Nye høyttalere med gamle elementer

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • buestad

    Medlem
    Ble medlem
    16.04.2013
    Innlegg
    45
    Antall liker
    7
    Jeg har laget et par nye bokhyllehøyttalere for et års tid siden basert på elementer fra et tidligere prosjekt. Har foreløpig bare et veldig enkelt delefilter uten noen form for justering av frekvensgangen. Planen var å lage nye filtre da kassene var ferdige, men det har drøyet. Jeg har prøvd å lese meg opp på måling og filterdesign. Det er myyye å sette seg inn i!

    Jeg har fått ut noen målinger (foreløpig innendørs i stua) og startet på et design. Men det er mye her jeg ikke kan så hadde satt pris på litt veiledning :)

    Jeg lurer blant annent på:
    -ER impedansen for lav??
    -..og i den forbindelse, går det for mye strøm til jord i bass-delen av fileret?
    -Er avrullingnen i bassen bratt nok?
    -Hvorfor er det to daler i frekvensgangen til diskanten ved 3k og 6.5k?
    -Burde jeg ha to motstander i serie på R3?

    Kom gjerne med råd!
     

    Vedlegg

    løvblad

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    27.04.2016
    Innlegg
    121
    Antall liker
    4
    Har lest et generelt råd, at hvis delefrekvensen skal være 2000Hz, så kan bassmellomtone-elementet deles på 1000Hz etter formler, og diskanten deles på 2000Hz. Det er noe som ofte kan fungere, fordi frekvenskurven til bassmellomtonen stiger, når frekvensen stiger. Men bassmellomtonen går selvfølgelig ikke så høyt i frekvens, da diskanten tar over.

    Ser ut som at målingen på det øverste filteret ble ganske jevn og bra, vellykket, at den gule og røde summerer og gir ganske jevn blå kurve. Kan hende at R3 på 12ohm skal kunne tåle høyere watt, når kurven går høyere opp enn de andre. Kanskje en motstand på 20watt er bra dimensjonert, istedet for 10 watt. Trodde egentlig det var et vanligere valg å ha to motstander i parallell for R3, og at de tilsammen tåler høyere watt-effekt. F.eks to motstander på 10watt for R3. Og en på 10watt for de andre.


    Er det simuleringer? Eller er delefilteret montert sammen, altså ferdig.
    Hvis det er simuleringer, kanskje en ide å prøve å få det til med færre komponenter. Det nederste filteret ser ut som 2.orden filter, men diskanten er ikke dempet med motstander, og basselementet har for høy delefrekvens. Ville prøvd å dempe diskanten tja 7-9dB. Tror heller diskanten skal være 1dB lavere, enn 1dB over bassmellomtonen. Og delt basselementet slik at frekvenskurven blir jevn, og nesten flat. Spole L1, kan hende den skal være 1.8mH-2.2mH, som et slags utgangspunkt.
     
    Sist redigert:

    buestad

    Medlem
    Ble medlem
    16.04.2013
    Innlegg
    45
    Antall liker
    7
    Jeg ser at jeg har utelatt noe vesentlig informasjon. Det er to filtre jeg har simulert her. De med bare fire komponenter og ingen demping av diskanten er det filteret jeg laget for 15 år siden som jeg har satt i høyttalerne nå mens jeg designer nye. Den simulerte kurven stemmer ganske bra med det jeg har målt. Det andre filteret med masse komponenter er det jeg jobber med.

    Jeg har nå kommet frem til flere versjoner, men har også kommet fram til at jeg bør nok opp på 1.8mH eller eller mer på L1. Grunnen til at jeg har 1.2mH i simuleringen er at jeg ver så dum å kjøpe inn en del komponenter på tilbud fra dynabel når jeg trodde jeg hadde et fornuftig design. Det kommer nok til å ende opp med at de fleste av disse komponentene blir liggende...
     

    løvblad

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    27.04.2016
    Innlegg
    121
    Antall liker
    4
    Er ikke helt ekspert, men C2 4.7uF til diskanten skal vel fungere, og L2 0.68mH er vel også grei, men vanligere med 0.4 til 0.5mH. Blir selvfølgelig mer nøyaktig med simulering. Ville kanskje oversett dalen ved 6.5kHz og eventuelt jevnet ut den ved 3kHz.
    Hvor mye diskanten bør dempes bør vel også sees i sammengheng med kvaliteten på kondensatoren C2. Da en dyrere kondensator ved C2 vil gi mer oppløsning, som eventuelt gir behov for mer demping. Det er vel vanlig å prøve 1,5dB ned, heller enn 1dB, hvis diskanten er for mye frempå.

    Ja, bra å gå opp i verdi på L1. Bedre at høyttaleren går lengre ned i bass. Og at den har lavere følsomhet over det hele, at dB per watt ved 1M avstand noe under 90 dB. Det står dBSPL på grafen.
     
    Sist redigert:

    E.H.

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    04.07.2013
    Innlegg
    671
    Antall liker
    311
    Har du prøvd å måle på litt forskjellig avstand og vinkel for å se hva som skjer med dippene i diskanten?
    Det er greit å være sikker på data som brukes til simulering.
    Når jeg ser på databladet til den diskanten så lurer jeg på om det ikke kunne vært en fordel å lytte til den 'off axis'.
    Den har en kraftig heving i toppen, som ikke er like fremtredende litt ut til siden, men da bør også simuleringen ta høyde for dette i mellomtonen.
     

    buestad

    Medlem
    Ble medlem
    16.04.2013
    Innlegg
    45
    Antall liker
    7
    Jeg har gjort to målinger på forskjellig steder i stua med forskjellig signal (sine-sweep og pink noise) og ulik avstand på micen (tror det var 60 og 100cm), men har ikke hatt gjort off-axis. De to målingene av diskanten er ganske så like

    frekvens_diskant.jpg


    Jeg har en tråd på diyaudio.com og der sier flere at "dippene" i diskanten er på grunn av diffraksjoner på baffelen og på kantene. På grunn av dette ønsker jeg å måle en gang til med stoff-frontene på for å se hvordan dette påvirker diskanten. Skal også prøve noen off-axis målinger da.
     

    E.H.

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    04.07.2013
    Innlegg
    671
    Antall liker
    311
    Jeg gjorde regning med at det var artifakter fra måling eller diffraksjon som lagde de dippene ja.
    Litt hjelp til å beregne baffelens innvirkning på frekvensresponsen kan du få her, Home of the Edge

    Jeg simulerte bittelitt i the edge med det jeg antar er målene på kassen, men det varierer veldig med små forandringer av bredde så du må nesten prøve med korrekte mål.
    Diskanten har jo små dipper på 2,5k og 5,5k på databladet også, du har nok truffet litt uheldig med målene på baffelen og forsterket disse.

    Skjermbilde (17).jpg
     
    Sist redigert:

    buestad

    Medlem
    Ble medlem
    16.04.2013
    Innlegg
    45
    Antall liker
    7
    Takk for link til simuleringsprogrammet!

    Jeg plottet inn riktig baffel mål (180mm x 320mm) og plassering av diskanten (72mm fra toppen) og da får jeg to dipper ved 3,5k og 7k som stemmer ganske bra med med målingene. Jeg testet med å offsette diskanten til siden og da er kurven mye jevnere. Dette skulle jeg visst litt tidligere for da hadde jeg plassert den der!

    baffle_diff_tw.jpg


    baffle_diff_tw_offset.jpg
     

    E.H.

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    04.07.2013
    Innlegg
    671
    Antall liker
    311
    Det er alltid mulig å lime en ny baffel utpå den gamle, all is not lost.
     

    buestad

    Medlem
    Ble medlem
    16.04.2013
    Innlegg
    45
    Antall liker
    7
    Nå har jeg nettopp gjort noen nye målinger med stoffront og off-axis.
    Det ser ut til at frekvensgangen faktisk er bedre off-axis enn rett på. Stoffronten har også litt å si.

    Angående å bytte baffel så er det noe jeg har tatt høyde for. Jeg har laget høyttalerkassa slik at jeg kan skru den av fra innsiden om jeg skulle ønske å bytte elementer, og dermed også baffel. Jeg tror ikke jeg kommer til å gjøre det nå etter å ha sett off-axis målingene. Setter høyttalerne rett og sweetspot blir da off-axis på begge to.

    Rett på (rød kurve med stoffront)
    tweeter_1m.jpg


    Off-axis (rød kurve med stoffront)
    tweeter_1m_offaxis.jpg
     
    Sist redigert:

    E.H.

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    04.07.2013
    Innlegg
    671
    Antall liker
    311
    Det ser jo ut til å kunne brukes slik, hvordan ser simuleringene ut om du bruker off axis målingene?
     

    buestad

    Medlem
    Ble medlem
    16.04.2013
    Innlegg
    45
    Antall liker
    7
    Her er endelig versjon av delefilteret. Responsen på diskanten er fra off-axis målingen.
    Jeg har testet mange forskjellige design og har nå bestilt komponenter. Håper ikke jeg har gjort noen brølere! :p

    test5b.jpg
     

    løvblad

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    27.04.2016
    Innlegg
    121
    Antall liker
    4
    Ja bra måling, veldig jevn/flat frekvenskurve. Antar at L2 bør ha samme dimensjon/trådtykkelse som L1. Stusser litt på at nivået er bittelitt høyere fra 650Hz til 3000Hz. Mener ikke å kritisere, men det kan hende at nivået burde vært litt lavere i det området. Men når målingen er slik så får lyden en lite hint ekstra klarhet kanskje. Ser ut som at det kan være -6dB for gul og rød kurve der de møtes. Tenkte bare å nevne at basselementet kanskje kunne hatt litt lavere nivå fra 650Hz og oppover. At delefrekvensen for basselementet eventuelt kunne vært enda lavere. Og at diskant-filteret kan beholdes. Kan vel også hende at det er noe heving fra rommet i nivået under 650Hz. Da det er vel av og til slik at det blir en slags bass-heving grunnet avstand til side og bakvegger. Som kommer frem på målinger i rommet.
     

    buestad

    Medlem
    Ble medlem
    16.04.2013
    Innlegg
    45
    Antall liker
    7
    Jeg har sett litt på dette med at nivået er litt høyt på midten og hadde opprinnelig et notch-filter parallelt med bassen for å trekke dette ned noe. Jeg bestemte meg for å droppe det, men kan legge det på om jeg ikke blir fornøyd. Jeg har også to målinger av bassen som ikke sammenfaller helt og jeg skjønner ikke helt hvorfor. Den andre målingen (som jeg ikke har brukt her) har lavere nivå ved 100Hz, men en mer jevn frekvensgang. Da er denne humpen ved ca 900Hz borte. Så jeg har testet litt med begge da jeg endte opp på dette filterdesignet.

    Angående størrelse på tråden i L2 så gikk jeg for 0.8mm2 fordi DynaBel ikke hadde 0.15mH i 1.2mm2. (L1 har 1.2mm2) Jeg måtte gått helt opp på 0.25mH og viklet den ned. Jeg har LCR meter så det hadde gått, men det føltes så waste å kaste nesten halve spolen og så er jo 0.15mH såpass lite at jeg tror ikke det blir så mye motstand uansett.

    De to målingene av bassen:
    bass_forskjell.jpg
     

    buestad

    Medlem
    Ble medlem
    16.04.2013
    Innlegg
    45
    Antall liker
    7
    Nå har jeg fått loddet sammen komponentene og montert de nye delefilterne i høyttalerne. Har ikke målt enda, men lyttetesten er godkjent. Mye bedre enn før!

    IMG_20180319_222709.jpg
     
    Sist redigert:

    AAaF

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    12.01.2007
    Innlegg
    1.034
    Antall liker
    147
    Her er endelig versjon av delefilteret. Responsen på diskanten er fra off-axis målingen.
    Jeg har testet mange forskjellige design og har nå bestilt komponenter. Håper ikke jeg har gjort noen brølere! :p

    Vis vedlegget 484664
    Kan det være lyden blir litt "tynn", men dette er jo subjektivt altså. Mest sannsynleg ville eg personleg foretrukke ei kurve som hadde dempa frå 6-700Hz og oppover, altså noko slik:
    Capture2.PNG

    Det vil vel sei å trekke delefrekvensen noko ned på bassmellomtone, samt dempe diskant 1-3dB.

    I mine ører gir det meir varme, og det er mindre slitsomt å høre på. Jo dårligare dempa lytterommet er(etterklangstid), jo meir kan ein tilte kurva.

    Edit:
    Ser du er ferdig med delefilteret, då er det jo litt kjedelig å rive heile greiene frå kvarandre. Så for å prøve dette, kan du legge inn noko slik som under på signalledningane til forsterkar. Dette vil dempe signalet litt, så du må skru litt høgare på volumkontrollen. Du kan enkelt endre kor mykje høgfrekvensen vil bli dempa, ved å auke R1, men vil ikkje anbefale å gå under 1k(det vil altså sei minimum -2,2dB eller meir demping oppover)
    Capture3.jpg
     
    Sist redigert:

    buestad

    Medlem
    Ble medlem
    16.04.2013
    Innlegg
    45
    Antall liker
    7
    Jeg målte høyttalerne her i helga. De oppfører seg rett og slett forskjellig på nøyaktig samme målepunkt. Jeg tror jeg må skru ut delefilterne og gå gjennom om jeg har gjort noen feil i høypassdelen siden den ene er mye mer dempet enn det som var meningen. Bassen som er lavere på den ene har jeg sett før på noen gamle målinger og det skjønner jeg ikke. Kan det ha noe med dempematriale eller tetthet å gjøre? Elementene og bassrøret er ganske tight fit så jeg kan egentlig ikke skjønne at det skulle være noe lekkasje...

    ny måling
    Capture.jpg


    gammel måling
    Capture.jpg
     

    buestad

    Medlem
    Ble medlem
    16.04.2013
    Innlegg
    45
    Antall liker
    7
    Jeg tok en test der jeg koblet ut bassen og bare målte diskanten gjennom filteret. Dette viste at høyttaler #2 har mellom 3 og 5dB lavere nivå enn høyttaler #1. Så byttet jeg og målte diskaten fra høyttaler #1 i høyttaler #2 for å sjekke om det var filteret eller selve diskantelementet det var problemer med. Det viser seg at feilen er i elementet. Jeg har snakket med DynaBel og det er sannsynlig at oljen i det ene elmentet har endret karakteristikk.

    Blå: Høyttaler #1
    Rød: Høyttaler #2
    Grønn: Høyttaler #2 med diskantelementet fra høyttaler #2

    tweeter_diff.jpg


    Jeg har endret litt på dempingen i delefilteret på høyttaler #2 nå slik at nivået blir likt. Ideelt sett burde jeg nok bytte diskantelement, men det får bli en annen gang.

    Angående bassen så gidder jeg ikke å gjøre noe mer med det nå.
     

    løvblad

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    27.04.2016
    Innlegg
    121
    Antall liker
    4
    Kan være lurt å prøve med lyttetest også. Hvis du setter høyttaleren som er på venstre side på høyre side, og den på høyre side på venstre side.
    Ble det noe bra inntrykk av lave toner da? At bassgjengivelsen er bra. Det skal vel helst være slik at bassgjengivelsen også skal være tydelig, og at diskanten ikke blir for høy. Da høy diskant kan gi inntrykk av skarp lyd, som majoriteten ikke liker så veldig bra.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn