Koble Sonos til harddisk?

runess

Hi-Fi interessert
Ble medlem
13.05.2016
Innlegg
82
Antall liker
19
Hei.

Har noen newbie-spørsmål som jeg har forsøkt å finne svar på ute i det store internettet, men jeg har ikke funnet noe så jeg regner med at noen her på HFS kan hjelpe meg. :)

Jeg har et Sonos-system bestående av Bridge og Connect (og forsåvidt også noen Play 1, men de er ikke så viktige i denne sammenhengen). Bridge er koblet til ruteren (4G bredbånd fra Telia), mens Connect er koblet til stereoanlegget mitt.

Fram til nå har jeg kun spilt Wimp/Tidal/Spotify via Sonos, men jeg har også en shitload av CD'er som jeg sjelden orker å finne fram lenger. Tenker derfor på å rippe samtlige CD'er i et losslessformat og koble en harddisk til Sonos. Både Bridge og Connect har ethernettilkoblng, så jeg har muligheten til å koble harddisken til begge steder. Kobler jeg til Bridge vil signalet sendes over nettverk til Connect. Kobler jeg direkte til Connect vil da signalet gå kablet rett til anlegget.

Så da kommer spørsmålene:

- Vil lyden bli bedre kablet enn via nettverk, eller spiller det ikke noen rolle?
- Er det samme hva slags harddisk jeg bruker, eller må jeg ha en NAS? Når jeg leser på sonos.com står det kun om NAS, men det er i et oppsett uten Connect og Bridge. Blir det det samme for meg?
- Noen konkrete forslag på harddisker/NAS som er bra bang for the bucks? Jeg bruker Macbook Pro, og har sett på Apples AirPort Time Capsule, men er sikker på at det er noen minst like bra der ute til betraktelig lavere pris.


På forhånd tusen takk for all hjelp.
 

Balle Clorin

Æresmedlem
Ble medlem
19.06.2012
Innlegg
10.133
Antall liker
9.288
Torget vurderinger
2
jeg lurer på det samme, tror man må ha NAS. er helt sikker på at kabler er bedre en trådløs. mye groms og tap i trådløse signaler,
 

evhvis

Overivrig entusiast
Ble medlem
05.04.2009
Innlegg
780
Antall liker
641
Sted
Grimstad
Torget vurderinger
14
-Hadde en M51 DAC når jeg hadde sonos, men begynner å bli et par år siden. Merka ikke noe forskjell mellom kablet og wifi på sonos, til tross for at M51 er en meget jittersensitiv sak. Kjørte kun digitalt ut fra Sonosen. Sonosen buffrer internt så hadde aldri problemer med dropouts, med mindre jeg makset ut internet linja med noe annet samtidig som jeg kjørte Wimp. Hvis man har ekstremt dårlig wifi så kan det kanskje skape noen problemer, men stort sett så skulle en middels 2.4GHZ N router holde i bøtter og spann for 44.1khz. På streamere som har mye lavere jitter og mindre internstøy enn Sonos så har det vært noe forskjeller mellom kablet og wi-fi, men ikke vært en fasit som gjelder for alle streamere når det kommer til hva som er best.

-Du må ha en nettverksdisk. Om denne er en NAS, på en PC som deler en mappe eller annet er ikke veldig viktig. Kjørte en liten stund mot en delt minnepinne på routeren min og det fungerte helt fint.

-Hvis man skal ha en helt OK NAS for kun lagring og musikk/videoavspilling, så er WD Mycloud et greit alternativ. En 2 TB koster under 1500kr og gjør jobben som lagringssted og for å ha mapper som kan aksesseres over nettverk, men har begrenset med datasikkerhet. Hvis man trenger store mengder med overføringskapasitet til mange enheter samtidig, samt skal kjøre en del ekstra applikasjoner på NASen så må man over på andre ting, men da koster det fort 3-4k.
 

Olav2

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.04.2014
Innlegg
3.342
Antall liker
2.664
Torget vurderinger
1
Jeg bruker også WD Mycloud med sonos. Funker veldig bra. Det eneste aberet er at det for meg har gått treigt som et h**** å overføre filer til den, og tar også lang tid å rippe CDer rett dit. Veldig bra i bruk altså, men tar tid å få overført ting til den. Men det er mulig det er jeg som har gjort det feil eller at flaskehalsen sitter et annet sted i data-systemet mitt. For min del har det i hvert fall gjort at jeg ikke har fått overført alle CDene jeg hadde planer om å overføre dit, tok for lang tid (er en sånn ting jeg har utsatt og utsatt... men nå er det jo sommer).

Jeg har faktisk vurdert å kjøpe en Vault, den kombinerte CD-ripperen og lagringsmediet til konkurrenten bluesound. Er visstnok folk som har brukt den som en slags NAS sammen med sonos, og synes det funker bra. Grunnen til at jeg tenker på den er at jeg innbiller meg at den vil gjøre det mer overkommelig for meg å få rippet de CD-eskene som fortsatt står uåpnet på loftet. Men det blir jo mye penger når jeg allerede har Mycloud som forsåvidt gjør nytten.

Ang. lydkvalitet tror jeg ikke det skal være noen forskjell. Det stedet i sonos-kjeden som har størst innvirkning på lyden er nok dacen i connecten, dersom du har koblet den til analogt, med mindre du har koblet den til videre via digitalutgangen. Men også der tror jeg nok at forskjellene er relativt marginale mellom sonos sin egen dac, og evt. bruk av dyrere dacer.
 

evhvis

Overivrig entusiast
Ble medlem
05.04.2009
Innlegg
780
Antall liker
641
Sted
Grimstad
Torget vurderinger
14
Hvis du har wifi mellom maskina og mycloud og maskina du ripper på så kan det være en flaskehals. Myclouden klarer fint 50Mbyte/s eller mer hvis man har kablet og filer på størrelse med sanger i lossless (typisk 40MB) og klarer helt opp i 80-90Mbyte/s på filer i gigabit størrelse, men ved mange småoverføringer på noen kilobyte så vil det gå treigt da det er en spindeldisk, ikke SSD.

Hvis man har et oppsett med god oppløsning så vil det være betydelig forskjell mellom en Sonos direkte kontra en god DAC til rundt 5000 kroner og det vil være et veldig stort sprang fra en 5000 kroners DAC opp til high-end. DACen i sonosen er helt grei og fungerer fint i et oppsett til 10-20k, men vil bli en flaskehals i mer ambisiøse oppsett. Er dessverre blitt en myte at alle DACer låter likt, til tross for at det i de aller fleste DACer pågår store mengder prosessering for å gjøre om datapunkter til noe som likner på det som orginalt ble tatt opp, unntaket er NOS-DACer som har andre problemer.
 

Olav2

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.04.2014
Innlegg
3.342
Antall liker
2.664
Torget vurderinger
1
Ok, takk! Kan gjøre et nytt forsøk med wyclouden og se om det går bedre denne gangen.

Kan godt være du har rett i det med dac. Jeg har prøvd flere, og har aldri klart å høre noen store forskjeller. Så for min del har jeg i hvert fall slått meg til ro med at det er mange andre ting i lydkjeden jeg ønsker å perfeksjonere først, og så får jeg evt. ta dacen helt til slutt... når jeg blir fornøyd med alt annet:)
 
Topp Bunn