Martin Logan CLX- Hvordan dempe vibrasjoner i panelene

jakr

Overivrig entusiast
Ble medlem
11.11.2004
Innlegg
756
Antall liker
111
Sted
Stavanger
Torget vurderinger
1
Jeg har satt høyttalerne på flyttbare underlag med gummidemping mellom underlagene og selve høyttalerne og med innlegg av gummi mellom underlagene og hjulfestene i tillegg. Belønningen ble rett og slett bedre lyd. Nå har jeg bare tilløp til små vibrasjoner i ytterkantene av panelene ved litt påtrykk. Siden avdempingen hadde såpass stor innvirkning på lyden så tenkte jeg å sjekke ut hva jeg kan oppnå ved en lokal avstiving/demping av sidekantene i panelene. Ved litt påtrykk så vibrere det en tanke i avstivningen som løper fra topp til bunn i den siden av panelene som ikke er avstivet av aluminiumprofilene. dvs siden som vender inn mot subbene på bildet. Jeg antar at lydbildet kan bli enda litt klarere ved å få disse vibrasjonene under kontroll.

Er det noen på forumet som har forsøkt å lage til et profil som enkelt kan festes på sidene av ML panelene slik at vibrasjonene dempes ut, og i tilfelle hvilke profil ble brukt?

Jeg ser for meg et enkelt vingeprofil som vender bakover og som festes mot sideprofilet i panelet med dobbelsidig tape slik at en får både avstiving og strukturell demping. Muligens ca 4-5 cm dybde på et slikt profil. Plast eller tre som materiale for prototypen så får det eventuelt bli et purpose made profil når jeg har funnet ut om det gir effekt.

Noen som har erfaringer med dette, eller...?

jakr
 

Vedlegg

jakr

Overivrig entusiast
Ble medlem
11.11.2004
Innlegg
756
Antall liker
111
Sted
Stavanger
Torget vurderinger
1
Da har jeg satt 15*15 vinkel i alu i to strimler fra bunn til topp rundt randkantene til diskant og mellomtonedelen. De ble skikkelig stive. Oppvarming av anlegget står for tur før jeg gir en endelig dom. Men det virker lovende fra kaldt system.

jakr
 
  • Liker
Reaksjoner: OMF

Ingeniøren

Hi-Fi freak
Ble medlem
14.11.2007
Innlegg
4.268
Antall liker
1.172
Sted
Tranby
Torget vurderinger
7
Er du sikker på at problemet er i panelene?

Du har mye harde flater og ML sender lyden begge veier, så det er ikke sikkert det er tilstrekkelig å kle veggen bak med dempnings plater...
 

Audiophile-Arve

Æresmedlem
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
20.701
Antall liker
7.944
Sted
Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
Torget vurderinger
0
No har eg berre høyrt CLX på bortebane, men eg kjenner godt til fenomenet med "fleksande" rammer på elektrostatar. Truleg vil ein L-profil stive rammene av, men det vert ei estetisk/kosmetisk utfordring å få dette pent.
Eg fekk bort ein god del av "buldringa" ved hjelp av Soundcare under elektrostatane. Desse beina er det ikkje alle som likar, sidan dei kan opplevast som å fjerne bass, men mi erfaring er at spesielt til høge elektrostatar tek dei bort resonansar. Relativt rimeleg tiltak å prøve ut.
 

jakr

Overivrig entusiast
Ble medlem
11.11.2004
Innlegg
756
Antall liker
111
Sted
Stavanger
Torget vurderinger
1
En liten oppdatering; Når det gjelder demping av bakveggen så er den slik jeg har hatt den i de siste fem årene. Den var satt opp slik i det forrige huset og nå i det nye. Funker flott. I det forrige huset så brøt jeg opp hele stuegulvet, trakk to solid core 6 kvadrat stømkurser til anlegget direkte fra sikringsboks, la inn isolasjon og demping i hele gulvet, la våtromsplater og avsluttet med 21mm skrudd heltre eikeparkett. Det lytterommet var skreddersydd og ganske bra til mitt bruk etterhvert. Så kommer det en dame inn i bildet og da følger det ofte på med andre ting som bl.a. nytt hus. Klager ikke.

Da panelene ble flytte til nytt hus måtte jeg ettermontere en ekstra kurs samt sette opp panelene på nytt. La inn lystette plissegardiner i vinduene rundt omkring og alt dette fungerer OK både for lyd og til film. Men ved pådrag så ble det litt bevegelse i gulvåsene når bassen slår skikkelig, og det skal det helst ikke være for mye av, derfor totalisolerte jeg subber og panel fra gulvet. Finnes ikke fnugg av vibrasjoner i platene høyttalerne står på nå ved pådrag. Men, ved pådrag så kom det en del vibrasjon fra de lette støtteprofilene midt i og på siden av panelene. I min bok er vibber no good, det slår tilbake på lydkilden og slører detaljer, tar bort umiddelbarheten i anslag, reduserer timbre, reduserer attakk og klarhet i bass, har stor reduserende effekt på PRAT osv. I det hele styggedom som må bort. Sikkert noen som er uenige i dette, men prøv virkelig avslørende elektrostater, de er superavslørende og derfor både en velsignelse og en liten forbannelse om de ikke er satt opp perfekt, dvs. absolutt symmetrisk og på millimeteren likt. Det er faktisk såpass at subbene også må ligge på millimeteren riktig og med frontkonen på linje med basspanelene – om ikke så høres det. Her i huset går det ikke å sette subbene andre steder. Da forsvinner det mye informasjon fra lydbildet.

Jeg kjørte en session i går kveld og det er sjelden jeg går rundt og gliser og kommer med fotballsupportlignende kroppsutfall. Det var rett og slett sjelsettende å sette på noen av taperullene. Jeg vedder på at om noen hadde sluppet en vind på et av de opptakene så hadde jeg detektert om den blåste rett frem eller om den kom som en virvel..

Når det gjelder det estetiske på panelene så ble det ikke til sjenanse i det hele tatt. Profilene ligger bak og flatt utenpå den ene sidekanten i panelene. Panelene ble utrolig faste i fisken og jeg anbefaler alle som har et slikt panel om i alle fall å prøve, det skader ikke. Profilene er festet med dobbeltsidig gjennomsiktig 1mm tykk tape så det er greit nok å ta de av. Bare husk ikke å benytte dobbeltsidig tape som er beregnet på tunge vekter, da blir det nok vanskelig å fjerne listene.

Oppsummert så skjønner jeg ikke at ikke Martin Logan ikke har anbefalt, og benytter denne dempende avstivingen allerede. Dog, er det nok en spire til irritasjon om en skal skifte panel, men pytt pytt.
Finish ble såpass bra at ved lett retningsbestemt rubbing, så vil de få samme finish som resten av aluminiumsrammen og gli inn som helt integrert. Det tar jeg litt senere..

jakr
 

Vedlegg

Topp Bunn