivning, hvor de sender folk fra Sveits for å bistå med å bygge opp lytterommet.

    Husker Goldmund hadde en platespiller på 80-tallet som du nesten måtte ha heisekran for å flytte på (og den var ikke spesielt billig heller :) )
     
    A

    ANM

    Gjest
    50 kvm holder plenty, så lenge han gjør det som trengs; nemlig skikkelige akustikktiltak og bassfeller, og eventuelt DSP. Dropper han akustikk, så må han ha større rom, og får dårligere lyd. Altså tap/tap. At høyttalerne er store, betyr bare at man har mer headroom og veldig utstrakt frekvensgang nedover. Det er ikke ensbetydende med at han skal spille Yello og kirkeorgel på 110 dB dagen lang?? Bare fint for han at han bruke så mye. Holder man seg til de store og seriøse merkene, vil nok dyrt være bedre. Som med det meste annet. Men det må settes opp fornuftig, og han har alt å vinne på å hyre inn en proff akustiker og bruke så mye det trengs på rommet. Og, kanskje overflødig å si, men forsterkeri i 1000 watt klassen. I hvert fall med flere av de digre kassene over her. Horn blir jo noe annet. Finnes vel en del å velge i til noen millioner der og.
    Du misforstår Polka. Dette er høyttalere ment for farfield lytting. Han går glipp av en rekke fordeler ved å true disse inn i et trangt kott.
     

    Polka

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.07.2003
    Innlegg
    5.478
    Antall liker
    3.617
    Torget vurderinger
    96
    50 eller 75 kvm er ikke et trangt kott. Hvor stor lytteavstand mener du egentlig eksemplene over her trenger? For meg virker det som at f.eks. Rockport og Gryphon som vist over, burde kunne fungere fint på 4-5 meters avstand. Men dette blir jo bare synsing for meg. En som vil kjøpe denne type høyttalere burde snakke med produsentene, da de helt sikkert har gode svar på hva som er minimum eller optimal lytteavstand. Dette kan sikkert variere mye. Ser poenget ditt. Men jeg står fast ved at man kan løse svært mye med riktige akustikktiltak når man har enorme dynamiske kassehøyttalere.

    Uansett, til trådstarter: Jeg vil sterkt oppfordre din rike og heldige venn til å satse på proff akustikk, kombinert med en god match på høyttalere og forsterkeri. Han kommer nok til å få godlyd. Og ikke hør alt for mye på Reodor Felgen folka her inne ;)

    Nå tusler jeg tilbake til mitt eget anlegg, som jeg har betalt med blod svette og tårer :)
     
    Sist redigert:
    8

    8x12_TOM

    Gjest
    Enig med Polka, det å si at det må være over 50 kvm er tull og sikkert basert på egne rom og erfaringer. Skal det bygges lytterom på 50 kvm eller nå oppgradert til 75 kvm, kan alle forslagene her brukes. Men det kreves at det gås grundig til verks akustikkmessig og at det blir en form for DSP styring av det hele.
     
    A

    ANM

    Gjest
    Vi må gjerne være uenige, men å si at det er tull basert på egne erfaringer er vel litt hardt? Jeg hevder fortsatt at høyttalernes fulle potensiale ikke utnyttes ved å sette de i et 50kvm rom.
     

    2m

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.02.2002
    Innlegg
    2.185
    Antall liker
    1.288
    Sted
    Skien...
    Torget vurderinger
    1
    Audio-Insight Ribbon Reference 2.2, ser ut som et spennende ht system. Syntes kameraten din at det ser lovende ut så kan han sikkert få hørt det hos Hifipuristen. I tillegg bor konstruktøren GF, i Norge og dersom man ønsker "custum installasjon" så er det vel en mulighet for å få GF på besøk under installasjon....
     

    Polka

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.07.2003
    Innlegg
    5.478
    Antall liker
    3.617
    Torget vurderinger
    96
    Enig med Polka, det å si at det må være over 50 kvm er tull og sikkert basert på egne rom og erfaringer. Skal det bygges lytterom på 50 kvm eller nå oppgradert til 75 kvm, kan alle forslagene her brukes. Men det kreves at det gås grundig til verks akustikkmessig og at det blir en form for DSP styring av det hele.
    Hadde jeg hatt 75 kvm meter å boltre meg på, og ubegrenset budsjett, så ville jeg kanskje sett om jeg kunne oppnådd tilfredstillende resultat uten DSP.
    Tror man kan nå ganske langt under slike forutsetninger. Det ville forenklet alt, og så tar man bort et ledd. Jeg mener at DSP avsetter små små fotavtrykk som egentlig ikke skal være der, men som i mange tilfeller overskygges helt av det man vinner ved DSP.
     

    lovemusikk

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.11.2009
    Innlegg
    9.577
    Antall liker
    2.935
    Torget vurderinger
    8
    Hadde jeg hatt ubegrenset budsjett, ville jeg satset på tre anlegg. Men gud så mye å velge i på markedet.
    Dyrest betyr ikke best lyd.

    Litt forskjellig lyd signatur her da..

    Doxa som et anlegg. Høyttalere og elektronikk.

    Focal med passende elektronikk.

    Von Schweikert med passende elektronikk
     

    impulse

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2006
    Innlegg
    13.199
    Antall liker
    7.674
    Sted
    Hølen
    Jeg må si jeg finner det enkelt å være enig med ANM her. Dynaudios referansemodell er , i tillegg til å være priset relativt anstendig i forhold til endel konkurrenter med langt mindre virksomheter, faktisk ikke så avsindig vanskelig å få til å spille ekstremt bra og minst like imponerende, noe som sikkert bør være et av kriteriene når det ligger i kortene at denne rikingen kanskje ikke har allverdens erfaring. Og selvfølgelig er det en fantastisk høyttaler. Kanskje ikke "eksotisk" og uvanlig nok for mange, men det er uansett en usaklig innvending.
    Dessuten, det er en høyttaler jeg faktisk har hørt, endatil ved flere anledninger.
     
    Sist redigert:
    8

    8x12_TOM

    Gjest
    Vi må gjerne være uenige, men å si at det er tull basert på egne erfaringer er vel litt hardt? Jeg hevder fortsatt at høyttalernes fulle potensiale ikke utnyttes ved å sette de i et 50kvm rom.
    Det var vel 75kvm det ble sagt til slutt og det ser ut som der er midt i blinken for mitt, selvfølgelig høyst personlige, tips av høyttaler.

    I denne brosjyren fra Gryphon står det litt rundt deres fiosofi.
    http://www.gryphon-audio.dk/media/1574/poseidon_manual.pdf
     
    Sist redigert:

    soundscape

    Æresmedlem
    Ble medlem
    21.09.2005
    Innlegg
    10.940
    Antall liker
    32.927
    Sted
    Nordre Follo
    Torget vurderinger
    17
    PNB Montana Master Reference . De små mellombassene er faktisk 10 tommere , mens det er 2 x 18 tommere i bunnen. Det er med andre or d stort.

    masterreference.jpg


    Etter å ha levd med Montana i rundt 11-12 år , kunne jeg godt tenkt meg en Master Ref. i et rom som var stort nok...........

    Master Reference
     

    soa

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    16.04.2006
    Innlegg
    2.453
    Antall liker
    982
    Torget vurderinger
    18
    Når det er snakk om store høyttaler systemer spiller også takhøyde en vesentlig rolle. Min erfaring med store Martin Logan Monolitter (190 cm) er at disse funker veldig bra i en typisk gammel bygårdsleilighet med 370cm takhøyde, med faller igjennom i rom med normal 240 cm takhøyde. Mange av de nevnte her er + 2 meter, og da kan man bare glemme å få ut potensiale av disse systemene.
     

    Kondis

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    03.02.2013
    Innlegg
    905
    Antall liker
    699
    Sted
    Okkaby
    Torget vurderinger
    13
    Når det er snakk om store høyttaler systemer spiller også takhøyde en vesentlig rolle. Min erfaring med store Martin Logan Monolitter (190 cm) er at disse funker veldig bra i en typisk gammel bygårdsleilighet med 370cm takhøyde, med faller igjennom i rom med normal 240 cm takhøyde. Mange av de nevnte her er + 2 meter, og da kan man bare glemme å få ut potensiale av disse systemene.
    [h=1]Bælsvære, svinedyre høyttalere[/h]
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.664
    Torget vurderinger
    1
    Jeg ville sagt at det første er å bli klar over hvilken høyttalerkonstruksjon han liker best (som alså skiller seg ad med tanke på spredningsmønster). Og for å få det til, må han lytte til ulike typer høyttaleroppsett. Ingen vei utenom. Dessuten bør han tenke over om det primært skal brukes til lytting i sweetspot, eller om han ønsker å kunne bevege seg rundt i rommet mens han lytter, ha flere folk på lyttesession, osv. Dessuten: Hvilke type musikk lytter han mest til? Noen ulike høyttalerkonstruksjoner opp av hatten:

    - kanskje foretrekker han den tradisjonelle, forover-fyrende dynamiske høyttaleren: Her er det mye bra kommersielt å velge mellom, og mye har allerede blitt foreslått i tråden.
    - elektrostater: jeg har ikke hørt så mye på elektrostat-oppsett selv, men mange synes jo dette spiller bedre enn tradisjonelle høyttalere. men mange skal visstnok slite litt med dynamikk og "snert". Hvis han hører mye på svært rytmisk musikk, finnes det kanskje bedre alternativ. Ellers blir jo ofte martin logan fremholdt som noe av det beste her.
    - dipoler: kan gi en mer "luftig" opplevelse. LX521 feks. Har inntrykk av at dipoler ofte fører til en mer live opplevelse av musikken. Men igjen, noen innvender at det rocker mindre enn tradisjonelle dynamiske høyttalere.
    - rundstrålende: Jeg er svak for dette konseptet. Gir jevn lyd i hele rommet, og sweetspoten blir større. Dette krever imidlertid ofte en god del både av romstørrelse og plassering. Og det er ikke for alle, tror jeg nok. MBL 101 er en mulighet, med cost no object. Eller German Physics. De selges i Norge av Høium hifi.
    - horn: Det helt motsatte av rundstrålende. Sender lyden veldig direkte mot lytteren (det gjør forøvrig elektrostater også). Jeg har funnet ut at jeg er svak for horn også, selv om de og rundstrålende på en måte er rake motsetninger. Men gode horn må være store, har jeg skjønt. Og det er det vanskelig å få tak i kommersielt. Ville kanskje i så fall snust på Klipsch Jubilee som hjørnehorn. Ikke hørt dem, men det sies at dette er noe av det beste man kan få av ferdigproduserte hornsystem. Må importeres fra USA, men ikke veldig store penger i sammenlikning med mye annet.


    Dersom han ikke ønsker å utforske sine egne lyttepreferanser på denne måten, ville jeg kanskje ha gått for Beolab 90. Det er nok den mest allsidige høyttaleren, siden man kan velge mellom å la den spille svært direksjonalt og forover-fyrende, og i alle retninger som en rundstrålende høyttaler. Jeg vil tippe at Beolab 90 spiller dårligere enn de beste store horna i forover-moduset, og dårligere enn de beste rundstrålende i rundstråler-moduset. Likevel er det en høyttaler som er mer allsidig enn alt annet som finnes i dag.
     
    Sist redigert:

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    20.682
    Antall liker
    7.922
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    Store lytterom har også sine utfordringar, annleis enn små. Eg er vant til mindre rom, sånn nedover til 10 m2 eller så. Bortsett frå lytterom #1 på 41 m2, som eg etter kvart tek til å få ein viss orden på.
    Dersom eg hadde hatt høve til å sette høgtalarane på ein bakvegg rundt 8 meter.....ja, då hadde det vore moro.
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.664
    Torget vurderinger
    1
    Forresten, når jeg tenker meg om: Når han kan starte HELT fra scratch, og virkelig vil bruke så mye penger han vil på dette, ville jeg faktisk vurdert å bygge høyttalerne inn i veggen. Og å ha en vegg som ikke er flat, men er buet innover mot rommet. Det er det de aller beste lydstudioene gjør. Det er mange fordeler med dette, man kan få lyden til å fylle både sweetspot og rommet generelt på en bedre måte, og man slipper problemer med "diffraction" (vet ikke hva det på norsk) fra kabinett osv. Her er et eks jeg fant på nettet, men noe som ser ut til å være horn + woofere bygget inn i veggen:

    BOP_06.jpg


    Kanskje hyre inn en profesjonell eller semi-profesjonell lydmann til å designe alt sammen - altså å bygge lytterom og høyttalere som én stor helhet, slik at spredningsmønsteret til høyttaleren er perfekt tilpasset rommet? Skal det være så skal det være! :)
     

    AndersR

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.05.2011
    Innlegg
    5.063
    Antall liker
    3.738
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Stort og dyrt, da er det vanskelig å komme unna Wilson Audio.

    alexandria-xlf-008-lg.jpg






    Ellers ble det jo nevnt ovenfor her om Focal og deres Utopia-serie. Det er noe som bør tas med om man først er inne på absurd kostbare og velprøvde kontruksjoner. Synes de fortjener et bilde her også:


    grande-utopia-em.jpg


    Ellers støtter jeg helt klart en del av talerne ovenfor her om de store konstruksjonene til Gryphon.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn