HELOB The Final, en åpen baffel byggetråd

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Hornlyd

    Musikkglad
    Ble medlem
    01.04.2005
    Innlegg
    19.753
    Antall liker
    10.548
    Torget vurderinger
    10
    HELOB The Final, en ferdig byggetråd

    Etter å ha puslet med åpne bafler (dipol) et par år så har jeg blitt mer og mer sikker på at det er min greie. Jeg har også bygget diverse andre høyttalere med mer eller mindre suksess. En bekjent her på HFS har sagt at det er viktig med en RØD TRÅD og det har jeg fått til her.

    Målet var å bygge en OB hvor form kom foran funksjon, ganske ulikt det meste av prosjektene her på DIY. Når det er sagt så hadde jeg mildt sagt ganske ekstreme krav til funksjon (les modulbasert) og hvordan man skulle få det estetisk var ikke bare bare. Mer om det senere.

    Jeg har som nevnt bygget noen åpne bafler, hvis ikke jeg husker feil så er denne den sjette. To svært viktige bidragsytere på konseptsiden har vært M J King og Nelson Pass. M J King har jeg lest OB artiklene til ca 20 ganger. Det er 2 artikler, en om flat OB og en om U og H frame. Jeg har kjøpt diverse First Watt forsterkere og delefiltre fra Reno Hifi og da har jeg også kunnet sende mailer i hytt og gevær som First Watt kunde til Nelson Pass.

    M J Kings artikler som anbefales å lese:

    http://www.quarter-wave.com/OBs/OB_Design.pdf

    http://www.quarter-wave.com/OBs/U_and_H_Frames.pdf


    Manualen til First Watt B5 delefilteret for åpen baffel løsninger: http://www.firstwatt.com/pdf/prod_b5_man.pdf

    First Watt B5 forslag.jpg


    Her er det et enkelt og greit forslag til en åpen baffel som er 90 cm bred, litt svært men i større rom er det lurt, da mister man ikke så mye følsomhet i bassene. Legg merke til at NP anbefaler Eminence Beta B og en av hans fulltone favoritter er Lowther PM6A. Nøyaktig det jeg spiller på akkurat nå og det funker som bare det. Det kommer hundrevis av råd og meninger her på HFS og det er fint det men rådene fra NP de funker, ferdig med det.

    Eminence Beta 15B:
    Eminence Beta - 15 Speaker 350 W 8 ohm - Kr. 718,- : evenstadmusikk.no, Musikkutstyr på nett!

    PS! Selv om NP skriver at basser med høyere QTS ikke er hans cup of tea så skal det sies at han alltid bruker EQ. Hadde han ikke gjort det så tror jeg han hadde vært villig til å kompromisse. M J King anbefaler nemlig Eminence Alpha 15A (som i følge kritikerne har en magnet slapp som sjokoladepudding). Jeg spør: har kritikerne hørt 15A?....ikke det nei... tenkte det ja.

    Eminence Alpha 15A:
    Eminence Alpha - 15 Speaker 200 W 8 ohm - Kr. 644,- : evenstadmusikk.no, Musikkutstyr på nett!
     
    Sist redigert:

    Hornlyd

    Musikkglad
    Ble medlem
    01.04.2005
    Innlegg
    19.753
    Antall liker
    10.548
    Torget vurderinger
    10
    Planen var hele tiden å bruke en fulltone av høy kvalitet og doble basser. Etter et lite feilskjær (faktiskt inspirert av Nelson Pass) så var jeg innom doble 10 tommere. Det er ikke bra nok hvis man skal spille skikkelig høyt, og det gjør jeg.

    Så kriterie nr 1 var: fulltone og doble basser. Doble basser gir høyere følsomhet, reduserer membranutslaget vesentlig, det gir ikke dypere bass men det "kobler" mye bedre til rommet.

    Kriterie nr 2 var at det skulle se bra ut. Det var ikke enkelt. Det er ikke mange OB løsninger som ser ålreit ut. Jamo sine ser bra ut men de er for smale og jeg ville heller ikke herme. Designet og konseptet skulle være mitt eget.

    Jeg har tenkt og regnet og tegnet og tenkt og regnet og tegnet og tenkt og regnet og tegnet og tenkt og regnet og tegnet og tenkt og regnet og tegnet og tenkt og regnet og tegnet og.............

    Heldigvis kom jeg i kontakt med BBBJ, han er et råskinn på Autocad. Først så tok ting helt av med flere ideer, noen gode og noen crazy:


    Edit: har problemer med opplasting av bilder, hvis noen kan gi meg hjelp send pm, ikke skriv i tråden. Prøver nå å legge inn et bilde igjen her:

    ideer.jpg
     
    Sist redigert:

    Haavard

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.11.2002
    Innlegg
    7.012
    Antall liker
    2.078
    Sted
    Lena
    Torget vurderinger
    1
    Bildene funker ikke

    Haavard
     

    Hornlyd

    Musikkglad
    Ble medlem
    01.04.2005
    Innlegg
    19.753
    Antall liker
    10.548
    Torget vurderinger
    10
    Jeg har vurdert forskjellige åpen baffel bass løsninger: vanlig OB, U frame, H frame og Slot Loaded.

    Har som nevnt fulgt med på Nelson Pass i et partre år. Han publiserte en artikkel om Slot Loaded Open Baffle i 2011: http://www.firstwatt.com/pdf/art_slob.pdf

    Løsningen er interressant, hovedpoenget er at den som i en H-frame senker fs (resonnansfrekvensen) vesentlig. Altså mere dypbass enn i vanlig OB. I tillegg får man i nærfelt mer output foran enn bak men her strides de lærde. Den lange Slot Loaded tråden på diyaudio dreier seg 1/3 om diskusjon om nettopp det: Nelson Pass: The Slot Loaded Open Baffle Project - diyAudio

    Løsningen er artig, det blir bra trøkk og dyp bass. Ulempen er kvartbølgeressonanser eller på godt norsk en slags forvrengning slik at man må passe på å dele lavt. Det er også diskusjoner om hvor mye følsomhet man mister. I følge M J King så mister man følsomhet nedover i rekken fra OB til U frame til H frame. Hvor Slot Loaded er her vet jeg ikke men tipper det er rundt H frame. Altså OB er mest lettdrevent.

    Pga lite rom og all verdens risiko for at ting går galt (Mr Murphy) valgte jeg det enkleste nemlig OB. Jeg må nøye meg med ca 35 hz istedet for 25 hz som jeg muligens kunne fått med en Slot Loaded løsning.

    PS! Nelson Pass har laget en artig og enkel Slot Loaded løsning hvor man kun trenger et stk Emninence Definimax, den er dyr, kr 2500 men man trenger kun en pr side og jeg tipper den spiller bra:

    Nelson Pass: The Slot Loaded Open Baffle Project - Page 54 - diyAudio

    Edit: legger til enda en tråd, denne er fra Burning Amp 2012 hvor den artige OBn ble demonstrert (pluss F6 og annet snadder): http://www.diyaudio.com/forums/pass-labs/222272-burning-amp-tweets.html

    Emninence Definimax:
    Eminence Definimax 4015LF - 15 Speaker 700 W 8 ohm - die-cas - Kr. 2.523,- : evenstadmusikk.no, Musikkutstyr på nett!
     
    Sist redigert:

    Haavard

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.11.2002
    Innlegg
    7.012
    Antall liker
    2.078
    Sted
    Lena
    Torget vurderinger
    1
    Nå ser jeg bildene.
    Spennende prosjekt

    Haavard
     

    Hornlyd

    Musikkglad
    Ble medlem
    01.04.2005
    Innlegg
    19.753
    Antall liker
    10.548
    Torget vurderinger
    10
    Etterhvert begynte kreativiteten og alle undersøkelsene å bære frukt. (det var ikke enkelt, BBBJ og jeg har hatt en sms/tlf/epost-kontakt av en annen verden, det har vært utrolig kjekt å ha en å diskutere ideene med)

    Jeg hadde etterhvert penset meg inn på en estetisk form som var min egen og ikke en kopi av andre. I tillegg fant jeg på å lage utskiftbare innerbafler. Da får jeg mulighet til å drive med "fulltone og diskant rolling". Tenkte at jeg ikke ville bygge en OB som kort tid etter måtte byttes fordi jeg kom over en annen fulltone som jeg kunne tenke meg.

    idee 5.JPG
     

    Hornlyd

    Musikkglad
    Ble medlem
    01.04.2005
    Innlegg
    19.753
    Antall liker
    10.548
    Torget vurderinger
    10
    BBBJ og jeg knotet noe enormt med all verdens løsninger med utforinger, nedfellinger, smultringer og jeg vet ikke hva mtp å få konstruksjonen 100% fasekorrekt.
    Jeg har sikkert 50 skisser hvor alle ble forkastet, det ble rett og slett ikke estetisk. Jeg tror forøvrig at absolutt fase ikke er veldig viktig ved 100 hz *. Så vi droppa det.

    Det jeg imidlertid valgte var å legge bassene utenpå, joa jeg henter 4 cm på fasen i forhold til om jeg monterte bassene bak, det hjelper ganske mye, men hovedårsaken var å kunne drive med "bass rolling". Nelson Pass har anbefalt meg Definimax til dette prosjektet også og det skal prøves siden.


    * PS! IKKE DISKUTER FASE I DENNE TRÅDEN VÆR SÅ SNILL!

     

    permorten

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.10.2005
    Innlegg
    3.615
    Antall liker
    1.749
    Torget vurderinger
    5
    Interessant lesning, som jeg kommer til å følge, du har tydeligvis gjort grundig research så det her har jeg stor tro på.

    Mvh
     

    Hornlyd

    Musikkglad
    Ble medlem
    01.04.2005
    Innlegg
    19.753
    Antall liker
    10.548
    Torget vurderinger
    10
    BBBJ og jeg begynner å nærme oss. To milepæler er nådd. Vi har utviklet:

    Fullrange Driver Internal Modular Baffle (C) HEL/BBBJ

    og

    Just Dont Flush Your Bass In Case You Want Another (C) HEL/BBBJ
     

    Hornlyd

    Musikkglad
    Ble medlem
    01.04.2005
    Innlegg
    19.753
    Antall liker
    10.548
    Torget vurderinger
    10
    Med åpen baffel så mister man veldig mye nivå i bassen. Dette fordi lydbølgene kanselleres når de møter hverandre på vei rundt baffelen. Foran spiller driveren i pluss, bak i minus (polaritet). Med en baffel på 60 cm så begynner bassen å falle allerede fra ca 170 hz. En uendlig baffel, når man monterer bassen innfelt i veggen, så skjer ikke dette. Da spiller bassen helt ned slik den er konstruert uten at den mister nivå i bassen. Altså, baffelen bør være så bred som mulig.

    Men hvordan løser man det i et lite rom? Jo aller helst med H frame, når man bretter den ut så blir den veldig bred (effektiv baffelbredde). Forsmann har vært flinke her: Forsman

    Det nærmeste man kommer H eller U frame er å ha brukbare bakstøtter som går opp over bassene. Da får man ekstra effektiv baffelbredde.

    Det jeg valgte her var å lage et enkelt opplegg hvor bakstøttene er demonterbare bakfra samtidig som finishen og estetikken er ivaretatt. Da kan jeg ved behov variere her og.


    Modular U Frame Light & Back Support (C) HEL/BBBJ
     

    Hornlyd

    Musikkglad
    Ble medlem
    01.04.2005
    Innlegg
    19.753
    Antall liker
    10.548
    Torget vurderinger
    10
    Den siste tegningen jeg og BBBJ kom frem til var denne. Her kommer vi til rosinen i pølsa:


    Hyper Esthetique Modular Transparent Acrylic Wings (C) HEL/BBBJ


    Ved å rappe litt fra Geir Fredriksen og samtidig ivareta min egen form så kan jeg visuelt få en "smal" baffel og øke bredden med transparente vinger av Akryl. Det spesielle her er at de er avtagbare slik at jeg kan bruke baflene både med og uten vinger. Monteringen er falset bakfra slik de er like pene med vinger som uten. Valget av vinger begrenses kun av fantasien, assymetrisk er også en mulighet.

    idee 5b.JPG
     
    Sist redigert:

    Hornlyd

    Musikkglad
    Ble medlem
    01.04.2005
    Innlegg
    19.753
    Antall liker
    10.548
    Torget vurderinger
    10
    I og med at jeg har et lite rom ble forslaget over litt vel bredt så vi gikk ned på bredden:

    idee 5 b sidefelt.JPG
     
    Sist redigert:

    Hornlyd

    Musikkglad
    Ble medlem
    01.04.2005
    Innlegg
    19.753
    Antall liker
    10.548
    Torget vurderinger
    10
    Så når ingeniørene hadde gjort sitt så kontakte jeg naboen (Jan B). Han ville ikke være med på bildet så han sendte meg heller et foto av fresen:

    fresen.JPG
     
    Sist redigert:

    Hornlyd

    Musikkglad
    Ble medlem
    01.04.2005
    Innlegg
    19.753
    Antall liker
    10.548
    Torget vurderinger
    10
    Jeg er litt bortskjemt som har Jan som nabo. Det finnes ikke mange hifi entusiaster som også er møbelsnekkere av rang. Man trenger ikke forklare så mye (det er vel heller han som forklarer meg det ene og det andre....på en beskjeden måte).

    Fremdriften var upåklagelig:

    frest front.JPG

    freste innerbafler.JPG
     

    Hornlyd

    Musikkglad
    Ble medlem
    01.04.2005
    Innlegg
    19.753
    Antall liker
    10.548
    Torget vurderinger
    10
    Det er en annen som har fres også:

    fresing av akryl.jpg
     

    Hornlyd

    Musikkglad
    Ble medlem
    01.04.2005
    Innlegg
    19.753
    Antall liker
    10.548
    Torget vurderinger
    10
    Den grønne guffa er et av mine favorittprodukter (veldig subjektiv he he). Sprøytesparkel på sprayboks. Ekstremt bra resultat på no time:

    woodfiller novafiller.jpg
     

    Hornlyd

    Musikkglad
    Ble medlem
    01.04.2005
    Innlegg
    19.753
    Antall liker
    10.548
    Torget vurderinger
    10
    I morges var den store dagen. Delene er ferdig lakkert av en kompis av Jan B. Det var veldig mange deler gitt:

    lakkerte bafler.JPG

    lakkerte bakstøtter.JPG
     

    Hornlyd

    Musikkglad
    Ble medlem
    01.04.2005
    Innlegg
    19.753
    Antall liker
    10.548
    Torget vurderinger
    10
    30 mm MDF.

    Jeg har en drøss med innerbafler:

    Fostex med diskant
    Fostex uten diskant
    Lowther med diskant
    Lowther uten diskant
    Seas med diskant
    Seas uten diskant

    Og 2 par blanke i fall jeg skulle skeie ut med et sett Feastrex, AER, Voxative eller Fertin??????

    lakkerte innerbafler.JPG
    lakkerte innerbafler 2.JPG
     

    Nikko03

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.11.2008
    Innlegg
    4.425
    Antall liker
    2.849
    Torget vurderinger
    3
    Ser veldig bra ut HEL. Å du kan tru jeg er missunelig på tilgangen din til cnc fres.
    Jeg må jo for pokker leke cnc fres sjøl.
    Men at resultatet på bafflene dine blir knall bra er det ingen tvil om. Kult prosjekt.
     

    Hornlyd

    Musikkglad
    Ble medlem
    01.04.2005
    Innlegg
    19.753
    Antall liker
    10.548
    Torget vurderinger
    10
    Er ikke uhøflig men vi får diskutere senere i tråden. Nå legger jeg ut på løpende bånd :)

    Montering i formiddag:

    montering 1.JPG

    montering 2.JPG
     

    Hornlyd

    Musikkglad
    Ble medlem
    01.04.2005
    Innlegg
    19.753
    Antall liker
    10.548
    Torget vurderinger
    10
    Litt surr i rekkefølgen i innlegget over men jeg tror dere henger med:

    montering 4.JPG

    montering 5.JPG
     

    Hornlyd

    Musikkglad
    Ble medlem
    01.04.2005
    Innlegg
    19.753
    Antall liker
    10.548
    Torget vurderinger
    10
    Over ser dere at fresern hadde boret tynne hull på alle plasser som jeg gikk over selv med egnet bor.

    Det monteres videre:

    montering 6.JPG

    montering 7.JPG
     

    Hornlyd

    Musikkglad
    Ble medlem
    01.04.2005
    Innlegg
    19.753
    Antall liker
    10.548
    Torget vurderinger
    10
    Så blir innerbaflene skrudd på fra baksiden:

    montering 9.JPG
     

    Hornlyd

    Musikkglad
    Ble medlem
    01.04.2005
    Innlegg
    19.753
    Antall liker
    10.548
    Torget vurderinger
    10
    Til slutt skrus sidefeltene av Akryl på. De har fortsatt beskyttelsen på:

    montering 11.JPG
     

    Hornlyd

    Musikkglad
    Ble medlem
    01.04.2005
    Innlegg
    19.753
    Antall liker
    10.548
    Torget vurderinger
    10
    Etter det ble rommet ryddet og kabling gjort ferdig. Prosjektet er i mål :)

    Nå skal jeg spise middag men Stay Tuned. Restene av bildene kommer om en snau time, dvs ca 20:30
     

    Haavard

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.11.2002
    Innlegg
    7.012
    Antall liker
    2.078
    Sted
    Lena
    Torget vurderinger
    1
    du spiser seint syns jeg
    henger meg på big swifty her, dette står det respekt av

    håvard
     

    Terje Berg

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.07.2008
    Innlegg
    1.328
    Antall liker
    1.082
    Sted
    Sandnes
    Torget vurderinger
    5
    WOW! De sies at -halve jobben er å ha rette utsyret, å her vil jeg påstå at 3/4 av jobben er selve utstyret...


    For å di det enkelt, cnc fres står på ønskelista for 2013....!!
     

    Hornlyd

    Musikkglad
    Ble medlem
    01.04.2005
    Innlegg
    19.753
    Antall liker
    10.548
    Torget vurderinger
    10
    Da var kalvefileten med fløtegratinerte og rødvinssaus med asparges fortært. Nå kommer finalebildende som perler på en snor. Hold fast:

    ferdig1.JPG

    ferdig 2.JPG
     

    Hornlyd

    Musikkglad
    Ble medlem
    01.04.2005
    Innlegg
    19.753
    Antall liker
    10.548
    Torget vurderinger
    10
    Nå har jeg ikke flere bilder så jeg avslutter med en nesten sort/hvit variant:

    ferdig 9 bw.jpg
     

    Hornlyd

    Musikkglad
    Ble medlem
    01.04.2005
    Innlegg
    19.753
    Antall liker
    10.548
    Torget vurderinger
    10
    Veien videre blir utforsking av alternative fulltoner. Har Fostex FE203En-S samt Fostex T500A-mkII diskanten. Kommer til å kjøre alternativt bi eller triamp med ditto to eller treveis aktiv deling med First Watt B4 og B5. Bassene er som nevnt Eminence Beta 15B men Definimax skal prøves, hulltagningen passer. På forsterkersiden går det i First Watt F2J, First Watt F3 og en custom Musical Innovation 9.1 SE dual mono 2x60 watt klasse A til bassene. Altså, klasse A hele veien.
     

    permorten

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.10.2005
    Innlegg
    3.615
    Antall liker
    1.749
    Torget vurderinger
    5
    Nyyydelig ! Virkelig flotte - gratulerer.

    Mvh
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn